Igénytelen kivitelezés

2019-02-11 08:45:33 | Módosítva: 2019-02-11 08:46:56

A tavaszi és nyári időszakban gyakran trópusi jellegű esőzéseket tapasztalunk. Felújításkor a készülő homlokzat kőzetgyapot szigetelése gyakran több alkalommal is bőrig ázik az alatt a néhány hét alatt, amíg a ragasztás után a végső bevonatot megkapja. Ilyen esetekben vétkes könnyelműség az állványozás mellőzése, a függőhídról történő homlokzatszigetelés.


A kőzetgyapot ugyan hidrofób, de nem vízálló. A bejutó nedvesség nehezen vagy egyáltalán nem tud távozni a szerkezetből, ami drasztikus hőszigetelő képesség csökkenést és a szilárdsági jellemzők romlását is okozza. Mindez elkerülhető lenne, ha állványozással készül a homlokzat szigetelése. Az állvány ugyanis az előírás szerinti állványhálózással és attika felőli teljes fóliatakarással tökéletesen megvédi a készülő homlokzatot a vízterheléstől.

Egy másik jellemző kivitelezési hiba akkor állhat elő, ha a szigetelés ún. „kétrétegű” inhomogén kőzetgyapot lemezzel készül. Ez az anyag számos nagyon előnyös tulajdonsága mellett rendelkezik olyan adottságokkal is, melyek a kivitelezés oldaláról bizony fokozottabb odafigyelést igényelnének. Ilyen például a dübelek túlütésének veszélye/lehetősége. A dübel tárcsák a fokozott beütőerő hatására a kemény felső réteget átszakítva, a puhább alsó rétegbe hatolva itt-ott egészen a falsíkig is beszaladnak. Ez a túlütött dübel bizony nem dübel. Az elvárt mechanikai követelményeknek nem tesz eleget, a szerkezetet is gyengíti, sőt azt hőhidassá is teszi. Egyes szigetelőanyag fajtáknál ez a hiba nem fordulhat elő. Az „egyrétegű, homogén szerkezetű” technológiával készülő szigetelőanyagnak egységes a szilárdsága, tehát a túlütött dübelek alatt nem beszakad, hanem zömül az anyag, még fokozottabb ellenállást fejtve ki a behatolni készülő tárcsával szemben.

Az igényes anyagok, igényes technológia alkalmazása – még ha iparszerű is a kivitelezés volumene – komoly odafigyelést érdemel a kivitelezés során. A téli hónapokban érdemes hőkamerával is megfigyelni a szigetelés végeredményét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magastetők hőszigetelése

Nem használt tetőtér hőszigetelése: ha a tetőteret – ideiglenesen vagy véglegesen – nem kívánjuk használni, akkor a szigetelőanyagot a padlásfödémre fektethetjük. Beépített tetőtér hőszigetelése:...


Takarékos megoldás

Az Ursa Salgótarján Zrt. folytatja azt a törekvését, hogy a tetőszigeteléseket és beépítési módjaikat emberközelivé tegye, a felújítás szakmai titkaiba betekintést engedjen, illetve szakmai...