Fűfej
A fűfej egy harisnyába csomagolt földlabda, vagy gyakrabban fűrészpor töltelékes harisnya-labda, melynek tetején fűmagok vannak. 2-5 napi locsolás után a fű nőni kezd belőle. Rendszeres locsolással és vágással különböző „frizurájú” fűfejek készíthetőek belőle.
A fűfej hazánkban a 90-es években jelent meg, és azóta hol népszerűbb, hol háttérbe szorul. A fűfej Amerikában a ’80-as években Chia Pet néven vált ismertté, az amerikai változatoknál terrakotta alapból nőtt ki a fű. Akár állatok, rajzfilmfigurák (Tapsi Hapsi, Garfield), vagy híres emberek (Barack Obama, George Washington) formájára is készítették, készítik őket. A harisnya megfelelő varrásával, kötözésével házilag is készíthetünk fűfejeket. Érdemes kísérletezni vele, hiszen nem csak fű, hanem más, vékony szálakkal csírázó magokat is tehetünk a fej tetejére. A kész alkotást állítsuk egy tálkába, és mindig tartsunk alatta vizet. A fűfej felszívja a számára szükséges vízmennyiséget, így a csírázó magoknak mindig lesz elegendő nedvességük. Napos helyre állítsuk, így akár 15-20 centiméteresre is megnőhet a „haj”, amit ekkor már vághatunk is.
Csíráztató-tálak
A többemeletes csíráztató-tálakban többféle magot is nevelhetünk a különböző szinteken. Lényeges, hogy a magok bio-termesztésből származzanak, mert ha nem, akkor jócskán tartalmazhatnak nem kívánatos növényvédő-szer maradványokat. A magokat naponta kétszer öblítsük át vízzel.
Amellett, hogy a csíráztató tál növekvő zöldje jól mutat a lakásban, e csírákat sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában. A kis növények pár milliméteres csíra korukban is ehetők, akkor a még rajtuk levő maggal gyökérrel együtt, vagy a nagyobb 5-10 centiméteres növények vágva, mag maradék és gyökér nélkül. Számos növény magja alkalmas csíráztatásra, ilyen a lucerna, a búza. Kellemes pikáns íze van a hagymafélék, a káposztafélék és a retek, vagy a mustár csírájának. A legnagyobb csírája a töknek van. A csírákat általában nyersen célszerű fogyasztani, így a legkedvezőbbek a beltartalmi értékeik. Szórhatjuk vajas kenyérre, de köretként, vagy levesbetétként is fogyaszthatók. A hüvelyes termésűek (babok, borsók) csírái kivételt képeznek, ezeket csak hőkezelés után, például párolva fogyasszuk, mert amellett hogy egészségesek, olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek megterhelik emésztőrendszerünket. Csíráztató tálak kaphatók színes műanyag elemekből összeállítható, tetszőleges magasságú változatokban, vagy agyagból készültek is.
Búzafű nevelése
A búzafű nevelése igazán egyszerű dolog, hiszen egy tál földbe sűrűn elvetjük a magokat, melyek pár nap alatt kicsíráznak. A búzafű 8-20 centiméter magasra is megnőhet. Tarthatjuk csak egyszerűen dísznek, de vágva belőle ételek díszítésére is alkalmas. A búzafű házi termesztésének kiterjedt szakirodalma van, mivel az abból speciális présgéppel nyert lé számos tisztítókúra alapanyaga.
Ablak-fűszerkert
Ma már a legtöbb hipermarketben, nagyobb élelmiszer áruházban vásárolhatunk cserepes fűszernövényeket, hiszen az utóbbi években a zöldfűszerek használata egyre jobban terjedt. Metélőhagyma, levélpetrezselyem, bazsalikom, levendula, kakukkfű és számos más fűszer beszerezhető, és ablakban tartható akár hónapokon át. Tavasszal ezeket érdemesebb kiültetni a kertbe, így őszig megerősödnek, és a töveket szétosztva akár több cseréppel is tudunk következő télen ablakkertünkbe telepíteni belőlük.