Comisa többrétegű csövek

2012-03-31 20:43:47 | Módosítva: 2012-03-31 20:55:03

A Comisa többrétegű csöveket a legkülönbözőbb épületgépészeti területeken fel lehet használni, többek között ivóvíz rendszerekben, radiátoros-, padló és felületfűtési rendszerekben, de sűrített levegő szállítására és ipari csővezetékként is. A többrétegű csövek előnye, hogy hőtágulásuk kicsi, oxigéndiffúzió mentesek, magas a kopás-állóságuk, és ellenállnak a szennyeződéseknek. Egyszerű a szállításuk és a szerelésük. Az elektromos áramot nem vezetik. Ivóvíz ellátásra is alkalmasak, alacsony a csősúrlódási nyomásveszteségük.

A vezetékrendszerben a hőtágulás kiegyenlítésére megfelelő rögzítési pontokat vagy dilatációkat szükséges alkalmazni. A cső belsejében található alumínium réteg nem enged át semmilyen gázmolekulát, így az oxigéndiffúzió­nak ellenáll. A cső kémiai ellenállósága kiváló. A hajlításnál a csőben található alumínium réteg segít megtartani a kívánt hajlítási pozíciót. A maximumhoz közeli sugarú hajlítás esetén célszerű erre megfelelő külső vagy belső hajlító rugót használni, ami nem engedi, hogy a cső megtörjön.

A többrétegű csöveket préseléses és szorítógyűrűs kötőelemekkel kapcsolhatjuk össze. A préselhető PRESS csatlakozó, és megfelelő présszerszám használatával, az inox acél anyagú hüvely mecha­nikai alakformálásával (préseléssel) kap­csolja össze az ötrétegű csövet és a press-idomot, oldhatatlan kötést hozva létre. A roppantó gyűrűs UNIK szorítógyűrűs csatlakozók falon kívüli szereléseknél alkalmazhatók, ahol a külső hőmérséklet ingadozása miatt lazuló csavaros kötések ellenőrzése és utánhúzása elvégezhető. A szorítógyűrűs csatlakozók azonos tömítő tulajdonsággal rendelkeznek, mint a préselhető idomok.

A korábban használatos oxigéndiffúzióra hajlamos polipropilén csövek a körülöttük lévő betonrétegből oxigént vettek fel, ezáltal a hozzájuk kapcsolódó fém alkatrészek erősen korrodáltak. Ennek elkerülésére születtek az alumíniumbetétes csövek, melyek teljesen oxigénzáró tulajdonságúak, egyesítik a fém- és a műanyag csövek előnyeit, és kiküszöbölik azok hátrányait. Az oxigéndiffúzióra hajlamos csövek lassan kimennek a forgalomból, ma már többnyire csak többrétegű csövek kaphatók a piacon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényválság

Ha egy növény levelei lógnak, nem tartják meg a saját súlyukat sem, egyértelmű, hogy a növénynek vízre van szüksége. Amikor mi emberek, szomjasak vagyunk, azt csak mi magunk érezzük, mert...


Utánfutó, vontatmány

Barkácsoló, otthonát és kertjét folyamatosan gondozó, fejlesztő „ezermester” az átlagosnál többször szállít terjedelmesebb, nehezebb tárgyakat. És persze vásárol bútort, vagy éppen virágföldet...