Comisa többrétegű csövek

2012-03-31 20:43:47 | Módosítva: 2012-03-31 20:55:03

A Comisa többrétegű csöveket a legkülönbözőbb épületgépészeti területeken fel lehet használni, többek között ivóvíz rendszerekben, radiátoros-, padló és felületfűtési rendszerekben, de sűrített levegő szállítására és ipari csővezetékként is. A többrétegű csövek előnye, hogy hőtágulásuk kicsi, oxigéndiffúzió mentesek, magas a kopás-állóságuk, és ellenállnak a szennyeződéseknek. Egyszerű a szállításuk és a szerelésük. Az elektromos áramot nem vezetik. Ivóvíz ellátásra is alkalmasak, alacsony a csősúrlódási nyomásveszteségük.

A vezetékrendszerben a hőtágulás kiegyenlítésére megfelelő rögzítési pontokat vagy dilatációkat szükséges alkalmazni. A cső belsejében található alumínium réteg nem enged át semmilyen gázmolekulát, így az oxigéndiffúzió­nak ellenáll. A cső kémiai ellenállósága kiváló. A hajlításnál a csőben található alumínium réteg segít megtartani a kívánt hajlítási pozíciót. A maximumhoz közeli sugarú hajlítás esetén célszerű erre megfelelő külső vagy belső hajlító rugót használni, ami nem engedi, hogy a cső megtörjön.

A többrétegű csöveket préseléses és szorítógyűrűs kötőelemekkel kapcsolhatjuk össze. A préselhető PRESS csatlakozó, és megfelelő présszerszám használatával, az inox acél anyagú hüvely mecha­nikai alakformálásával (préseléssel) kap­csolja össze az ötrétegű csövet és a press-idomot, oldhatatlan kötést hozva létre. A roppantó gyűrűs UNIK szorítógyűrűs csatlakozók falon kívüli szereléseknél alkalmazhatók, ahol a külső hőmérséklet ingadozása miatt lazuló csavaros kötések ellenőrzése és utánhúzása elvégezhető. A szorítógyűrűs csatlakozók azonos tömítő tulajdonsággal rendelkeznek, mint a préselhető idomok.

A korábban használatos oxigéndiffúzióra hajlamos polipropilén csövek a körülöttük lévő betonrétegből oxigént vettek fel, ezáltal a hozzájuk kapcsolódó fém alkatrészek erősen korrodáltak. Ennek elkerülésére születtek az alumíniumbetétes csövek, melyek teljesen oxigénzáró tulajdonságúak, egyesítik a fém- és a műanyag csövek előnyeit, és kiküszöbölik azok hátrányait. Az oxigéndiffúzióra hajlamos csövek lassan kimennek a forgalomból, ma már többnyire csak többrétegű csövek kaphatók a piacon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Porló betonfelületek felújítása

A régebben épült házakban a garázsok, egyéb tárolóegységek, pincék, kocsibeállók padlózatára kevesebb gondot fordítottak. Felületük sokszor nem elég sima, nehezen takaríthatók és gyakran porlik....


Izzófoglalatok

A legismertebb ún. Edison izzók és foglalatok mellett a fényforrások fejlesztései következtében eltérő foglalat típusok számtalan változata került forgalomba. Sok esetben az izzó pótlásakor az...