GSM kamerák

Riasztó, vezetékek nélkül

2012-03-13 23:39:23 | Módosítva: 2012-03-17 21:18:16

Egy távriasztó rendszer kiépítésének számtalan módja van, szakcégek tucatjai foglalkoznak ezekkel. A bonyolultabb és egyszerűbb megoldások mellet és ellenük lehet érveket felsorakoztatni. Az azonban valószínűnek látszik, hogy a GSM kameránál egyszerűbb megoldás nem nagyon van.

A GMS Kamera egy pár perc alatt üzembe helyezhető mobil eszköz, ami riasztás esetén a megadott mobil számra, vagy e-mail címre küldi a kamera felvételét. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kamerát egy alkalmas helyre leállítjuk, bekapcsoljuk, és beleprogramozzuk a megfelelő telefonszám használatát. Az eszköz azonban kibővíthető, és akár teljes lakásriasztóként is működhet vezeték nélküli érzékelők hozzáadásával. Nincsenek riasztó- és kamerarendszer telepítési költségek, szakembert sem kell hívni, hiszen megfelelő odafigyeléssel a tulajdonos mindent maga elvégezhet. A kamera a lakás bármelyik helyiségében elhelyezhető. Praktikusan egy lakásban a bejárati rész, erkély vagy nappali figyelése adhatja a legtöbb információt, de ellenőrizhetjük vele a garázst, a műhelyt vagy akár az autónkat is. A kamera folyamatosan figyel, és a beleépített mozgásérzékelő aktiválja az SMS vagy MMS (képes mobil üzenet) vagy akár email küldést. (Okostelefonokon ez is azonnal leolvasható.)

A kamerához távirányító is használható, aminek segítségével pl. pánikriasztás is lehetséges. A gomb megnyomásakor a kamera felhívja az előre beállított telefonszámot, és a felhívott telefonon hallhatók a kamera környezetének hangjai. Ezt a lehetőséget segítséghívásként lehet használni.

Beállítható olyan funkció is, hogy a kamera meghatározott időnként MMS-ben vagy mailben küld egy képet, így folyamatosan ellenőrizhető a védeni kívánt „objektum”. A kamerát ötletszerűen is felhívhatjuk, és belenézhetünk a képbe, hogy mindent rendben találunk-e.

A rendszert egy SMS üzenet küldésével lehet figyelő üzemmódba kapcsolni. Ekkor bekapcsol a mozgásérzékelő, és működése esetén az előre beállított parancsot (SMS, MMS vagy e-mail küldés) fogja teljesíteni; riasztó szöveget, képeket küld vagy telefonhívást kezdeményez.

A kamera GSM hálózaton keresztül küldi el a képeket. Ehhez egy SIM kártyára van szükség, ami lehet feltöltős vagy számlás. A GSM kamera bármelyik magyar GSM szolgáltató SIM kártyájával működtethető. Alapvetően egy adapterrel, hálózati feszültségről üzemel, de beépített akkumulátora körülbelül 1 napi önálló működést is lehetővé tesz.

A kamerába beépített mozgásérzékelő egy ember mozgását képes észlelni. A kamera infra lámpát is tartalmaz, ami vak sötétben is lehetővé teszi felvételek készítését.

A GSM kamera alkalmas vezeték nélküli riasztó eszközök felügyeletére is. Ezekkel a mozgásérzékelő, nyitásérzékelő, füstérzékelő, vízérzékelő, hőmérsékletérzékelő eszközökkel egy kisebb objektum teljes védelme megoldható vezetékezés nélkül. Amennyiben valamelyik eszköz riaszt, a kamera SMS üzenetet küld, szöveges módban leírva a riasztó eszköz nevét. Legfeljebb 15 darab vezeték nélküli biztonságtechnikai szenzort képes kezelni a 433 MHz-es frekvenciasávban.

Egy GSM kamera ára 60 ezer forint körül van, ami egy viszonylag komplett riasztórendszer megvásárlásának és kiépítésének költségeinél minden bizonnyal kevesebb, nem beszélve a leggyorsabb megvalósíthatóság lehetőségével.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gsm, riasztó, biztonság, kamera

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házi kedvencek az autóban

Néhány jó tanács, mire figyeljünk aházi kedvencek szállítása során. Az Európai Unióban 64 millió macska és 66 millió kutya él, ésminden negyedik háztartásban tartanak valamilyen háziállatot. Sok...


Elektromos rovar- és állatriasztók

A lakóhelyünk élhetőségét nyáron megzavaró rovarok és egyéb kisállatok támadásától a hagyományos csapdák helyett a különféle elektronikus riasztó készülékekkel lehet folyamatosan és hatásosan...