Jövőbemutató tető hőszigetelési rendszer

2008-12-03 21:34:39 |

PUR táblák csophornyok menti csatlakozása és fóliaborításaKorszerű tetőszerkezeteknél nemcsak a hőszigetelő réteg vastagsága, hanem annak hőhídmentes kialakítása is fontos. A hőhidak nemcsak hőveszteséghez, hanem penészesedéshez, korhadáshoz és épületkárokhoz vezetnek. A fa 5-10-szer rosszabb hőszigetelő hatással rendelkezik, mint a korszerű hőszigetelő-anyagok, ezért a szarufák közé tett szigetelés hőhidasságot eredményez. Megoldást jelentenek a szarufák felett fektetett poliuretán táblák, melyekkel megszakítások nélküli, homogén, folytonos felület adódik, és még az elemek egymáshoz való illesztése is hőhídmentes, köszönhetően a nútféderes (csaphornyos) élkialakításnak. Milyen előnyökkel jár a szarufák feletti hőszigetelés poliuretán (PUR/PIR) táblákkal?

Vékony méretben is optimális hőszigetelést kínál. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagokhoz képest 30-40%-al kedvezőbb hőszigetelő képességgel rendelkezik. Télen-nyáron megfelelő a hővédelem. A poliuretán táblák felső oldali alufólia kasírozása (társított réteg) visszaveri a tető átmelegedését okozó napsugarak jelentős részét, míg az alsó oldali alufólia réteg a téli fűtési hő megtartásában segít Hőhídmentes lesz a tetőszerkezet.
A hőszigetelés hosszú ideig megőrzi hőszigetelő képességét, alakját, méreteit. A poliuretán lapok az évtizedes anyaggyártói tapasztalatoknak és gondosan megtervezett összetételnek köszönhetően évtizedek múltán is kiváló hőszigetelést biztosítanak, továbbá nem zsugorodnak, nem vetemednek.
Esztétikus, látszó, belső faszerkezetes tetőtérAz épületkárok legnagyobb hányadát a nedvesség okozza. A poliuretán táblák szarufák feletti elhelyezése a prevenció (megelőzés) elvén alapul, vagyis nem engedi meg a nedvesség bejutását a tetőszerkezetbe. A nedvességgel szembeni többszörös védelem, a szarufák feletti kialakításnak a poliuretán nedvességre érzéketlen zártcellás szerkezetének, a mindkét oldali alufólia kasírozásnak (rétegnek) illetve a felső oldali fóliaborításnak köszönhető.
A táblák pontos és hőhídmentes egymáshoz való illeszkedésért a csaphornyok a felelősek. A felső oldali réteg a vízzárás biztos védelme miatt átlapolással és öntapadó-csíkkal lett ellátva. A szarufa és az egyéb tartóelemek illetve a rákerülő deszkázat igényes, egyedi, látszó faszerkezetek kialakításának lehetőségét kínálja.
Rendelkezésre állnak speciális táblák a kis hajlású, mediterrán tetők fokozott vízzáróságára, görbült felületek fedésére illetve emelt zaj elleni védelemre (repterek, forgalmas köz- és vasúti csomópontok stb.).
PUR táblák tetősíkon való fektetésével létrehozott homogén hőszigetelő sávA fa teherhordó elemek a szarufák feletti kialakításból adódóan a hőszigetelés és a párazárás alatt helyezkednek el, így állandó pára- és hőmérsékleti viszonyokat tudunk számukra biztosítani. Szarufák feletti hőszigetelés esetén a fa szerkezeteket esetlegesen megtámadó gombásodás azonnal észrevehető és orvosolható. Hagyományos, szarufákat eltakaró, beburkoló megoldásnál a szerkezet megbontása után a legtöbb esetben a korhadásnak indult és használhatatlan faszerkezetek látványával kell szembesülnünk.
A poliuretán táblák kiváló hőtechnikai és műszaki paramétereiknek köszönhetően a magastetők szarufák feletti elhelyezésén túl, lapostetők, padlók, födémek hőszigeteléseként is alkalmazható.

Szatmári Zoltán
Bachl Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szigetelés okosan

Volt, aki szomorúan vette tudomásul, hogy a magyar piacon eltűnőben vannak a 44-es és 42-es hővezetési tényezőjű anyagok. Az ő számukrafontos tudnivaló, hogy a hatályos épületenergetikai...


Komfortossá újított, huzatmentes tetőterek

A mi házunk, a mi várunk. Ideális esetben nemcsak arra vagyunk büszkék, ha megakad rajta az arra sétálók szeme, hanem hogy belépve a mindennapok energiahatékony csodapalotája fogad bennünket.