A csapadékvíz minden rést megtalál

Teraszok eső elleni védelme

2009-06-06 02:04:09 |

A teraszok előnyeit ugyan csak kellemes időjárási körülmények között élvezhetjük, viszont elkészítését a zordabb, csapadékosabb időszakok körülményeihez igazodva kell megoldani. Nagyon fontos, hogy milyen az alap, arra milyen burkolat kerül, és az esetleges védőtetőknél sem lényegtelen a falhoz csatlakozó részek résszigetelése, továbbá maga a fedőanyag milyensége, és rögzítésének szivárgásmentessége. Az alábbiakban e kritikus helyekre és hibákra hívjuk fel a figyelmet.

Kezdjük talán azzal, hogy a terasz általában már az épület felhúzásával egy időben elkészül. Mármint az alapok biztosan, ám esetenként a burkolat csak később kerül leragasztásra. A terasz síkjának általában 1,5-3 fokban kell az épület falaitól kifelé lejtenie, hogy a csapadékvíz a szélek felé távozhasson a felületéről. Ez azonban még nem elégséges, mert a határoló falak és a fedetlen teraszalap alkotta sarkoknál védekezni kell a felverődő csapadékvíz hatása ellen.
Ha a terasz fölé tető kerül, a lábazatként felragasztott járólapok még ebben az esetben is előnyösek, mert a falakat nemcsak a szivárgó víz ellen, de felmosáskor a a felcsapódó szennyeződéstől is védik. Ha pedig a terasz fedetlen, a lábazatot különös gonddal kell kialakítani, hogy az oda verődő esővíznek útját állja, és ne károsíthassa az oldalfalak alját.

A járólapok, a leragasztásukhoz használt csemperagasztó és fugázóanyag flexibilis és fagyálló is legyen, amelyekkel elejét vehető a lapok későbbi felválása. A lábazat alkotta sarkokban a fugákat célszerű ívesen homorúra képezni, és a lapokkal szintbe hozni az ideálisabb vízelvezetés miatt. Az ajtóknál pedig ajánlatos beépített L-alakú lemezeléssel védeni a küszöböket. Ezek lehetőleg a szokásosnál legalább 2 cm-rel legyenek magasabbak, hogy még erős szélnyomás hatására se jusson át rajtuk az esővíz.
A terasz oldalsó vízelvezetéséről is célszerű gondoskodni, mert különben az élszegélyen folyik le a víz, ami előbb csak elszínezi, később pedig rongálhatja a betonpárkányt. Sőt nemcsak azt, emeltszintű terasznál a lábazatot, gyepes résznél pedig a terasz közvetlen környezetében a talajt is alaposan feláztathatja. Ez ellen vízelvezető vályúval, vagy a burkolólapok alá beépített speciális vízelvezető lemezelemmel lehet védekezni. A lábazati szennyeződések pedig vízlepergető bevonattal előzhetők meg.

Számtalan esetben a terasz fölé tető is kerül. Vannak esetek, hogy ezek már eleve az építés során elkészülnek, ami azzal az előnnyel jár, hogy az építőmesterek végzik a kivitelezést. Tudják, hogy a terasztetőt miként kell szivárgás-mentesen az oldalfalhoz csatlakoztatni, ügyelnek a lejtésre is, továbbá a csapadékvíz elvezetését is szakszerűen megoldják.
A tető lejtését némely esetben az épület adottságai hátrányosan befolyásolják, azaz az ideálisnak mondható 30 fokos lejtésnél kisebb is lehet. Ha az uralkodó szélirányba van a terasz fedése, akkor nemcsak a lejtése, de a beverődő csapadékvíz elleni védekezésre is nagyobb figyelmet kell fordítani, amit az eresz alá csatlakozó és a tetőre simuló megfelelő méretű és tömítést biztosító lemezeléssel kell megteremteni.
A tető felületének nagysága sem lényegtelen, mert téli hó súlyával is számolni kell. Erre a tartóváz szilárd összeállításával és a tartóelemek közötti távolságok jó megválasztásával lehet felkészülni, mégpedig a különféle fedőanyagok teherbírását is figyelembe véve.

A fedőanyagok választéka különféle elvárásoknak tesz eleget és a tulajdonságaik sem egyformák. A különféle anyagú és profilozású műanyaglemezek bármelyike alkalmas teraszok fedésére is, ám nem árt azt is tudni, hogy a nagy térfogatsúlyú fedőanyagok esőben bizony sokkal csendesebbek a profilírozott vagy üregkamrás műanyag fedőlemezeknél.
A tartóvázra szerelésüknél csak a gyártó által kifejlesztett megoldások és különféle gumibetétes elemek garantáltan szivárgásmentes rögzítést, amelyek érthetően kissé megdrágítják az alkalmazásukat. Viszont az ilyen tartóvázak a korrekt vízzáráson túlmenően tartósak és esztétikusa kis. Ha tehát átgondoljuk a szükséges és kézenfekvő szigetelési követelményeket, és azokat meg is valósítjuk, akkor nagy valószínűséggel elkerülhető a terasz beázása még nagyobb viharok idején is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Erkély beépítése ésszerűen

Társasházakban és a panelházakban is egyre nagyobb divat az erkélyek, loggiák beépítése. Hasznos és értékes divat, bár az építészeti szakma sokszor az ellenkezője mellett érvel. Úgy tűnik,...


Teraszok, vizes helyiségek szigetelése

Az épületek kisebb, nagyobb alapterületű teraszai, erkélyei fokozottan ki vannak téve a szélsőséges időjárási viszonyoknak. Ha nem megfelelő az erkélylemez felületi lejtése és a vízszigetelő réteg,...