Energiamegtakarítás ablakkal, redőnnyel

2023-01-31 21:18:46 | Módosítva: 2023-01-31 21:22:55

Amikor a megtakarítási lehetőségeket számba vesszük, akkor mindig szóba jön a nyílászárók cseréje. Nem véletlenül, hiszen a szellős régi ablakokon keresztül valóban sok energia vész kárba. Azt már kevesebben mérlegelik, hogy csere vagy felújítás esetén milyen nyílászárókban és mekkora beavatkozásban gondolkozzanak. Még az is lehet, hogy egyelőre – mondjuk az idei télen – már azzal is sokat lehet nyerni, ha többet hagyjuk leengedve az amúgy is meglévő redőnyt, és vastag függönyt húzunk be.


Sajnos lehet, hogy az ablakcsere lehetőségéről az idei téli szezonban már le is maradunk. Aki most szeretne új ablakot vagy ajtót beszerezni, annak arra kell számítania, hogy a megrendeléstől számított 4-6 héten belül lesz beszerelhető az adott nyílászáró. Az új építésű ingatlanokban a nagy üvegfelületű nyílászárók ma már kizárólag háromrétegűek, a régebbi épületeknél viszont anyagi okokból sokan még mindig a kétrétegű üveg mellett döntenek. A háromrétegű energiatakarékosság szempontjából természetesen jobb választásnak számít: az ilyen ablakok hőáteresztő képessége 0,6-0,8 W/m2K között mozog, míg a kétrétegűeknél az érték átlagosan 1-1,1 W/m2K. Az mindegy, hogy fa- vagy műanyag keretet választunk, mivel a fa természetes légáteresztő képessége a hőátbocsátás szempontjából nem mérvadó.

Az ablakok méretét felesleges csökkenteni.

Attól nem lesz kevesebb a kiadás, ha a korábbi nyílászáró méretét csökkentjük, hiszen a falazásnak is van költsége, ezért a pénzt tekintve máris ott vagyunk, mint az eredeti méretű, nagyobb nyílászáróval, sőt, átlagosan másfélszer annyiba kerül. A kisebb munkákra nehezebb kőművest találni, és ha sikerül is, drága lesz. A korszerű, háromrétegű ablak hőszigetelő képessége már gyakorlatilag összevethető a falazatéval, szigetelési szempontok tehát nem indokolják a felület csökkentését. Ugyanakkor a nap télen is süt, a laposan beeső hősugarakból tekintélyes energia-nyereségre lehet szert tenni.


A nyílászárók esetében a redőny jelentőségét nem szabad alábecsülni; használatuk átlagosan 2 °C-os különbséget jelenthet az otthon hőmérsékletében.

Az eleve strapabíró alumíniumredőny hatásfoka még a műanyagénál is jobb, méghozzá 1 °C-kal. A redőny egyébként nem önmagában szigetel, az árnyékoló és az ablak között megrekedt levegő segíthet a ház melegen tartásában. És ha már árnyékoló, akkor ne felejtkezzünk meg a belső árnyékolókról sem. Egy vastag, nehéz függöny jelentős hőszigetelést eredményez, ha a hideg fal előtt teljes szélességben végigfut. A PVC függönyöket pedig egyenesen hőszigetelő függönyként árusítják. A külső ajtóknál, ott, ahol állandóan ki-be járkálnak az emberek, nem könnyű megtartani a meleget. Főleg az ajtó környékén érezhető ilyenkor a hideg. Hasonló a helyzet a rossz, régi nyílászáróknál. A hőszigetelő függönyt úgy alakították ki, hogy ne eresszen át hőt, és visszaáramoltassa a meleget (nyáron a hideget is) a lakásba, szobába.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőtér-beépítés és hőszigetelés

Tetőtér-beépítések esetében a hőszigetelés választásakor nem annak a hővezetési tényezője a legfontosabb paramétere, hanem, hogy a teljesítményjellemzőit és egyéb műszaki tulajdonságait...


Lasselsberger-Knauf csodavakolat

Engedélyezés előtt áll a Lasselsberger-Knauf legújabb fejlesztése, amelynek segítségével kánikulák idején klímaberendezés használata nélkülis 26 °C alatt lehet tartani az épületek belső...