WPC kerítés

2015-08-10 11:04:16 | Módosítva: 2016-01-31 20:05:29

Teraszburkoló anyagként már egyre közkedveltebbek a fa-műanyag kompozitból (WPC) készült teraszburkolati elemek. Ám ez a gondozást nem igénylő, új anyag kerítések kialakítására is alkalmas, megfelelő alternatívája lehet a fakerítéseknek. Előnye, hogy nem vetemedik, nem repedezik, nem szálkásodik, és szinte hosszú évekig semmiféle időszaki gondozást nem igényel. Természetes, fajellegű megjelenésének köszönhetően harmonikusan illeszkedik a környezetbe, és 25 évig garantáltan időtálló.


Karbantartást nem igényel

Az alapanyaga természetesen azonos a hasonló teraszburkoló anyagokéval, ami 60%-ban többnyire bambusz faőrleményt, faforgácsot, 35% nagysűrűségű polietilént és 5% ragasztóanyagot tartalmazó kompozit anyag. Ez biztosítja ennek az anyagnak az előnyeit a természetes faanyagokkal szemben. Színek tekintetében változatos a kínálat, általában nyolc féle – a világos natúrfától a sötét kavics szürkéig változó – színben árusítják a tömör kerítésléceket, mégpedig 12, illetve 16 mm vastagságban és többnyire 70 mm szélességben. Az elemek hossza típustól függően változó, 90, 120, 180, illetve 360 cm.

Az elemek felülete sima és teljes anyagában színezett, ám gyártmánytól függően beszerezhetők felületükön hornyolt és 27 mm vastagságú, 15 cm széles szálakban is. Ezek általában kerítésrendszerek különféle stílusú elemei, amelyekhez 9x9x270 cm-es oszlopok és a hozzájuk tartozó csavarok, induló elemek, továbbá záró sapkák is beszerezhetők. Az előbbi keskenyebb elemek főként különféle korlátok, kapuk, illetve léckerítés jellegű hézagos táblák kialakítására alkalmasak, míg a WPC kerítésrendszerek elemeiből különféle kialakítások, akár zárt felületet adó határoló kerítések is készíthetők, az igényeknek és a kreatív elképzeléseknek megfelelő kivitelben. Ezt természetesen befolyásolja az adott kerítésrendszerhez tartozó elemek hossza. A kerítésdeszkák egyébként jól és viszonylag könnyen megmunkálhatók, így fémkeretbe erősítve akár egyedi elképzelésű kapuk, vagy kerítéstáblák kialakítására is módot ad.

Az elemek rögzítéséhez az oszlopokra U-alakú soroló idomokat kell felszerelni, majd ezeket az adott elemek hosszához igazodó távolságban a földbe, Illetve a beton alapzathoz rögzíthető talp elemekbe kell erősíteni. Ezek mindegyike horgany bevonatú acélidom. A lecsavarozhatók 15 cm magasak, a földbe üthető, hegyes végű oszloptartók pedig 70 cm hosszúságúak, amelyek megfelelő szilárdságot biztosítanak a különféle magasságú tartóoszlopok stabil rögzítésére. Hosszabb kerítések esetén azonban ajánlatos ferde támoszlopokkal az egymástól kb. 2,5-3 m-re levő kerítéstartó oszlopokat kitámasztani. A kerítés deszkák hézagos elhelyezésére is lehetőség van, amihez a kívánt egyenletes távolság tartás érdekében belülről behajtott csavarokkal kell biztosítani őket. Ezen kívül az U-alakú soroló elemek beton-, vagy egyéb anyagból készült oszlopok oldalára is felerősíthetők, ami megkönnyíti a kerítéstáblákat alkotó deszkák egysíkú megvezetését.

Korlátokhoz és egyéb belső elválasztó kerítésekhez használhatók alumínium vagy rozsdamentes tartóoszlopok, amelyekhez az elemenként felerősített léceket csak korróziómentes csavarokkal szabad felfogatni. Ezzel megelőzhetők az esetleges későbbi korróziós elszíneződések a csavaros rögzítések környezetében.

Mivel a kompozit anyagú kerítéselemek UV állók, ellenállók a különféle rovarkártevőkkel szemben, és színtartók is, az időnkénti lemosáson kívül egyéb karbantartást nem igényelnek. Az anyagösszetételük miatt viszont tartósabbak a valódi fából készült kerítéseknél. Nemcsak kerítések, hanem kerti virágtartók, vagy akár egyszerűbb kerti padok kialakítására is alkalmasak a WPC kerítéselemek, ha az elemeiket kreatívan alkalmazzák.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerítések és kerítésrendszerek

Bár nem minden országban és kultúrában fontos a házunkat, kertünket határoló kerítés, hazánkban azért igen. Nekünk, magyaroknak fontos behatárolni, meddig is miénk a birodalom, és...


Miből legyen a kerítés?

Házunk összbenyomásához nagymértékben hozzájárul, hogy milyen kerítés határolja el az utcától. Az utcafronti kerítés meghatározó, az oldalsó és hátsó kerítések már nem annyira, ezért gyakori,...