Igénytelen kivitelezés

2019-02-11 08:45:33 | Módosítva: 2019-02-11 08:46:56

A tavaszi és nyári időszakban gyakran trópusi jellegű esőzéseket tapasztalunk. Felújításkor a készülő homlokzat kőzetgyapot szigetelése gyakran több alkalommal is bőrig ázik az alatt a néhány hét alatt, amíg a ragasztás után a végső bevonatot megkapja. Ilyen esetekben vétkes könnyelműség az állványozás mellőzése, a függőhídról történő homlokzatszigetelés.


A kőzetgyapot ugyan hidrofób, de nem vízálló. A bejutó nedvesség nehezen vagy egyáltalán nem tud távozni a szerkezetből, ami drasztikus hőszigetelő képesség csökkenést és a szilárdsági jellemzők romlását is okozza. Mindez elkerülhető lenne, ha állványozással készül a homlokzat szigetelése. Az állvány ugyanis az előírás szerinti állványhálózással és attika felőli teljes fóliatakarással tökéletesen megvédi a készülő homlokzatot a vízterheléstől.

Egy másik jellemző kivitelezési hiba akkor állhat elő, ha a szigetelés ún. „kétrétegű” inhomogén kőzetgyapot lemezzel készül. Ez az anyag számos nagyon előnyös tulajdonsága mellett rendelkezik olyan adottságokkal is, melyek a kivitelezés oldaláról bizony fokozottabb odafigyelést igényelnének. Ilyen például a dübelek túlütésének veszélye/lehetősége. A dübel tárcsák a fokozott beütőerő hatására a kemény felső réteget átszakítva, a puhább alsó rétegbe hatolva itt-ott egészen a falsíkig is beszaladnak. Ez a túlütött dübel bizony nem dübel. Az elvárt mechanikai követelményeknek nem tesz eleget, a szerkezetet is gyengíti, sőt azt hőhidassá is teszi. Egyes szigetelőanyag fajtáknál ez a hiba nem fordulhat elő. Az „egyrétegű, homogén szerkezetű” technológiával készülő szigetelőanyagnak egységes a szilárdsága, tehát a túlütött dübelek alatt nem beszakad, hanem zömül az anyag, még fokozottabb ellenállást fejtve ki a behatolni készülő tárcsával szemben.

Az igényes anyagok, igényes technológia alkalmazása – még ha iparszerű is a kivitelezés volumene – komoly odafigyelést érdemel a kivitelezés során. A téli hónapokban érdemes hőkamerával is megfigyelni a szigetelés végeredményét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyártói jótanácsok tetőterünk szigeteléséhez

A ferdetetős épületszerkezet nagyon összetett struktúra, mert sokféle anyagból, sokféle munkafolyamat során épül meg. Sokan azt gondolják, hogy ha elkészült tetőterükben problémát tapasztalnak,...


Otthon melege program 2017

Ebben az évben az otthon meleg program keretében jóval nagyobb összeget szán az állam a lakás-felújítási pályázatokra. Abból a logikából kiindulva, hogy energiahatékonyság szempontjából a...