Mikroszálas kendővel, vegyszer nélkül

Bútortisztítás

2012-03-31 20:42:43 | Módosítva: 2012-03-31 20:54:33

Az otthonok egyik „közellensége” a por. Lehetetlen tőle ­ megszabadulni, mert portörlés után szinte azonnal elkezdődik a levegőben levő ­porszemcsék lerakódása. Ennek egyik oka, hogy a hagyományos textíliák elektromosan feltöltik a letisztított felületeket, amelyek azonnal magukhoz vonzzák a port. Az ellene való küzdelem így szinte kilátástalan. Ha pedig nem is ­rendszeres a felületek portalanítása, a lerakódásokat egyre nehezebb eltávolítani, még akkor is, ha a különféle ápoló és tisztítószerek is „bevetésre” kerülnek. Ráadásul e szerek maradéka is lehet egy idő múlva porfogó, ami egyre fokozza a felületek elszennyező­dését. Helyettük jobb és gyorsabb megoldást kínálnak a külön­féle mikroszálas tisztítókendők.

Ezek nem újdonságok, ám sokan még mindig idegenkednek a használatuktól. A bizalmatlanságnak részbeni oka, hogy nem a megfelelő minőségű és az adott célra készült kendőket használják, csekély eredménnyel. Az olcsók ugyanis nem igazán hatékonyak, az üvegtisztításhoz készültet nem célszerű pl. fabútorhoz használni, és viszont.

A mikroszálas törlőkendők ugyanis különböző feladatoknak megfelelő kialakításban gyártják. A legfőbb tulajdonságaik azonosak, nevezetesen, hogy e kendők rendkívül finom rostjainak milliói képesek arra, hogy még a makacs szennyeződéseket is fellazítsák és magukba zárják. Ezek a kendők ugyanis nagyon finom – a hajszálnál nagyságrendekkel vékonyabb – ék alakú poliamid és poliészter szálakból állnak, amelyek parányi hurkokká, horgokká szőve különféle célokhoz igazítva készülnek. Ezek mindig a tisztítandó felület és a szennyeződések mértékéhez igazodó szálkiképzésű textíliák, amelyek éppen a megfelelő feladathoz szükséges tulajdonságokkal és tisztító hatással rendelkeznek.

Ezért nem szükséges, sőt sok esetben tilos is a mikroszálas termékekhez tisztítószereket használni, elég a kendőt benedvesíteni. A túlnedvesítést azonban kerülni kell. A víz fellazítja, a szálak sok kis hurka és horga pedig feldarabolja, szinte finoman legyalulja a szennyeződéseket a felület sérülése nélkül. Karc nélkül tisztítanak még a kényes felületeken is. A parányi, elektrosztatikusan feltöltődő szálak pedig a szálak közé zárják a por és egyéb szennyezőanyagok feldarabolt szemcséit és a baktériumokat. Szinte minden tisztítószert képesek „helyettesíteni”, kivéve az olyan szennyeződéseket, amelyek eltávolításához szerves oldószerek szükségesek. Ezeket előbb más eszközzel kell eltávolítani, majd utána következhet a mikroszálas anyaggal való száraz áttörlés.

Az elpiszkolódott kendőket mosógépben 95 fokon ki lehet mosni, ám a tisztításukhoz tilos öblítőszert használni, mert az gyengíti a szövetük tisztító hatását. Egyesek harmincszor, a jobbak akár 150-szer moshatók. A színük a gyártótól függően változik. Vannak általános célra készültek, viszont a minőségi gyártmányok általában célfeladatokra alkalmasak. Beszerezhetők polírozott fémtisztítására alkalmasak és kétoldalas kivitelű törlőkendők, sőt erős tisztítású csíkokkal sávozott felületűek is. A méretűk általában 30x30-40x40 cm-es, ám kesztyű és porolókefe formában is beszerezhetők, amelyeknek tisztító hatását a hengeres, kefeszerű kialakításuk biztosítja.

Használatkor a kendőket csak akkor célszerű benedvesíteni, ha a tisztítandó felület túlságosan elszennyeződött. A nedvesen átdörzsölt felületet pedig egy másik, száraz mikroszálas kendővel azonnal szárazra kell törölni. A letisztított terület ezt követően kevésbé vonzza a por, mert nem porvonzó hatású.

Más szövésű kendőt kell használni az üveg- és egyéb sima felületek tisztításához, és mást a nyílt pórusú, felületkezelt fafelültekhez. Ez utóbbiaknál víz érzékeny bevonat esetén a nedvesítést mellőzni kell. A laminált, és magasfényű, vagy lakkozott anyagú bútorokhoz finom szálú kendők a megfelelők, és a nedvesítés is hasznos lehet, ha ezután szárazra lesz a felület törölve egy másik azonos szövésű, de száraz törlőkendővel. Az üveg és más kényes felületek tisztítására a magas nedvszívó képességű mikroszálas kendők a megfelelők, amelyek a tömegüknek akár a 9-10-szeres vízmennyiséget is képesek magukba szívni. Az ilyen célokra készült kendők csomagolásán ezt jól láthatóan fel is tüntetik.

A fő az, hogy mivel gyors felülettisztítást tesznek lehetővé ezek a törlőkendők, és rendszeres alkalmazásukkal csökkenthető a bútorok felületi elszennyeződése. A tisztításhoz pedig felesleges tisztítószereket használni. A törlőkendőket használat után ajánlatos mindjárt kiöblíteni, illetve kimosni, hogy mindig tiszták legyenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztetők tisztítása

A házak karbantartásakor sokan elfeledkeznek a tetőkről, pedig ez legalább olyan fontos, mint az esőcsatornák, a járófelületek vagy az oldalfalak karbantartása. A tető ugyanis elég nagy felület,...


Bútorredőnyök

Nincs új a nap alatt, mondhatnánk, a rég feledésbe merült dolgok előbb utóbb kissé megváltozott formában visszatérnek, a jelen igényihez igazítva. Ez történt a régi irodai szekrények redőnyös...