CSOK: Családok Otthonteremtési Kedvezménye

2015-10-27 17:53:44 | Módosítva: 2015-10-27 18:10:12

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, amelynek célja, hogy a gyermekes vagy a gyermeket vállaló családok könnyebben juthassanak lakáshoz. Aki a feltételeknek megfelel, az a gyermekei után egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphat.


A Családok Otthonteremtési Kedvezményét az alábbi célokra lehet igényelni:

– Új lakás vásárlásához (a lakás négyzetméterára nem haladhatja meg 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén a 350 ezer forintot).

– Új lakás építéséhez (használatbavételi engedéllyel).

– Használt lakás vásárlásához (ami legalább komfortos, legfeljebb 350 ezer forint/nm vételárú, a vételár maximumára területenként eltérőek a korlátok (az alábbi táblázat szerint).

– Meglévő, legalább komfortos lakás jövőben végzendő bővítéséhez.

Az alábbi feltételeknek kell megfelelni CSOK igénylésekor:

– Nem lehet az igénylőnek (és házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének vagy a vele együtt költöző családtagjának) lakástulajdona (vagy állandó lakáshasználati joga, vagy e jogok ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelme folyamatban, továbbá önkormányzati tulajdonban lévő, vagy szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya, vagy lízingbe vett lakása sem lehet).

– Az igénylőnek magyar állampolgárnak kell lennie (vagy bevándorolt, vagy letelepedett, valamint a hontalan, vagy menekült, oltalmazott státuszú is igénybe veheti).

– Együtt lakó vagy együtt beköltöző vér szerinti, örökbe fogadott és gyámság alatt álló gyermek után is igényelhető, ha a gyermek még 16 év alatti, vagy nappali tagozaton tanuló diák esetén 25 év alatti.

– Ha jövőben születendő gyermekre szeretnénk kérvényezni, akkor házastársi kapcsolat szükséges. Egy vagy két vállalt, még meg nem született gyermek után is igényelhetik a CSOK-ot olyan házaspárok, akik 40 éves kor alattiak (az igénylés időpontjában).

– A kérelmezőnek nem lehet köztartozása (erről adóhatósági igazolást kell bemutatni).

– A házastársak és élettársak esetén legalább az egyik félnek minimum 180 napja folyamatosan szerepelnie kell az egészségbiztosítás nyilvántartásában biztosítottként.

– Csak olyan gyermekre lehet igénybe venni a szociálpolitikai kedvezményt, aki után még nem igényeltek közvetlen állami támogatást.

– Az igénylő nem állhat tulajdonosi kapcsolatban az ingatlant eladó céggel, vállalkozóval.

– Az igénylőnek nyilatkoznia kell (bizonyító erejű magánokiratban), hogy a telekárat is tartalmazó saját erő maximum 10 százalékát fizeti készpénzben (a többit utalással); haszonélvezetet nem jegyez be a támogatott ingatlanra és életvitelszerűen fog a támogatott ingatlanban tartózkodni.

– Az építés, bővítés költségeinek minimum 70%-át számlával kell igazolni.


A vásárolandó/építendő ház alapterülete ekkora lehet:

– 1 gyermek esetén 40-160 nm.
– 2 gyermek esetén 50-160 nm.
– 3 gyermek esetén 60-160 nm.
– 4 gyermek esetén 70-160 nm.

Új lakás vásárlása esetén a lakás négyzetméterára nem haladhatja meg a 300 ezer forintot (alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén a 350 ezer forintot). Használt lakás vásárlása esetén az ár legfeljebb 350 ezer forint lehet.

Új lakás vásárlása vagy építése esetén legalább „B” energetikai minősítés szükséges.

A megvásárolt ingatlanra a magyar állam javára 10 évre szóló elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.


1. Gyermekek száma

Minél több gyermek van a családban (vagy minél többet vállalnak), annál nagyobb összeget lehet igényelni.

A meglévő gyermekek számától függetlenül egy vagy két gyermek születését lehet majd vállalni, 1 gyermek esetén 4 éven belül, 2 gyermek esetén 8 éven belül kell megszületniük a vállalt gyermekeknek.

 

2. Ingatlan négyzetméterára

Telekár nélkül nem lehet az ingatlan négyzetméterenkénti vételára magasabb 300 ezer forintnál (passzív ház esetén 350 ezer forintnál).

 

3. Ingatlan hasznos alapterülete

Hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkélyt, a lodzsát, a teraszt, a tornácot, a tároló helyiséget, a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget. Maximum 160 négyzetméteres lakásra/házra lehet felvenni a támogatást, 1 gyermek esetén minimum 40 négyzetméteresre.


4. Ingatlan energia besorolása

A lakás energia tanúsítvány szerinti besorolása alapján lehet magasabb a támogatás összege. „A” besorolás esetén az alapösszeghez képest 10 százalékkal több, „A+” esetén 20 százalékkal több, „Passzív ház” esetén 30 százalékkal több támogatást lehet kapni. Passzív házra vonatkozó feltétel: fűtésre fordított energiafelhasználás évente négyzetméterenként maximum 25 kWh legyen. A támogatás összege a gyermekek számától, a lakás alapterületétől és az energetikai minősítéstől függően 500 000 és 3 250 000 forint között lehet.


A lakás hasznos alapterülete 40 és 160 négyzetméter között lehet a gyermekszámtól függően, és figyelembe kell venni a vételár-korlátokat is.


A támogatás összege az alábbiak szerint változik:

Bár a CSOK hitel igénylése nélkül is igénybe vehető, az ügyintézést a hitelintézetek (bankok és takarékszövetkezetek) végzik, náluk kell benyújtani a kérelmet. Jellemzően a nagyobb bankoknál, takarékszövetkezeteknél van erre lehetőség.

A támogatást visszamenőleg nem lehet kérni, mivel azt lakásvásárlásnál a vételár részeként utalják. Utólagos támogatásra csak akkor van lehetőség, ha valaki legalább egy gyermekre korábban már igénybe vette a támogatást, és utólag születik még egy gyermeke. Továbbá az utólagos támogatás igénylésekor van olyan lakáshitele, amit a támogatással érintett lakáscélra vett fel, illetve az építkezés még nem fejeződött be. Az utólagos támogatás a hitel csökkentésére fordítható illetve az építkezéshez használható fel.


Az igénylés az egyes hitelcélok szerint az alábbi időpontokig igényelhető:

– Lakásvásárlás esetén a végleges adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül.

– Építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt.

– Bővítés esetén a bővítési munkálatok megkezdése előtt.

Lakásépítés és bővítés esetén a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-át számlákkal kell igazolni. Új lakás vásárlása esetén a teljes vételárról kiállított számlát kell bemutatni.

Építés vagy bővítés esetén a munkálatokat öt éven belül be kell fejezni, ezt legfeljebb egy évvel lehet meghosszabbítani. Az építési engedély 2008. július 1-jénél nem lehet régebbi.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komfortossá újított, huzatmentes tetőterek

A mi házunk, a mi várunk. Ideális esetben nemcsak arra vagyunk büszkék, ha megakad rajta az arra sétálók szeme, hanem hogy belépve a mindennapok energiahatékony csodapalotája fogad bennünket.


Kerti út építése

Térköveinkből betonozás nélkül, ún. szárazon rakott technológiával is kialakíthatunk kerti utakat, járdákat, kocsi beállót, egyéb kerti burkolatokat. Mint minden egyéb hasonló munkálatnál, itt...