ISOCELL - A természetes hőszigetelés élménye

2009-05-05 16:18:09 | Módosítva: 2015-04-14 16:13:27

Az ISOCELL osztrák gyártmány, egy teljesen természetes, újrahasznosított papírból készülő, biológiailag lebomló szigetelőanyag, amely ártalmatlan az egészségre és a környezetre.

A hőszigetelési rendszer alapja a cellulóz. A cellulóz rostokat (a fa természetes rostjait) egy egyszerű eljárással, újságpapírból nyerik. A papírt darálást követően pelyhekké alakítják, majd a tűz, a penész és a rágcsálók elleni védelem érdekében bórt és foszfátot kevernek hozzá. Az újrahasznosítási folyamat révén az újságpapír szigetelőanyaggá alakul. A kész szigetelőanyag zsákos formában kapható, melyet egy befúvógép segítségével, vagy akár kézi terítéssel is a kitöltendő üregekbe juttathatunk.

Az optimális szigetelőanyag jellemzője az alacsony hővezetési tényező és a jó hőtároló képesség. Az elvárásoknak télen és nyáron is egyaránt meg kell felelnie. Az ISOCELL egy ilyen szigetelőanyag. A rendszer fontos tulajdonsága a tökéletes szélzárás. A legjobb szigetelés sem ér semmit, ha a szél átfúj rajta. Ahhoz, hogy az épületet a szél és az időjárás viszontagságaitól megvédjék, egy saját rendszert fejlesztett ki a gyártó. Az ISOCELL nemcsak a szigetelőanyagot, hanem a fóliát is biztosítja a felhasználók részére, megoldva ezzel rendszerben minden technológiai problémát, s a garancia kérdését, mert csak egy gyártóval kell a kapcsolatot tartani.

A szigetelőanyag beépítése során ügyelni kell arra, hogy mindig résmentesen kerüljön beépítésre. Bizonyos szigetelőanyagok esetén találkozhatunk azzal a problémával, hogy a szigetelés az évek során "megül" vagyis tömörödik. Az ISOCELL rendszer befújásos technikája lehetővé teszi az ülepedésbiztos és hőhídmentes szigetelést. Az ISOCELL-t az épület bármely részén használhatjuk: födémben, párnafák között, tetőtérben, oldalfalban.
Az a szigetelőanyag, amelyet télen energiatakarékosság céljából használunk, nem biztos, hogy nyáron is megvéd a hőség ellen. Amíg a hideg elleni hőszigetelés legfontosabb mérőszáma a hőátbocsátási tényező (ún. k-érték), addig a meleg elleni hőszigetelés hatékonyságát a fáziseltolódás mértéke jellemzi. A fáziseltolódás értéke órában adja meg, hogy mennyi késéssel ér a nyári forróság egy épületrész külsejéből a belső lakótérbe.

A fáziseltolódás annál nagyobb, minél nagyobb a beépített szigetelőanyag hő kapacitása. A nyári meleg elleni hőszigetelés fő célja, hogy a tetőn és a falon keresztüli hőhatást úgy elnyújtsuk, hogy a napi legmagasabb hőmérséklet akkor érje el a lakrészt, amikor a külső hőmérséklet már annyira alacsony, hogy a felületek sugárzó hőjét szellőztetéssel ellensúlyozni tudjuk.

Összehasonlításul néhány szigetelőanyag fáziseltolódás értéke:

  • Cellulóz: 4,6 óra
  • Üveggyapot: 0,9 óra
  • Kőzetgyapot: 0,6 óra.

A fent leírtakat már számos magyar ISOCELL szigetelésű ház tulajdonosa is megerősítette, mondván: "nincs szükségem klímára, mivel a tetőtér a legmelegebb nyári napokon is megfelelő klímájú..." A cellulóz (papír) már több évtizede bizonyítja, hogy kiváló és gazdaságos hőszigetelő anyag, a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is.

Az ISOCELL előnyei:

  • Hatékony hőszigetelés (Hőátbocsátási tényező 14 cm-es vastagság esetén: 0,32 W/m2K)
  • Környezetbarát (újrahasznosított újságpapír és természetes adalékok)
  • Mentes minden káros anyagtól (teljesen természetes, egészségre ártalmatlan)
  • Jó kitöltő képesség (a legszűkebb üregekbe is befújható)
  • Idő- és költségtakarékos
  • Nem keletkezik hulladék a beépítése során (nem kell vágni, beszabni)
  • Az épület átépítésekor kiszedhető és újra befújható, beépíthető

További információ:
Telefon: (06-30) 912-8588
Fax: (06-34) 373-467
E-mail: robertreiner@freemail.hu
Web: www.forelockbt.hu

Várjuk az érdeklődőket a CONSTRUMA kiállításon (2015. április 15-19.), az A pavilonban az Osztrák Ipari Kamara, 305 D standján!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangszigetelés egyszerűen

Újabban házépítésnél, felújításnál magától értetődik, hogy hőszigetelési korszerűsítéseket is végzünk, ám a zaj és áthallás szigetelésre sokkal kisebb gondot fordítanak a tervezők és kivitelezők....


Beépített tetőterek, és ezek problémái

Az építkezéseket járva szomorúan tapasztaltuk, hogy a mai napig nem történt lényeges változás a tetőtér beépítések szakszerűségét és működőképességét, valamint a beépített anyagok minőségét...