Merészebb színek, szokatlan hatások

Dekoratív falfestés

2011-04-30 21:40:19 | Módosítva: 2011-05-03 23:10:18

Bár most még aligha vállalkozna bárki lakásának a festésére, ám már most időszerű azon elgondolkodni, hogy milyen színekkel és festékekkel lehetne majd a falakat felújítani. Így teljesen újszerűvé és divatossá tehetjük majd megszokott lakókörnyezetünket, vagy annak csak egy-egy helyiségét. A már megszokott falfestéseken kívül ugyanis több különleges hatású anyagot is felfedezhetünk, amelyekkel nagyon dekoratív hatásokat lehet elérni színek és felületi strukturáltság szempontjából.

A matt falak is lehetnek markánsabbak

A színhatások terén a visszafogottabbak helyett érdemes a dinamikusabb hatású, erőteljesebb színű falfestékeket választani. Ezek választéka igen bőséges, és a nagyobb - színkeverést is vállaló - festékszaküzletekben színminták alapján kiválasztva lehet kérni az adott árnyalat adott mennyiségben való kikeverését. Az összetétel arányait érdemes feljegyezni, mert ha kevésnek bizonyulna a kikevert festékmennyiség, ennek alapján színeltérés nélkül kikeverve pótolhatjuk a hiányzó mennyiséget. A gyárilag kikevert falfestékeknél a megfelelő szín-elnevezést kell megjegyezni a pótvásárláshoz. Ilyen esetekben általában 2,5 l a legkevesebb mennyiség.

Ezek a falfestékek már egy rétegben is tökéletesen fednek, így lerövidítik a festés és az ezzel járó felfordulás idejét. Az erőteljes színűek között kiemelkedő minőségűek a cseppenés-mentes, egyrétegű falfestékek. Bevonatuk általában matt felületű, hígítás nélkül használva adnak nagyon szép, homogén felületet, harmadannyi fáradsággal. Az erőteljesebb színűek azonban fokozatosan fakulnak, különösen a napsütés hatására veszítenek a telítettségükből, de még így is több éven keresztül megtartják az „ütősségüket”. Kellő színvariációkban igen dekoratív falkreációk kialakítására adnak módot.

Kreatív technikák

A matt felületet adó falfestékek közül számos alkalmas az ún. kreatív technikákkal megvalósítható A telt sárga tónusú színekkel festett falak melegséget árasztanakfalmintázásra is. Ezekkel az alapszínre festett falakat - egy következő lépésben - a különféle pettyező, pólyás és törlő technikákat és kiemelő festéket használva egyedi mintázatúvá tehetők a nagyobb falfelületek. A színkombinációk ilyenkor nagyon lényegesek, a jelentősebb kontraszthatásokat ajánlatos elkerülni. Esetenként még az is meggondolandó, hogy a teljes falfelület helyett csak egy kisebb önálló falrészt változtassunk az alaptól elütő mintázatúra, mivel ezek a technikák munkaigényesek, és a mintázatok egyöntetűsége némi gyakorlatot igényel.

Selyemfényű falak

Újabban egyre közkedveltebbek a selyemfényű, tartós és kopásálló latex alapú falfestékek. A falfelületeket a beeső fények hatására tompán fénylővé teszik, így szokatlan és nagyon dekoratív hatást adnak a falaknak. A hagyományos, vakolt falakon kívül tapétákra, üvegszövetekre és besimított gipszkartonra is felhordhatók. Vigyázat, a falhibákat ez a festék kiemeli, ezért gondos falelőkészítést igényel.

A spatulyázható festékekkel márvány utánzatú falak készíthetők Az ilyen festékek színválasztéka is elég bőséges, divatos színkombinációkban is jól mutatnak. Alapként - az előző festés és falhibáknak a kijavítása után - mélyalapozóval kell a felületeket kezelni, majd következhet az új festék falra hengerelése. A kellő fedettség eléréshez általában két rétegben kell alkalmazni. A rövidszálú hengerekkel lehet szép és egyenletes felületet elérni, viszont a hosszabb szálú hengerekkel felterített festékréteg strukturáltsága miatt a felületet érdekesebb lesz. A festett felületek moshatók, karcállók, évek múlva más festékeket használva minden különösebb előkezelés nélkül átfesthetők.

Antikolás egyszerűen

Különleges antikizáló effekt hatások érhetők el azokkal a falfestékekkel, amelyek alapanyagába más színű festékgolyócskák vannak elkeverve. A fehér alapra ecsettel ajánlott kisebb felületre felteríteni, felhordása után - 3-5 perc elteltével - ezeket a kis színező labdacsokat simítólappal kell lágyan szétnyomni, és ezáltal jön létre a különleges, antikolt hatású falfelület. Az ugyan túlzás, hogy a festést nem lehet „elrontani”, de rövid gyakorlás egy szekrény mögötti falrészen már elég gyakorlatot ad az egységes falmintázat kialakításához. Előnye, hogy egy rétegben alkalmazható, észrevétlenné teszi a falhibákat és bármilyen festékkel át festhető.

Csillámporszerű hatás

A különféle effekt festékeket akár ecsettel is az alapra kenhetjükCsillámló hatású felületek is kialakíthatók, ám ezt csak igényes környezetben és falon célszerű alkalmazni. Ezek fedőfestékek, amelyek fémes ragyogást adnak bármely sima- vagy egyéb más, strukturált felületű falaknak. Az alapfesték lehet matt vagy akár selyemfényű is. A fémesen csillogó felületi hatást az alapra kefével, ecsettel, finomszálú hengerrel vagy akár szivaccsal 1-2 rétegben, egy irányban felhordva lehet elérni. A felületek átvonását szünetet nem tartva kell elvégezni, és ha második rétegre is szükség van a kellő csillogás eléréséhez, akkor a rétegek között 4-6 órás száradási időt kell hagyni. Ezzel a bevonattal a falfelületek járulékosan szinte háromdimenzióssá válnak, miközben különlegesen csillogó jelleget adnak az így bevont falaknak.

Ez a tervezgetés időszaka

A fenti faldekorálási lehetőségek mérlegelésére van még idő. Közben el lehet gondolkodni azon, Ilyen strukturáltságú felületet csak szemcsés adalékokat tartalmazó festékkel lehet képeznihogy melyiket érdemes választani, és főként, hogy melyik technológiát vagyunk képesek igényesen kivitelezni. Mert az a leglényegesebb, hogy az eredmény ne csak újszerűen különleges, hanem igényes is legyen. A megvalósításig érdemes a több gyártó készítményeit is forgalmazó festékáruházak kínálatával is megismerkedni, mert így átfogó képet alkothatunk a különféle gyártmányok alkalmazási technológiájáról, előnyeiről és áráról is. Így sokkal felkészültebben foghatunk majd hozzá otthonunk színesebbé tételéhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festés, mázolás saját kezűleg

A lakásfelújítások általában két nagy feladatra oszthatók; a falak újra festése és az ajtók ablakok újra mázolására. Az egyéb szerelvények és a vezetékrendszerek esetleges cseréje mindezt...


Üvegfestéssel

Üvegfestés: átlátszó felület átlátszó festékkel való díszítése, megfestése. Rengeteg szép és hasznos ajándéktárgy készíthető ezzel a technikával, amit érdemes megismerni.