GSM kamerák

Riasztó, vezetékek nélkül

2012-03-13 23:39:23 | Módosítva: 2012-03-17 21:18:16

Egy távriasztó rendszer kiépítésének számtalan módja van, szakcégek tucatjai foglalkoznak ezekkel. A bonyolultabb és egyszerűbb megoldások mellet és ellenük lehet érveket felsorakoztatni. Az azonban valószínűnek látszik, hogy a GSM kameránál egyszerűbb megoldás nem nagyon van.

A GMS Kamera egy pár perc alatt üzembe helyezhető mobil eszköz, ami riasztás esetén a megadott mobil számra, vagy e-mail címre küldi a kamera felvételét. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kamerát egy alkalmas helyre leállítjuk, bekapcsoljuk, és beleprogramozzuk a megfelelő telefonszám használatát. Az eszköz azonban kibővíthető, és akár teljes lakásriasztóként is működhet vezeték nélküli érzékelők hozzáadásával. Nincsenek riasztó- és kamerarendszer telepítési költségek, szakembert sem kell hívni, hiszen megfelelő odafigyeléssel a tulajdonos mindent maga elvégezhet. A kamera a lakás bármelyik helyiségében elhelyezhető. Praktikusan egy lakásban a bejárati rész, erkély vagy nappali figyelése adhatja a legtöbb információt, de ellenőrizhetjük vele a garázst, a műhelyt vagy akár az autónkat is. A kamera folyamatosan figyel, és a beleépített mozgásérzékelő aktiválja az SMS vagy MMS (képes mobil üzenet) vagy akár email küldést. (Okostelefonokon ez is azonnal leolvasható.)

A kamerához távirányító is használható, aminek segítségével pl. pánikriasztás is lehetséges. A gomb megnyomásakor a kamera felhívja az előre beállított telefonszámot, és a felhívott telefonon hallhatók a kamera környezetének hangjai. Ezt a lehetőséget segítséghívásként lehet használni.

Beállítható olyan funkció is, hogy a kamera meghatározott időnként MMS-ben vagy mailben küld egy képet, így folyamatosan ellenőrizhető a védeni kívánt „objektum”. A kamerát ötletszerűen is felhívhatjuk, és belenézhetünk a képbe, hogy mindent rendben találunk-e.

A rendszert egy SMS üzenet küldésével lehet figyelő üzemmódba kapcsolni. Ekkor bekapcsol a mozgásérzékelő, és működése esetén az előre beállított parancsot (SMS, MMS vagy e-mail küldés) fogja teljesíteni; riasztó szöveget, képeket küld vagy telefonhívást kezdeményez.

A kamera GSM hálózaton keresztül küldi el a képeket. Ehhez egy SIM kártyára van szükség, ami lehet feltöltős vagy számlás. A GSM kamera bármelyik magyar GSM szolgáltató SIM kártyájával működtethető. Alapvetően egy adapterrel, hálózati feszültségről üzemel, de beépített akkumulátora körülbelül 1 napi önálló működést is lehetővé tesz.

A kamerába beépített mozgásérzékelő egy ember mozgását képes észlelni. A kamera infra lámpát is tartalmaz, ami vak sötétben is lehetővé teszi felvételek készítését.

A GSM kamera alkalmas vezeték nélküli riasztó eszközök felügyeletére is. Ezekkel a mozgásérzékelő, nyitásérzékelő, füstérzékelő, vízérzékelő, hőmérsékletérzékelő eszközökkel egy kisebb objektum teljes védelme megoldható vezetékezés nélkül. Amennyiben valamelyik eszköz riaszt, a kamera SMS üzenetet küld, szöveges módban leírva a riasztó eszköz nevét. Legfeljebb 15 darab vezeték nélküli biztonságtechnikai szenzort képes kezelni a 433 MHz-es frekvenciasávban.

Egy GSM kamera ára 60 ezer forint körül van, ami egy viszonylag komplett riasztórendszer megvásárlásának és kiépítésének költségeinél minden bizonnyal kevesebb, nem beszélve a leggyorsabb megvalósíthatóság lehetőségével.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gsm, riasztó, biztonság, kamera

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötcsillagos asszisztens

Egy jó menetrögzítő kamera ma már nemcsak szemtanú: a vezető asszisztense, igazi társ egyben a gépkocsiban. A Mio csúcsmodellje, a MiVue 792 WiFi Pro fejlett vezetéstámogató rendszerrel és...


Madárriasztók

A különféle madarak a nemcsak a lakókörnyezetekben lehetnek kellemetlenek, de a kertekben és a mezőgazdasági területeken is jelentős károkat okozhatnak. A galambok, seregélyek, szarkák és egyéb...