Jöhet a mágneses vihar

2024-03-07 12:53:22 | Módosítva: 2024-05-21 11:15:27

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák az elmúlt időszakokban, de a hétköznapi életet ezek nem zavarták meg. Erősödő aktivitás miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet - nyilatkozta az InfoRádiónak Kiss L. László csillagász.


Egy aktív terület bevonult a napkorong közepére, egy hatalmas napfoltcsoport, ami tulajdonképpen ebben a jelenlegi napfoltciklusban mindeddig a legnagyobb napkitöréseket okozta. El is ment a Föld mellett egy, a Napból kiköpött koronakidobódás plazmafelhője. Szerencsére nem találta el a bolygónkat, ezért a mágneses vihar elmaradt, de figyelmeztető volt, mert az idei év és a jövő év fordulójára jósolt naptevékenységi aktivitási maximum mostanában erőteljesebben befolyásolja a Föld mágneses terét. A mágneses tér változásain keresztül a Föld felszínén is megjelennek a hatások, de hogy mikor érhetik el ezek a kitörések azt a szintet, hogy az átlagembert is érintik, nem lehet előre jelezni.

Egy nagy kitörés 1859-ben volt például. Az akkor ténylegesen akkora mágneses viharokat okozott, hogy a sarki fények egészen déli szélességig látszottak Európából, sőt a távíróvezetékekben akkora áramlökések keletkeztek a mágneses tér hirtelen változásaitól, hogy még a távírógépekben a papír is begyulladt a szikráktól. Ha ma történne egy ilyen, akkor lényegében a tömegkommunikáció, vagy a telekommunikációs rendszereken alapuló földi civilizáció legalább három-négy napra effektíve lekapcsolna.


A Nap aktivitását űrszondák serege figyeli, és ha ilyen koronakidobódás van, azonnal észlelik. Ennek hatása nagyjából két-három nap alatt jut el a Földre, ezért ha a szondák jelzik, hogy nagy részecskezápor érkezik, akkor két-három nap lesz arra felkészülni, hogy hatalmas mágneses vihar lesz a Földön. A hétköznapi ember számára is érezhető problémát főleg az északi szélességeken, Kanadában, a skandináv országokban okozhat. Ilyen lehet például a fennakadás az áramszolgáltatásban - akár több napig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Saját magfogás a jövő évi termésért

A hibrid fajták terjedésével egyre kevesebben veteményeznek saját maguk által szedett magból a kertészkedők között. Amióta a hipermarketek tavaszi akcióiban egy csomag vetőmag sokszor 30 forint...


Mágneses baktériumokkal épülhet a jövő bioszámítógépe

Vasat fogyasztó, ezáltal biológiai mágnessé váló baktériumok alkalmazásával épülhet fel a jövő bioszámítógépe - számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).