Meglévő hőszigetelő rendszerre: homlokzati hőszigetelés

2018-10-16 08:09:55 | Módosítva: 2018-10-16 08:11:45

Az első homlokzati hőszigetelések már két évtizedesek, és az akkori szokásoknak megfelelően 4-6 cm vastagságú hőszigetelő lemezzel készültek. A mai előírásoknak és elvárásoknak ez már nem felel meg, ezért egyre több családi és társasház, valamint középület tulajdonosa dönt úgy, hogy az esedékessé váló homlokzat-felújítást vagy -festést újabb energetikai korszerűsítéssel köti össze.


Egy négyemeletes panel társasház egy évtizede már a homlokzati hőszigetelés mellett döntött. Sajnos az évek múlásával kiderült, hogy nem elég hatékony a meglévő szigetelés vastagsága, és előjöttek a kivitelezési hibák is: a nyílászárók körül, a szakszerűtlenül a redőnyökre rárakott hőszigetelésnél beázás keletkezett, a vakolat néhány helyen elvált, színe megfakult. A társasház úgy döntött, hogy a felújítás során az addigi 5 cm vastag szigetelést megduplázza. A „hőszigetelés a hőszigetelésen” felújító homlokzati hőszigetelő rendszer a fehér polisztirol alaprendszerre épített, ugyancsak fehér polisztirol hőszigetelő lemezt tartalmazó második rendszerre terjed ki. Tűzvédelmi okok miatt azonban kőzetgyapotból kell készíteni a nyílászárók fölötti tűzvédelmi sávot és az ablakkávák szigetelését minden olyan épületnél, ahol homlokzati tűzterjedési követelmény van.

Második szigetelő réteg felrakását

A második szigetelő réteg felrakását megelőzően a következőket kell elvégezni. Első lépés a meglévő rendszer felülvizsgálata: a homlokzatot tagozatonként körülbelül 1 nm-es felületen fel kell tárni, és megvizsgálni a hőszigetelő lap állapotát, a ragasztás módját, a sarkok és élek helyzetét, a lapok közti hézagok nagyságát, a dübelek számát és helyét, a fedőréteg vastagságát, az erősítő háló beágyazását, a rendszer alapfelülethez való tapadását, a fedővakolat állapotát, szilárdságát és folytonosságát. Ha ezeket nem találjuk megfelelőnek vagy javíthatónak, a rendszert érdemes inkább lebontani.


Homlokzati tűzterjedésre vonatkozó követelmény esetén a meglévő hőszigetelés legalább „E” tűzvédelmi osztályát vizsgálattal igazolni kell.

A szükséges javításokat el kell végezni, például az átázott vagy jelentősen sérült lapok cseréjét, a kisebb málló, kiálló részek javítását homlokzati ragasztóanyaggal.

Szükséges a feszültségmentesítés is. Az előző üvegszövet-rétegben az új rendszer mechanikai rögzítése feszültséget kelthet, ezért az új lemezek ragasztása előtt a meglévő üvegszövet réteget körülbelül 3x3 m-es raszterben át kell vágni úgy, hogy az alatta lévő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. Célszerű elvégezni ezt az átvágást a nyílászárók sarkainál mind függőleges, mind vízszintes irányban.

A ragasztás megkezdése előtt az alapfelületet vizes tisztítással kell előkészíteni. Alapozó felhordása nem szükséges. A fenti műveletek után az új rendszer felrakása megegyezik a hagyományos hőszigetelő rendszerekével (pont-perem módszerrel történő ragasztás), mechanikai rögzítés (dübelezés) minden esetben szükséges.


Eredeti állapot


Feltárás


Új réteg


Feszültségmentesítés


Nyílászárók


Rendszergarancia, elemgarancia

A komplett homlokzati hőszigetelő rendszereket forgalmazó gyártók nemcsak külön-külön a rendszer elemeire (ragasztó, hőszigetelőlap, felületi bevonat, fedővakolat), hanem azok egymással történő összeférhetőségére, együttműködésére is garanciát vállalnak. Családi házak, két szintig terjedő épületek esetében a megrendelő számára az elemgarancia is tökéletes biztonságot nyújt.

Egyes gyártók nem komplett rendszereket, hanem azoknak csak egyes elemeit (például csak ragasztót, csak polisztirolhabot vagy csak fedővakolatot gyártanak, és nem vállalják fel a szükséges segédanyagok (dübelek, lábazati sínek, élvédők, üvegszövetek) forgalmazását sem. Ilyen esetben a gyártó garanciát vállal arra, hogy például az általa gyártott ragasztó alkalmas a hőszigetelő tábla felragasztására és bevonására, de felelősségvállalása nem terjed ki fedővakolatra is. Ilyenkor a rendszer elemekből történő kielégítő összeállítása, összeválogatása a felhasználó felelősségét képezi, ami nem jelent problémát és hátrányt akkor, ha az összeválogatott rendszer elemei mind minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek.


Az összeválogatott rendszer általában olcsóbb, mint a rendszergaranciával rendelkező hőszigetelő rendszerek, mivel az utóbbiaknál jelentkező beszerzési, tárolási, kezelési költségeket nem tartalmazza. Az összeválogatott rendszerből származó egyetlen kényelmetlenség az, hogy minőségi reklamáció esetén esetleg nem egy, hanem két gyártót kell megkeresni, ami azonban nem a felhasználó, hanem a forgalmazó kereskedő feladata.

A felhasználó számára a legmagasabb árakat, egyben a legnagyobb biztonságot és legkisebb egyéni felelősséget a rendszergaranciával rendelkező termékek felhasználása jelenti. Ennél kedvezőbb árak jelentkeznek a rendszer elemgaranciával rendelkező részekből történő építésénél, miközben a kiválasztás felelőssége alig növekszik. Az olcsó, nem a célnak megfelelő anyagokból összetákolt rendszerek esetében pedig a felelősségtől függetlenül arról beszélünk, hogy ezek nem fogják teljesíteni az elvárásokat, és jó eséllyel az élettartamuk is sokkal rövidebb lesz. Márpedig egy épületszigetelést nem egy-két évre szánunk!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

BauderPIR hőszigeteléssel a hőség és a hideg ellen

A BauderPIR hőszigetelés messze meghaladja más hőszigetelő anyagok képességeit. Összehasonlítva atöbbi azonos beépítési mérettel rendelkező hőszigetelő anyagokkal a BauderPIR rendelkezik a legjobb...


Energiatakarékos szigeteléssel a penész ellen

Egy fontos tényt szögezzünk le, már az elején: akülönböző penészgátló szerek használata kizárólag felületi kezelést eredményez! Maga a penészesedés sajnos újra és újra meg fog jelenni a...