Jótékony UV

Téli fényhiány

2013-01-13 15:32:48 | Módosítva: 2014-02-11 11:19:44

Az őszi-téli depresszió egyik legfontosabb oka a fényhiány. Ahol magasabb a napsütéses órák száma, ott ez a betegség nem jelentkezik, az északi országokban viszont nagyon gyakori, és hazánkban sem ismeretlen.

A modern életmód hatására jelentősen csökkent a nappali fényben eltöltött órák száma, időnk mindössze 10%-ban tartózkodunk a szabadban, a többit zárt térben, betonfalak és üvegtáblák mögött, a természetes fénytől elszigetelten töltjük. Száz esztendővel ezelőtt ez az arány még 90% volt.

A szemünkbe jutó fénynek két fontos funkciója ismert: optikai tartománya a látóidegeken keresztül lehetővé teszi a látást, „láthatatlan” tartománya pedig aktiválja az anyagcserét és hormonrendszerünk mirigyeit. A természetes napfény - anélkül, hogy közvetlenül észlelnénk - óriási hatással van egész szervezetünkre. Nem csak az ébrenlét és az alvás ritmusát szabályozza, de hatással van a hormonrendszerre, szabályozza a vérnyomást és az anyagcserét, fokozza a méregtelenítő mechanizmusokat.

UV hatása a szervezetre

A napfénnyel kapcsolatban sokat hallani az ibolyántúli sugarak káros hatásáról, hasznukról annál kevesebbet. A természetes napfény UV-tartománya fontos, pozitív élettani hatást gyakorol szervezetünkre. A kizárólag mesterséges megvilágításban tartott kísérleti személyek szervezetében jelentős mértékben megemelkedett a stresszhormonok szintje, amely természetes napfény hatására, illetve a teljes spektrumú mesterséges fényforrás alkalmazásával visszaállt a normális szintre. A napfény, ill. a napfény teljes fényspektrumát kisugárzó fényforrások UV-tartománya befolyásolja az agyalapi mirigyet, amely hormonrendszerünk fő irányítója. Bizonyított tény, hogy szükségünk van bizonyos mennyiségű UV-fényre, hogy megőrizhessük egészségünket. Az otthonunkban és munkahelyünkön világító lámpák, fénycsövek nem bocsátanak ki UV-fényt, és a spektrum csak egy töredékét tartalmazzák.

Mit tehetünk?

A fényterápiát a nyolcvanas években dolgozták ki, elsősorban a pikkelysömör kezelésére, de a rendszeres használat során rájöttek, hogy a depressziót is remekül oldja. Az eljárás során a pácienst 2-3 órára beültetik egy szobába, ahol 1500-10000 Lux erősségű fénnyel világítják meg (ez a normál szobai fény 200-1000-szerese). A kezelés kifejezetten ajánlott őszi-téli időszakban, idősebbeknél alvászavar esetén.

Van még pár módszer, amivel oldhatjuk a tél okozta depressziót. Ha közelegni érezzük a lehangoltságot, menjünk el szoláriumba. Nem szükséges hosszú idő, nem a barnulás az elsődleges cél. A hideg őszi napokon néhány perc intenzív megvilágítás és a nyarat idéző meleg csodákat tud művelni. Használjunk ki minden percet, amikor süt a nap. Menjünk ki a szabadba, élvezzük a világosságot! Ha megengedhetjük magunknak, utazzunk el feltöltődni a téli időszakban egy kicsit naposabb vidékre, amit sportolással is összeköthetünk.

A téli étrendben nagyobb szerepet kell kapnia a D-vitamin tartalmú élelmiszereknek. A D-vitamin előanyagát a szervezet maga is képes előállítani, azonban ez csak UV-fény hatására alakul át vitaminná. Természetes D-vitamin forrásnak számít a máj, a hal, az olaj, és a tejtermékek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növénysarok

A hőmérséklet csökkenésével egyre kevesebb időt tudunk a szabadban tölteni, és hozzá kell szoknunk, hogy a pihentető kertben üldögélés helyett erre a közeljövőben már csak bent lesz...


Fényterápia a lakásban

A sötét téli hónapokban fokozottan szükségünk van a fényre, és a fény hangulatjavító hatására. Lakásunk meleg, barátságos világítása ilyenkor kiemelkedő szerepet kap. Képes összeállításunkban...