Megugorhatnak-e a hitelkamatok?

2017-11-27 08:47:00 | Módosítva: 2017-11-27 08:49:40

A devizahitelek állami segítséggel történő felszámolásával úgy tűnt, hogy az árfolyamkockázatot magában rejtő hitelezési gyakorlatnak egyszer s mindenkorra vége. Bár a mai napig jó néhány honfitársunk kínlódik reménytelen anyagi helyzetben a korábbi hitelfelvétele következtében, de ugyanezt a hibát már nem tudjuk elkövetni. A hitelezési piac viszont újra fellendült, és igen jó kamatfeltételekkel vehetünk fel hosszú távú hiteleket lakásra, autóra. De vajon az új hitelezési formákkal biztosak lehetünk-e abban, hogy a korábbi elszabadult törlesztő részletek már nem fordulhatnak elő?


Forint alapú hitelek

A forint alapú hiteleknél az árfolyamkockázat már nem jöhet szóba, a kamat mértéke – úgy tűnik – az MNB alapkamatával van összefüggésben. Valójában azonban a lakossági hitelek egészen marginális részénél van csak bármilyen szerepe is az alapkamatnak. A legtöbb hitel kamata a bankközi kamatokhoz (BUBOR), vagy az állampapír hozamokhoz kötődik. A meghatározó bankközi kamatok ma 0,1 százalék körül mozognak szemben a 0,9 százalékos alapkamattal, azaz sokkal alacsonyabbak annál. A lakossági hitelek szempontjából tehát már nem az alapkamat számít, hanem a bankközi kamatok és az állampapír hozamok.

A Bankmonitor.hu elemzése szerint az olcsó, rövid távon is változó hitelek kamata emelkedhet, míg a biztonságos hitelek esetében további kamatcsökkenés következhet be. Az elemzők szerint az olcsó, de gyakran változó kamatozással bíró hitelek szempontjából irányadó kamatszintek vonatkozásában (6 és 12 hónap) hazánk már a régió élvonalában van: a legalacsonyabb, illetve a második legalacsonyabb a kamatszintünk (0,1 százalékos abszolút értékkel).

Más a helyzet a biztonságos hitelek szempontjából meghatározó 5 és 10 éves kamatszintekkel: a vizsgált hat ország középmezőnyében helyezkednek el a hazai kamatok (pontosabban az állampapír hozamok) 1,3 százalékos, illetve 2,6 százalékos értékkel.

A rövid távon is változó kamatozású lakáshitel ma átlagosan 2,5-2,7 százalékos, míg egy biztonságos hitel 4,5-5,0 százalékos kamattal érhetők el. A régiós kamatszintekből kiindulva, a legolcsóbb hitelek szempontjából irányadó kamatok további csökkenése reálisan már nem várható. Sőt! Az emelkedésnek már nagyobb az esélye. Ha nem is a következő hónapokban, de a következő 1-1,5 évben egy 0,7 százalékpontos kamatemelkedés reálisan bekövetkezhet (anélkül, hogy az MNB emelné az alapkamatot). Egy ilyen emelkedés esetén semmi más nem történne, mint Magyarország visszazárkózása a régiós átlaghoz.

A hosszú távon kiszámíthatóbb hitelek szempontjából irányadó kamatok vonatkozásában ugyanakkor akár pár hónapos időtávon belül is megvalósulhat 0,5-0,6 százalékpontos kamatcsökkenés. Egy ilyen mértékű csökkenéssel még mindig nem kerülne élvonalba a magyar kamatszint, pusztán közelítene hozzá. A legvalószínűbb kimenetel, hogy az 5 és 10 éves kamatszint pár hónapon belül mérséklődhet, míg a 6-12 hónapos 1-1,5 éves időtávon emelkedhet.

Egy átlagos 10 millió forintig értékű, 20 évre felvett lakáshitelt alapul véve:

– rövid távon is változó kamatozású hitelek havi törlesztő részlete 6 százalékkal emelkedhet (a teljes futamidő alatt 800 ezer forint körüli kiadásnövekményt okozva).

– a hosszú távon biztonságos, 10 évre rögzített törlesztővel bíró hitelek esetén (az újonnan aláírt szerződéseknél) 5 százalékkal csökkenhet a havi kiadás, ami 750 ezer forint mértékű csökkenést okozhat a teljes visszafizetésben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újra igényelhetők a támogatott lakáshitelek

A gazdasági válság kirobbanásával egy időben befékezett a kormány is: leállította az államilag támogatott kamatozású lakáshitelek új igényléseinek befogadását, valamint megszüntette a...


Jelentős hitel lakásfelújításra

Uniós forrásból 115 milliárd forint kamatmentes hitelt biztosít az MFB magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek. Több tízezer lakás vagy lakóház újulhat meg az...