ISOCELL - A természetes hőszigetelés élménye

2009-05-05 16:18:09 | Módosítva: 2015-04-14 16:13:27

Az ISOCELL osztrák gyártmány, egy teljesen természetes, újrahasznosított papírból készülő, biológiailag lebomló szigetelőanyag, amely ártalmatlan az egészségre és a környezetre.

A hőszigetelési rendszer alapja a cellulóz. A cellulóz rostokat (a fa természetes rostjait) egy egyszerű eljárással, újságpapírból nyerik. A papírt darálást követően pelyhekké alakítják, majd a tűz, a penész és a rágcsálók elleni védelem érdekében bórt és foszfátot kevernek hozzá. Az újrahasznosítási folyamat révén az újságpapír szigetelőanyaggá alakul. A kész szigetelőanyag zsákos formában kapható, melyet egy befúvógép segítségével, vagy akár kézi terítéssel is a kitöltendő üregekbe juttathatunk.

Az optimális szigetelőanyag jellemzője az alacsony hővezetési tényező és a jó hőtároló képesség. Az elvárásoknak télen és nyáron is egyaránt meg kell felelnie. Az ISOCELL egy ilyen szigetelőanyag. A rendszer fontos tulajdonsága a tökéletes szélzárás. A legjobb szigetelés sem ér semmit, ha a szél átfúj rajta. Ahhoz, hogy az épületet a szél és az időjárás viszontagságaitól megvédjék, egy saját rendszert fejlesztett ki a gyártó. Az ISOCELL nemcsak a szigetelőanyagot, hanem a fóliát is biztosítja a felhasználók részére, megoldva ezzel rendszerben minden technológiai problémát, s a garancia kérdését, mert csak egy gyártóval kell a kapcsolatot tartani.

A szigetelőanyag beépítése során ügyelni kell arra, hogy mindig résmentesen kerüljön beépítésre. Bizonyos szigetelőanyagok esetén találkozhatunk azzal a problémával, hogy a szigetelés az évek során "megül" vagyis tömörödik. Az ISOCELL rendszer befújásos technikája lehetővé teszi az ülepedésbiztos és hőhídmentes szigetelést. Az ISOCELL-t az épület bármely részén használhatjuk: födémben, párnafák között, tetőtérben, oldalfalban.
Az a szigetelőanyag, amelyet télen energiatakarékosság céljából használunk, nem biztos, hogy nyáron is megvéd a hőség ellen. Amíg a hideg elleni hőszigetelés legfontosabb mérőszáma a hőátbocsátási tényező (ún. k-érték), addig a meleg elleni hőszigetelés hatékonyságát a fáziseltolódás mértéke jellemzi. A fáziseltolódás értéke órában adja meg, hogy mennyi késéssel ér a nyári forróság egy épületrész külsejéből a belső lakótérbe.

A fáziseltolódás annál nagyobb, minél nagyobb a beépített szigetelőanyag hő kapacitása. A nyári meleg elleni hőszigetelés fő célja, hogy a tetőn és a falon keresztüli hőhatást úgy elnyújtsuk, hogy a napi legmagasabb hőmérséklet akkor érje el a lakrészt, amikor a külső hőmérséklet már annyira alacsony, hogy a felületek sugárzó hőjét szellőztetéssel ellensúlyozni tudjuk.

Összehasonlításul néhány szigetelőanyag fáziseltolódás értéke:

  • Cellulóz: 4,6 óra
  • Üveggyapot: 0,9 óra
  • Kőzetgyapot: 0,6 óra.

A fent leírtakat már számos magyar ISOCELL szigetelésű ház tulajdonosa is megerősítette, mondván: "nincs szükségem klímára, mivel a tetőtér a legmelegebb nyári napokon is megfelelő klímájú..." A cellulóz (papír) már több évtizede bizonyítja, hogy kiváló és gazdaságos hőszigetelő anyag, a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is.

Az ISOCELL előnyei:

  • Hatékony hőszigetelés (Hőátbocsátási tényező 14 cm-es vastagság esetén: 0,32 W/m2K)
  • Környezetbarát (újrahasznosított újságpapír és természetes adalékok)
  • Mentes minden káros anyagtól (teljesen természetes, egészségre ártalmatlan)
  • Jó kitöltő képesség (a legszűkebb üregekbe is befújható)
  • Idő- és költségtakarékos
  • Nem keletkezik hulladék a beépítése során (nem kell vágni, beszabni)
  • Az épület átépítésekor kiszedhető és újra befújható, beépíthető

További információ:
Telefon: (06-30) 912-8588
Fax: (06-34) 373-467
E-mail: robertreiner@freemail.hu
Web: www.forelockbt.hu

Várjuk az érdeklődőket a CONSTRUMA kiállításon (2015. április 15-19.), az A pavilonban az Osztrák Ipari Kamara, 305 D standján!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vastagon megéri!

Aki nézte már hitetlenkedve a januári gázszámláját, az tudja, hogy házának hőszigetelése nem kielégítő. Sokan vagyunk így. Az energiatakarékosságot megkövetelő hazai szabályozás ma még nem támaszt...


Otthon melege program 2017

Ebben az évben az otthon meleg program keretében jóval nagyobb összeget szán az állam a lakás-felújítási pályázatokra. Abból a logikából kiindulva, hogy energiahatékonyság szempontjából a...