Zsebimport

Növények, magok rendelése külföldről

2018-01-17 08:43:41 | Módosítva: 2018-01-17 08:50:45

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy külföldön megtetszett egy növény, amit szeretett volna viszont látni saját kertjében vagy teraszán. Az ilyenkor leszedett mag vagy hajtás zsebimportban hazánkba kerül, ami növény egészségügyi problémákat is felvet. De hasonló a helyzet a külföldről rendelt magokkal, növényi szaporítóanyagokkal is.

Képszerkesztett növények

Köztudott hogy az utóbbi időben nagyon elszaporodott harlekin katicák és a keleten honos poloskafajok hazai inváziószerű megjelenése is valahogy így kezdődhetett. Nem maguktól eredtek útnak e fajok példányai. Aztán megtalálták nálunk a számításaikat, ellenségük nem volt, így hamar elszaporodtak. Ezért érdemes mindig résen lenni, ha külföldről, vagy akár belföldről is máshonnan érkezik növény kertünkbe.

Az internetes kereskedelmi oldalakon számtalan fura növény magja kapható. A képeken szereplő növényeket többnyire kínai eladók árulják, de a kikelő növény sokszor nem hasonlít ezekre a képszerkesztő programokkal átszerkesztett, átszínezett, érdekesebbé tett „virtuális növényekre”.

Ezek az eladók arra mennek rá, hogy a mag, amit kínálnak olcsó, néhány száz forint fajtánként, és annak érdekében, hogy megérje kifizetni a postaköltséget, valószínűleg többfélét is rendel a gyanútlan vásárló. Igaz, mindenkit csak egyszer lehet ezekkel becsapni, de már így is virágzik a csalóka vetőmagimport. Ha valami különlegességre vágyunk érdemes olyan rendszerből rendelni, ahol az eladókat a korábbi vevők minősítik, véleményezik. Ahol ez a visszajelzési lehetőség hiányzik, valószínűleg átverés készülődik. Nem lehet kijelenteni, hogy ilyen növények nincsenek, de hogy a színük képszerkesztővel feljavított, az biztos.

Veszélyes kórokozókat hozhatunk

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) állásfoglalása szerint egy külföldi nyaralás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra. Egy fertőzött növény akár már egyetlen, tünetmentesnek látszó hajtásáról is átterjedhet a károsító a hazai növényállományra. A nyaraláskor, utazás során gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak, melyeknek emiatt természetes ellenségeik sincsenek hazánk területén, melyek csökkentenék egyedszámukat. Növények behozatalával az utazók veszélyeztethetik a saját környezetükben élő növények egészségét, aminek komoly gazdasági következménye is lehet.

Egyik elrettentő példa a Xylella fastdiosa baktérium, melyet kontinensünkön először 2013-ban azonosítottak Dél-Olaszországban, ahol 100 évnél is idősebb olajfák kipusztításával okozott hatalmas kárt. Ez idáig többek közt olajfán, cseresznyén, mandulán, levendulán, rozmaringon és dísznövényeken, például leanderen figyelték meg. Olyan kedvelt turisztikai célterületeken jelent meg és terjedt el már ez a baktérium, mint Dél-Olaszország, Korzika, Dél-Franciaország, Mallorca, Ibiza és Menorca, Németország, valamint Spanyolország egyes tartományai. Ez a baktérium nagy fenyegetést jelent hazánkban a dísznövényekre, gyümölcsökre és szőlőre is, ezért nyári időszakban a NAV és a NÉBIH ellenőrzései a behozni szándékozott növényi részekre is kiterjednek, amennyiben repülővel érkezünk haza.

Az élő növények, növényi termékek hivatásszerű termesztése és kereskedelmi forgalmazása eddig is szigorú növény-egészségügyi ellenőrzés alatt állt. Azonban tavaly jelent meg az az Európai Uniós rendelet (a növénykárosítókkal szembeni védekező intézkedésekről szóló, 2016/2031/EU rendelet), ami egy hároméves bevezetési időszakot követően 2019 decemberétől többek között az utazók részéről is felelős magatartást vár el a növényi károsítók terjesztésének, megelőzésének tekintetében. Mondjuk addig a még hátralévő időben sok minden behozható, és valószínűleg az, hogy egy rendelet szabályozza e kérdést, nem sokakat fog elriasztani a növények zsebimportjától, mert a többség valószínűleg nem is tud erről, fel sem merül benne, hogy ez veszélyeket rejt.

Az eltérő körülmények hatása

Sokan nem gondolják végig, de attól, hogy egy növény megtetszik, még nem biztos, hogy az jól érzi magát a kertünkben majd, hiszen ott mások a körülmények, mint külföldön, ahol megláttuk. Ha pedig nem érzi jól magát, akkor meg sem közelíti majd a díszítőértéke azt a látványt, amit máshol mutat. Jó példa erre, hogy hazánkban a díszfaiskolai árudák kínálata szinte mindenhol az országban azonos, hasonló választék van például örökzöldekből az alföldi régióban is, mint Sopron körül. A különbség, hogy ha veszünk valami szép, de igényesebb fenyőfélét, az Sopron környékén, az Alpokalján, a párásabb klíma miatt jól fogja érezni magát, ugyanez a példány Kecskemét környékén nem biztos, hogy jól fejlődne. Ugyanez a helyzet, ha külföldi nemesítésű rózsát vásárolunk: megvan rá az esély, hogy a valóságban nem a csomagolásán lévő „arcát”mutatja majd a növény, hiszen az a kép egy ideális körülmények között élő példányról készült. Ezért érdemes kis utánajárással, hazai nemesítésű, vagy itteni viszonyokra már adaptált növényekkel próbálkozni. Rózsákból is kaphatók magyar nemesítésű fajták, de gyümölcsfák közül is ezért érdemes megvenni a ma már egyre inkább újra divatba jövő tájfajtákat, rezisztens fajtákat (ezek bizonyos betegségekre nem fogékonyak), vagy ha külföldi fajtáról van szó, akkor olyanokat, melyek már hosszú évek alatt bizonyították, hogy hazánkban is jól fejlődnek.

A begyűjtött növényi részek szállítása

Ha nem is külföldről akarunk dugványt csenni például egy leánderről, hanem csak a szomszédunknál, vagy egy ismerősünknél megtetszik valami, akkor is ismernünk kell pár dolgot, hogy ezt a növényi részt, hogyan tartsuk olyan állapotban, hogy hazaérve még meggyökereztethető maradjon.

Amennyiben szerencsénk van és a növényen éppen van mag, akkor azt leszedve, tartsuk szárazon a vetésig. Ha húsos a termés, akkor 1-3 hónapig hűvös helyen, nedves homokba téve rétegezzük a magokat, ez idő alatt lejön róluk a gyümölcshús, és a csírázás gátló anyagok mennyiségéből is oldódik ki. A növények legkönnyebben általában zölddugványról szaporíthatók sikerrel, méghozzá kora tavasztól nyár közepéig. A zölddugványon legalább 3 rügy kell legyen, nevéből is eredően ez zöld, tehát még nem kezdett el fásodni az a szárrész, amit levágunk zölddugványozási céllal. A cserjék, fák, fenyők félfás és fás dugványokkal egész nyáron szaporíthatók. A lágyszárú évelők, sarjakkal szaporíthatók legegyszerűbben, amikor a növény mellől kiszedünk egy már gyökérrel, levelekkel rendelkező fiatal sarjhajtás példányt. Ha gyökérrel rendelkező növényi részt szállítunk haza, a gyökeret csomagoljuk nedves papírzsebkendőbe, és az egész növényt tegyük fóliazacskóba, így a benti párás környezet miatt kevesebbet tud párologtatni, és nem fog lankadni. A bezacskózott növényt tartsuk sötét és hűvös helyen szállítás közben. A levágott dugványokat nedvesítsük be, és így tegyük zacskóba. Hasznos, ha hosszabb szárrészeket vágunk le, és csak otthon, a szaporítás előtt daraboljuk le őket 3-6 rügyes dugványokká. Ezután ültessük őket fertőzésmentes ültető közegbe úgy, hogy felük, kétharmaduk legyen a talajban (homok, perlit, tőzeg), és árnyékos, párás helyen, nedves közegben, talp meleg helyen tartsuk a gyökerezésig.


Mini banán, túl szép,hogy igaz legyen

Színes bambuszok


Könnyebben pakolható és tárolható dinnye


Csíkos paradicsomok léteznek, de ez túl szép színezetű


Változatok szamóca színekre, a fényképszerkesztő programokban


Érdekes rózsa


Valószerűtlenül színes paradicsomok

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyümölcsfajok és terméskötésük

E kora tavaszi időszak egyben a gyümölcsfa oltványok vásárlásának és ültetésének is az ideje. Az, hogy egy-egy faj, fajta öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó...


Kerti lámpások

A nyári, kertben töltött estéket még hangulatosabbá tudjuk varázsolni, ha a világításról nem (csak) elektromos berendezések, hanem természetes lánggal égő fényforrások gondoskodnak. Ezek...