Melegvíz igényünk biztosítás korszerű megoldása

2009-11-30 18:33:46 |

A civilizált ember életének elengedhetetlen része a "Használati Meleg Víz" iránti igény. A melegvizet elsősorban tisztálkodásra és környezetünk, eszközeink tisztántartására használjuk. A "melegvíz" (továbbiakban HMV) előállítása egyre nagyobb energia igényt is jelent, ami komoly környezetterhelést is eredményez, mivel a hidegvízbe jelentős energiát kell bevezetnünk, hogy meleg vizet kapjunk.

Melegvíz előállítás lehetséges megoldásai: közvetlen fűtésű átfolyós, közvetlen fűtésű tárolós és a közvetett (indirekt) fűtésű tároló. Fontos még tisztáznunk a rendelkezésre álló energiaforrást is a melegítéshez, ami lehet: villamos energia, szénhidrogén (gáz, olaj vagy szén), tűzifa és a megújuló energia, a Napenergia. Láthatjuk, hogy nagyon széles a választás lehetősége.
A HMV tárolók alapanyagával is jó ha a tisztában vagyunk. Nem mindegy hogy, milyen fémből (jövőben műanyagból) készül, minden anyagnak van előnye és hátránya. Anyaga lehet szénacél zománcozva, nemesített (ötvözött) acél, vagy réz. Ha például magas a víz klór tartalma, ott nem megváltó megoldás a "rozsdamentes tároló" alkalmazása. Ha valahol magas a mészkő tartalom, ott nem jó alkalmazás a direkt fűtésű tároló vagy átfolyós üzemű vízmelegítő, mert intenzíven vízkövesednek a magas hőmérsékletnek köszönhetően. Akkor mi alapján döntsünk?

  • Mennyi meleg vízre van szükségünk adott időegység alatt, mekkora legyen a tároló térfogata
  • Milyen energiaforrás áll rendelkezésünkre
  • Energiaforrások üzemeltetési költségei
  • Energia források alkalmazásának kombinációja (pl: gáz és Napenergia) lehetséges-e?
  • Rendelkezésre álló energiaforrás teljesítménye (kWh)
  • Rendszerünk most épülő, vagy egy meglévőt korszerűsítünk
  • Vízhálózatunk nyomása (bar), víz minősége (H2CO3)

Tehát látható hogy, mielőtt megvalósítjuk a gondolatainkat, mennyi mindenre kell választ adnunk, a döntés nem is olyan egyszerű. Mindezek mellett ismernünk kell az indirekt fűtésű HMV tárolók működési elvét: egy adott űrtartalmú zárt edénybe behelyezünk egy hőcserélőt, ami általában spirálba csavart cső. Az edényben lévő víz a használati víz. Ezt a víztömeget a hőcserélő belsejében áramoltatott magasabb hőmérsékletű fűtőközeggel melegítjük fel. A fűtőközeg energia forrása lehet egy központi fűtő kazán, ami gáz üzemű vagy fa-tüzelésű berendezés (lásd a mellékelt ábrát).

HMV bojler-kazán A HMV tároló hőcserélő teljesítményének igazodni kell a rendelkezésre kazán teljesítményéhez, mert ha az túl alacsony, akkor hosszú idő lesz a felfűtés, és az átfolyó kapacitás is csökkenhet, ha magasabb, akkor a kazán üzemében léphet fel működési zavar (túlmelegedés). A fűtő kazánok általában a központi fűtést is ellátják hőenergiával, ezért a fűtési rendszerhez is illesztenünk kell a berendezést.

HMV tároló Ismernünk kell a szabályozás technikai lehetőségeit. Családi ház, kis társasház, intézmény esetében elfogadott megoldás az ún. előnykapcsolás. Amikor a kazán a HMV tároló hőigénye esetében lekapcsolja az épület fűtését, és egy megemelt fűtővíz hőmérséklettel fűti a tárolót. Majd - ha a tároló elérte a kívánt vízhőfokot - átvált épületfűtési funkcióra. Nagyobb épületek, létesítmények, vagy több funkció esetében az ún. "párhuzamos üzem" a megfelelő szabályozási mód. Itt viszont a kazán teljesítményének meg kell felelnie mind két kihívásnak egyszerre. A rendszer hidraulikai kialakítása ehhez kell hogy igazodjon; motoros váltószelepet vagy töltő szivattyút alkalmazunk. Melyik megoldást támogatja az adott fűtőberendezés vezérlő-automatikája? A megfelelő döntés előtt minden esetben célszerű tapasztalt épületgépész szakemberrel egyeztetni.

A modern gondolkodású ember szem előtt tartja a napi életében a környezettudatosságot. Ez jelen esetben a vízzel és rendelkezésre álló energiaforrásokkal való takarékoskodást is jelenti. A kevesebb víz felhasználás Földünk vízkészletét védi. A meleg víz esetében pedig kevesebb hőenergiát kell előállítanunk, ami kevesebb füstgáz kibocsátást jelent a légkörbe. Persze azért az ember igénye nem csökken. A Napenergia hasznosítása erre a legjobb megoldás.
A mellékelt ábrán látható két technikai megoldás energetikai összehasonlítása. Látható a HMV tárolók evolúciós fejlődése. A fejlesztő szakembereknek komoly kihívást jelent a legoptimálisabb megoldások keresése, kutatása. Cél a rendelkezésre álló források lehető leghatékonyabb kihasználhatósága. Ezen cél érdekében magyar gyártók is jelentős erőket fordítanak a fejlesztésekre, hogy, a felhasználók megfelelő komfortja biztosítva legyen környezetünk maximális védelmével is.

Mocsári Zoltán
Termomax Kft, műszaki előadó

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: melegvíz, bojler, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hétvégén is kényelmesen

Manapság egyre több szó esik a hétvégi házak, üdülők fűtéséről, hiszen sokan szeretnének elvonulni nyugalmas második otthonukba télen is. Sok helyen, főleg a magyarországi tavaknál – Balaton,...


Alacsony hőmérsékletű fűtés

A fűtés-technológia gyors fejlődése és az épületek korszerűbb szigetelése lehetővé tették, hogy manapság 55°C-os vagy ennél is alacsonyabb hőmérsékletű vizet használjanak házak megfelelő...