Melegvíz igényünk biztosítás korszerű megoldása

2009-11-30 18:33:46 |

A civilizált ember életének elengedhetetlen része a "Használati Meleg Víz" iránti igény. A melegvizet elsősorban tisztálkodásra és környezetünk, eszközeink tisztántartására használjuk. A "melegvíz" (továbbiakban HMV) előállítása egyre nagyobb energia igényt is jelent, ami komoly környezetterhelést is eredményez, mivel a hidegvízbe jelentős energiát kell bevezetnünk, hogy meleg vizet kapjunk.

Melegvíz előállítás lehetséges megoldásai: közvetlen fűtésű átfolyós, közvetlen fűtésű tárolós és a közvetett (indirekt) fűtésű tároló. Fontos még tisztáznunk a rendelkezésre álló energiaforrást is a melegítéshez, ami lehet: villamos energia, szénhidrogén (gáz, olaj vagy szén), tűzifa és a megújuló energia, a Napenergia. Láthatjuk, hogy nagyon széles a választás lehetősége.
A HMV tárolók alapanyagával is jó ha a tisztában vagyunk. Nem mindegy hogy, milyen fémből (jövőben műanyagból) készül, minden anyagnak van előnye és hátránya. Anyaga lehet szénacél zománcozva, nemesített (ötvözött) acél, vagy réz. Ha például magas a víz klór tartalma, ott nem megváltó megoldás a "rozsdamentes tároló" alkalmazása. Ha valahol magas a mészkő tartalom, ott nem jó alkalmazás a direkt fűtésű tároló vagy átfolyós üzemű vízmelegítő, mert intenzíven vízkövesednek a magas hőmérsékletnek köszönhetően. Akkor mi alapján döntsünk?

  • Mennyi meleg vízre van szükségünk adott időegység alatt, mekkora legyen a tároló térfogata
  • Milyen energiaforrás áll rendelkezésünkre
  • Energiaforrások üzemeltetési költségei
  • Energia források alkalmazásának kombinációja (pl: gáz és Napenergia) lehetséges-e?
  • Rendelkezésre álló energiaforrás teljesítménye (kWh)
  • Rendszerünk most épülő, vagy egy meglévőt korszerűsítünk
  • Vízhálózatunk nyomása (bar), víz minősége (H2CO3)

Tehát látható hogy, mielőtt megvalósítjuk a gondolatainkat, mennyi mindenre kell választ adnunk, a döntés nem is olyan egyszerű. Mindezek mellett ismernünk kell az indirekt fűtésű HMV tárolók működési elvét: egy adott űrtartalmú zárt edénybe behelyezünk egy hőcserélőt, ami általában spirálba csavart cső. Az edényben lévő víz a használati víz. Ezt a víztömeget a hőcserélő belsejében áramoltatott magasabb hőmérsékletű fűtőközeggel melegítjük fel. A fűtőközeg energia forrása lehet egy központi fűtő kazán, ami gáz üzemű vagy fa-tüzelésű berendezés (lásd a mellékelt ábrát).

HMV bojler-kazán A HMV tároló hőcserélő teljesítményének igazodni kell a rendelkezésre kazán teljesítményéhez, mert ha az túl alacsony, akkor hosszú idő lesz a felfűtés, és az átfolyó kapacitás is csökkenhet, ha magasabb, akkor a kazán üzemében léphet fel működési zavar (túlmelegedés). A fűtő kazánok általában a központi fűtést is ellátják hőenergiával, ezért a fűtési rendszerhez is illesztenünk kell a berendezést.

HMV tároló Ismernünk kell a szabályozás technikai lehetőségeit. Családi ház, kis társasház, intézmény esetében elfogadott megoldás az ún. előnykapcsolás. Amikor a kazán a HMV tároló hőigénye esetében lekapcsolja az épület fűtését, és egy megemelt fűtővíz hőmérséklettel fűti a tárolót. Majd - ha a tároló elérte a kívánt vízhőfokot - átvált épületfűtési funkcióra. Nagyobb épületek, létesítmények, vagy több funkció esetében az ún. "párhuzamos üzem" a megfelelő szabályozási mód. Itt viszont a kazán teljesítményének meg kell felelnie mind két kihívásnak egyszerre. A rendszer hidraulikai kialakítása ehhez kell hogy igazodjon; motoros váltószelepet vagy töltő szivattyút alkalmazunk. Melyik megoldást támogatja az adott fűtőberendezés vezérlő-automatikája? A megfelelő döntés előtt minden esetben célszerű tapasztalt épületgépész szakemberrel egyeztetni.

A modern gondolkodású ember szem előtt tartja a napi életében a környezettudatosságot. Ez jelen esetben a vízzel és rendelkezésre álló energiaforrásokkal való takarékoskodást is jelenti. A kevesebb víz felhasználás Földünk vízkészletét védi. A meleg víz esetében pedig kevesebb hőenergiát kell előállítanunk, ami kevesebb füstgáz kibocsátást jelent a légkörbe. Persze azért az ember igénye nem csökken. A Napenergia hasznosítása erre a legjobb megoldás.
A mellékelt ábrán látható két technikai megoldás energetikai összehasonlítása. Látható a HMV tárolók evolúciós fejlődése. A fejlesztő szakembereknek komoly kihívást jelent a legoptimálisabb megoldások keresése, kutatása. Cél a rendelkezésre álló források lehető leghatékonyabb kihasználhatósága. Ezen cél érdekében magyar gyártók is jelentős erőket fordítanak a fejlesztésekre, hogy, a felhasználók megfelelő komfortja biztosítva legyen környezetünk maximális védelmével is.

Mocsári Zoltán
Termomax Kft, műszaki előadó

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: melegvíz, bojler, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtés biomasszával

Biomasszának egy adott élettérben jelen lévő szerves anyagok és élőlények összességét nevezzük. A növények a levegő szén-dioxidjából, ásványi anyagokból és vízből a napenergia segítségével...


Központi fűtés megújuló energiaforrásokból

Az energiaárak folyamatos emelkedése, és az ökológia szempontok miatt egyre inkább megnő az egyedi nem fosszilis fűtőanyagot elégető fűtésrendszerek alkalmazásának az igénye. Ilyen rendszerűek a...