Növénydekorációk

Rendhagyó és hasznos

2012-03-13 23:29:59 | Módosítva: 2012-03-21 10:30:19

Márciusban már javában a tavaszvárás időszakát éljük. Néhány dekorációs megoldással, melyek, ha élnek még hitelesebbek, könnyen és olcsón meghozhatjuk lakásunkba, konyhánkba az „előtavaszt”. A tél vége felé egyre jobban vágyunk az első tavaszi napok beköszöntére. Ilyenkor sokan hagymás növényeket (jácint, nárcisz, tulipán) hajtatnak otthonukban, hiszen ezek már akkor meghozzák a tavaszi illatokat, amikor még kint zord az időjárás. A fűzvesszők barkáinak kihajtatása, vagy a gyümölcsfa vesszők vázában történő kivirágoztatása, mind tavasziasabb hangulatúvá, vidámabbá varázsolják a tél végén még komorabb otthonokat. Ezek mellett az ismert tavaszváró praktikák mellett néhány kevésbé ismertet szeretnénk most bemutatni, amelyek amellett, hogy díszítenek, még más haszonnal is kecsegtetnek.

Fűfej

A fűfej egy harisnyába csomagolt földlabda, vagy gyakrabban fűrészpor töltelékes harisnya-labda, melynek tetején fűmagok vannak. 2-5 napi locsolás után a fű nőni kezd belőle. Rendszeres locsolással és vágással különböző „frizurájú” fűfejek készíthetőek belőle.

A fűfej hazánkban a 90-es években jelent meg, és azóta hol népszerűbb, hol háttérbe szorul. A fűfej Amerikában a ’80-as években Chia Pet néven vált ismertté, az amerikai változatoknál terrakotta alapból nőtt ki a fű. Akár állatok, rajzfilmfigurák (Tapsi Hapsi, Garfield), vagy híres emberek (Barack Obama, George Washington) formájára is készítették, készítik őket. A harisnya megfelelő varrásával, kötözésével házilag is készíthetünk fűfejeket. Érdemes kísérletezni vele, hiszen nem csak fű, hanem más, vékony szálakkal csírázó magokat is tehetünk a fej tetejére. A kész alkotást állítsuk egy tálkába, és mindig tartsunk alatta vizet. A fűfej felszívja a számára szükséges vízmennyiséget, így a csírázó magoknak mindig lesz elegendő nedvességük. Napos helyre állítsuk, így akár 15-20 centiméteresre is megnőhet a „haj”, amit ekkor már vághatunk is.

Csíráztató-tálak

A többemeletes csíráztató-tálakban többféle magot is nevelhetünk a különböző szinteken. Lényeges, hogy a magok bio-termesztésből származzanak, mert ha nem, akkor jócskán tartalmazhatnak nem kívánatos növényvédő-szer maradványokat. A magokat naponta kétszer öblítsük át vízzel.

Amellett, hogy a csíráztató tál növekvő zöldje jól mutat a lakásban, e csírákat sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában. A kis növények pár milliméteres csíra korukban is ehetők, akkor a még rajtuk levő maggal gyökérrel együtt, vagy a nagyobb 5-10 centiméteres növények vágva, mag maradék és gyökér nélkül. Számos növény magja alkalmas csíráztatásra, ilyen a lucerna, a búza. Kellemes pikáns íze van a hagymafélék, a káposztafélék és a retek, vagy a mustár csírájának. A legnagyobb csírája a töknek van. A csírákat általában nyersen célszerű fogyasztani, így a legkedvezőbbek a beltartalmi értékeik. Szórhatjuk vajas kenyérre, de köretként, vagy levesbetétként is fogyaszthatók. A hüvelyes termésűek (babok, borsók) csírái kivételt képeznek, ezeket csak hőkezelés után, például párolva fogyasszuk, mert amellett hogy egészségesek, olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek megterhelik emésztőrendszerünket. Csíráztató tálak kaphatók színes műanyag elemekből összeállítható, tetszőleges magasságú változatokban, vagy agyagból készültek is.

Búzafű nevelése

A búzafű nevelése igazán egyszerű dolog, hiszen egy tál földbe sűrűn elvetjük a magokat, melyek pár nap alatt kicsíráznak. A búzafű 8-20 centiméter magasra is megnőhet. Tarthatjuk csak egyszerűen dísznek, de vágva belőle ételek díszítésére is alkalmas. A búzafű házi termesztésének kiterjedt szakirodalma van, mivel az abból speciális présgéppel nyert lé számos tisztítókúra alapanyaga.

Ablak-fűszerkert

Ma már a legtöbb hipermarketben, nagyobb élelmiszer áruházban vásárolhatunk cserepes fűszernövényeket, hiszen az utóbbi években a zöldfűszerek használata egyre jobban terjedt. Metélőhagyma, levélpetrezselyem, bazsalikom, levendula, kakukkfű és számos más fűszer beszerezhető, és ablakban tartható akár hónapokon át. Tavasszal ezeket érdemesebb kiültetni a kertbe, így őszig megerősödnek, és a töveket szétosztva akár több cseréppel is tudunk következő télen ablakkertünkbe telepíteni belőlük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dekoráció, fűfej, csíra, mag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Több mint virágtartó

Szobanövényeink számára a cserepük biztosítja az életteret, az alátétje pedig avízellátást. Régebben ezek az eszközök a növénynek az alárendeltjei voltak, ámnémi kreativitással elérhetjük, hogy a...


DIY Európában

Az 1957 januárjában e tematikában a kontinensünkön elsőként és azóta folyamatosan megjelenő Ezermester a hatvanas években rést nyitott a vasfüggönyön. A politikamentes, öntevékeny...