Otthon és tisztító üzemben

Szőnyegtisztítás

2012-03-22 13:26:46 | Módosítva: 2012-03-25 14:58:22

A szőnyegek bizonyos értelembe véve becses berendezési tárgyak, ám mégis elég kíméletlenül bánunk velük. Pedig egy nagyobb méretű és minőségi darab igen nagy értéket képvisel, mégis szó szerint lábbal taposunk rajta. Ez meg is látszik rajta, elpiszkolódását többnyire már csak akkor észleljük, mikor a felszíne fakó és szemmel láthatóan piszkos lesz.

Az elpiszkolódás lassan és fokozatosan következik be. Még akkor is, ha a szőnyegeink felületéről rendszeres porszívózással igyekszünk feltakarítani a talpunkról szálai közé jutó port és egyéb szennyezőanyagokat. Ha pedig már feltűnik, hogy milyen piszkos, akkor megérett az alapos tisztításra.

Sokan a reklámozott „csoda” tisztítószerek valamelyikétől várják a megújulást. Csodaszerek azonban nincsenek, kicsit nagyobb ráfordítással viszont a szőnyegek szinte teljesen újszerű állapotba hozhatók – erre hivatott szakemberek közreműködésével –, és így nemcsak a fárasztó munkától, de a kudarctól is megkímélhetjük magunkat. A szőnyegtisztítás ugyanis egy külön szakma, amelyhez ma már speciális gépek és professzionális tisztítószerek szükségesek. Ezek és az alapos szakértelem viszont garantálják a szőnyegek megújulását.

Természetesen sokan saját kezűleg fognak a szőnyegtisztításhoz és ehhez számos házi praktikát is be lehet vetni. Adott esetben – megfelelő tisztítószerekkel és gépekkel – ez is lehet sikeres. Kényes esetben azonban biztonságosabb a professzionális tisztítás. A profi tisztítási technológiák azonban különbözőek, ezért nem árt ezek előnyeit és hatékonyságát ismerni.

Száraz tisztítások

Ennek két fajtája ismert. A poros tisztításnál a tisztítószert speciális oldószerrel átitatott por formájában kell a szőnyeg szálai közé juttatni. Ezt kézzel vagy forgókefés géppel lehet elvégezni. A szálak közé jutatott tisztítópor kiszáradása közben magához köti a szennyeződéseket, és ezt követően alapos porszívózással kell eltávolítani. Előnye, hogy nem kell hozzá víz, nem nedvesedik át a szőnyeg, így szükségtelen a szárítás. A tisztítószert azonban nem hatol elég mélyen a szőnyeg szálai közé. Az ilyen tisztítóporos szőnyegtisztítások hatása ezért gyenge, a lazán szőtt szőnyegekből pedig a szálak közé tapadt por nehezen távolítható el. A foltokat sem kellő hatékonysággal tünteti el, és szinte csak felületi tisztítás érhető el, ami nem is tart sokáig.

A másik poros tisztítási módnál (Carpet Cleaner) a speciális tisztítószer növényi alapú szerves hordozóanyagokból, tenzidekből és oldószerből áll. A tenzidek erősebb kapcsolatot létesítenek a szőnyeggel, mint szennyeződés, így azt leválasztják és magukhoz köti. A port ehhez természetesen mélyen be kell dolgozni a textilszálak közé, amit egy porszívós, ellenirányban nagy sebességgel forgó kefepár végez el hatékonyan. Az erősen szennyezett szőnyegeket előzőleg speciális szenny és zsíroldóval permetezik be – még a tisztítópor bedolgozása előtt. A por hatóidejének elteltével – ez általában 30 perc – a szennyeződött port alaposan ki kell porszívózni a szőnyegből. E műveletet a gép forgókeféi és porszívója együttesen végzik el. A kefék teljesen eltávolítják a tisztító port a szálak közül, és közben az összetapadt szálakat is fellazítják. Az újszerű tisztító eljárás előnye, hogy a munka a helyszínen végezhető el, nem túl időigényes, és a szőnyeg azonnal használatba vehető. Mivel nincs szá­rí­tás­ra szükség, még a padlószőnyegeknél sincs zsugorodás vagy hullámosodás, és teljesen felújítja a szőnyegek textúráját, viszont csak speciális géppel végezhető el.

A szárazhabos tisztítás bizonyos fokig már a nedves eljárások közé tartozik, mert a tisztítószer nedvességszegény habjával történik, azt kell a szőnyegbe dolgozni. Bizonyos szőnyegtisztítószereknél ez akár kézzel és kefével is elvégezhető, de elég fárasztó munkával. A szőnyeg eközben kissé átnedvesedik, a szer maradéka pedig száradás után porszívózással távolítható el. Géppel is végezhető, ám ehhez speciális körkefés gép szükséges, amely a gép által előállított csekély nedvességtartalmú habot egyenletesen oszlatja el.

A hab maradéka porszívózással távolítható el. Nem károsítja a szőnyeget, rövid a száradási idő, ám a tisztítás nem mélyhatású, és inkább irodahelyiségek szőnyegpadlóinál szokás alkalmazni, mégpedig elég gyakran és idővel mindenképen szükség lesz a szőnyeg mélytisztítására.

A nedves tisztítások hatásosabbak

Közismertek a kölcsönözhető szőnyegtisztító gépek, amelyekkel otthon változó minőségű szőnyegtisztítást lehet végezni. A gép tisztítószeres vizet juttat a szőnyegre, és azt azonnal vissza is szívva mossa át a szőnyeg szálait. A mélytisztítás hatékonysága attól függ, hogy tisztítás milyen tisztítószerrel történik és a szőnyeget a művelet végzésekor mennyire nedvesítik át. Ettől függ, hogy az anyaga milyen mélyen kerül átmosásra. A foltosodás veszélye kellő gyakorlat híján elég jelentős, és a víz visszaszívásának intenzitásával jelentősen csökkenthető az átnedvesítés mértéke. Ez pedig nagyon fontos a hullámosodás és a hatékony mélytisztítás szempontjából. A foltokat előtte azonban ajánlatos kitisztítani, mert a folyamatos átmosás során ezek nem biztos, hogy eltűnnek.

E tisztítás elég jó hatásfokú lehet, ám nagy a hullámosodás, vetemedés lehetősége, és a foltos felületi hatás sem kizárt. Ráadásul a gép kauciója is elég borsos, általában 25 000 Ft, és a napidíja sem kevés. A tisztítószert külön kell megvásárolni, a gép szállítása viszont gépkocsival könnyen megoldható.

Jó hatásfokú a helyben történő, folyékonysamponos és körkefés géppel végzett szőnyegtisztítás. Az egytárcsás gép a samponozó körkeféjével jutatja a szálak közé a szőnyeg anyagához ideális tisztítószert, és samponozás közben alaposan át is keféli az egész szőnyeget. A szőnyeg azonban eközben túlnedvesedhet, különösen, ha a sampon kimosásához víz visszaszívásos öblítés is szükséges. Még ennek ellenére is sok tisztítószer üledék maradhat a szőnyegben, és akár 4-10 óra szükséges a szőnyeg kiszáradásához. Igaz viszont, hogy ennek az eljárásnak a tisztítóhatása nagyon jó, helyben végezhető, de a teljes száradásig tilos a szőnyegre lépni.

A forró vizes mélymosásos szőnyegtisztítás sem ritka, de ezt is csak speciális géppel lehet elvégezni. Hasonló a kommersz szőnyegtisztító géppel végzett eljáráshoz, csak most a tisztításhoz nagynyomású forró vízpermetet és tisztítószert alkalmaznak. A nagy nyomású permet kimossa a szőnyegből a régebbi lerakódásokat is, a kiváló hatékonyságú azonnali és nagy teljesítményű vízvisszaszívás miatt – ami 85-90%-os - pedig nem nedvesedhet túl a szőnyeg. A száradásához alig 2-4 óra szükséges, és e módszer tisztító hatása is kiváló. Viszont csak referenciával rendelkező szakemberrel célszerű elvégeztetni a tisztítást.

Kis szőnyegek tisztítása házilag

Házilag és saját kezűleg főként a kisebb méretű szőnyegek felületi tisztítása lehet eredményes. E célra számos, a kereskedelemben kapható szőnyegtisztítószert lehet alkalmazni. A kis méret azért lényeges, mert ezeknél kevésbé észrevehető tisztítás után a technológiájából adódó foltosodás, az anyag hullámosodása. A szerek között vannak különféle folyékony állagú samponok, folttisztításra alkalmas folyadékok, illetve keményhabot képző szerek és ún. szőnyegtisztító porok is. Ezeket nem túl elszennyeződött felületű, szőnyegeken, vagy azok szennyfoltjainak az eltávolítására célszerű használni.

Bármelyik alkalmazása előtt a szőnyeget nagyon alaposan ki kell porszívózni, majd előbb a szennyfoltokat kell eltüntetni, mert a felület teljes áttisztításakor ezek nem mindig tűnnek el teljesen. A szerek bármelyikét mindig nem szem előtt levő felületen érdemes kipróbálni, mert esetleg a színek fakulását okozhatják. A szerek koncentrációra vonatkozó ajánlásait mindig pontosan be kell tartani. Folttisztításkor kerülendő a különféle szerek hatóanyagainak keveredése.

A szőnyegtisztító poroknál a hatóanyagot nagyon alaposan be kell dolgozni a szálak közé. A szárazhabos tisztításoknál ugyancsak mindig egyenletesen kell a habot a szőnyegbe dolgozni, mégpedig szálirányba. Minden tisztítószernek van hatóideje, illetve száradási ideje, és csak ezt követően kell nagyon alaposan kiporszívózni a szennyeződések maradványait. Ha az eredmény nem kielégítő, a tisztítás másnap megismételhető. Ezek a módszerek általában félévente megismétlendők, az újbóli elszennyeződés mértékéhez igazodóan.

Újnak mondható a széndioxidos Bio tisztítás, amelynek során előbb a régebbi foltokat távolítják el a szőnyeg felületéről, majd kétkomponensű, széndioxidos tisztítószerrel teljes mélységében áttisztítják azt. Ez az eljárás 20%-kal kevesebb nedvességet juttat a szőnyegek anyagába, és a művelet során speciális impregnálást biztosít, amely fokozott védelmet nyújt az elkövetkező szennyeződések ellen, kitolja az újabb felújító tisztítás idejét.

Ennél már csak a tisztítóüzemben végzett mélymosású szőnyegtisztítás hatása jobb. Hátránya, hogy elég költséges, a tisztítás nem helyben, hanem tisztító műhelyben történik, viszont a szőnyegek tökéletesen tisztán, átmosva, vetemedés mentesen és szinte újszerű állapotban kerülnek vissza az otthonunkba.

A fentiek alapján eldönthető, hogy a többnyire drága szőnyegek alapos kitisztítását jobb a munkájukra garanciát vállaló szakemberekre bízni, mint sajátkezű módszerekkel házilag megkísérelni. Az eredmény garantált és munkába sem kerül. A padlószőnyegek és kisebb értékű szőnyegek tisztításával azonban otthoni körülmények között is megbirkózhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Medenceszűrők tisztítása

Minden uszoda legnagyobb kincse a tiszta, egészséges, átlátszó víz. Ha már a legelején figyelmet fordítunk a medence karbantartására, nem kell napi harcot vívnunk a zöldülésre, zavarosodásra...


WPC anyagú teraszok tisztítása

Az egyre inkább alkalmazott WPC anyagú teraszok és egyéb padlójellegű burkolatok mondhatni szinte tisztítást nem igényelnek, ám azért a használatuk közben a felületük óhatatlanul elszennyeződik,...