Az üveg a lényeg

Télikert vagy többfunkciós üvegszoba

2012-12-13 18:37:20 | Módosítva: 2012-12-17 10:04:43

A télkert ma már nem feltétlenül csak növények téli tároló helye, olyan „üvegszobát” is kialakíthatunk, ami teljes értékű szobai funkciókkal rendelkezik amellett, hogy nagyon világos, így a növények számára ideális.

Ám e nagy fénymennyiség számunkra is kedvező. Bizonyított tény, hogy a téli hónapokban azért rosszabb az emberek hangulata, több a szorongás, és a depresszióra hajlamosak is általában rosszabbul érzik magukat ilyenkor, mert a természetes fényből jóval kevesebb áll rendelkezésre, mint a többi évszakban.
A régebbi télikertek a növények igényeihez igazodtak; télen fagymentesek voltak, nyáron meg jó melegek, ám ezek az igények az emberek hőigényével nem mindig estek egybe. Az anyagok és technológiák változásával és néhány kiegészítővel (árnyékolás stb.) ma már olyan télikertek is készíthetők, amelyek teljes értékű részei a lakásnak, nem csak a növényeknek, hanem a lakóknak is megfelelő körülményeket biztosítanak minden évszakban.

Ahol sok az üveg…

A sok üveg sok fényt is jelent, ám a régi egyrétegű üvegnek a szigetelő képessége igen csekély volt, ami a helyiség fűtését megdrágította. Ma már számos modern üveg közül választhatunk. A hőszigetelt üveg  „k” értéke az üveg hőátbocsátási tényezője. Mint neve is mutatja ez átbocsájtási, és nem szigetelési tényező, ezért minél kisebb ez az érték, annál kevesebb hőt bocsájt át az üveg, tehát az alacsonyabb „k” értékű üveg a jobb hőszigetelő.

Az üvegeknek ez a hőátbocsátó képessége azért is fontos, mert ennek köszönhetően az üveg nem csak bent tartja a meleget télen, a hideget meg kint, hanem nyáron a helyiség túlmelegedésének veszélyét is csökkenti. Hiszen akkor a hűvösebb levegőt tartja bent, a meleget meg kint, és ez a hatás árnyékolással még fokozható.

A hőátbocsátási tényező egy tetszőleges vastagságú, egy négyzetméteres keresztmetszetű hasábra adja meg ezt az értéket, annak mértékegysége W/m2K. Ez a mértékegység közvetlenül használható, alkalmas összehasonlításra, hiszen csak a felülettel és hőmérsékletkülönbséggel kell beszorozni. Összehasonlításképp a normál ablaküveg hőátbocsátási értéke k=5,8 W/m2K. Ugyanez egyszerű hőszigetelt üvegnél k=2,8W/m2K. A kedvező tulajdonság tovább fokozható, ha a többrétegű üveg közé például argon gázt töltenek, akkor az érték 1,1 W/m2K-ra változik.

A hőszigetelő üvegszerkezetek területén rendkívül széles a termékpaletta: az egyszerű float üvegekből összeállított szerkezettől kezdve a legmodernebb, 0,5 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű szerkezetig ma már minden beszerezhető. Egyre inkább elterjedőben vannak a fokozott hővédelmet biztosító „Low-E” bevonatú üvegszerkezetek, melyek energia-megtakarítást hoznak, és az üvegfelületek közelében érezhető hidegérzet megszűnésével a lakótér komfortérzet javulását érhetjük el alkalmazásukkal. A hőátbocsátási tényező (k-érték) csökkenésével a többlet beruházás költségei a fűtési költségek csökkenésével pár éven belül megtérülnek, és a hosszú távú üzemeltetés során történő megtakarítást még nagyobb. Ezen üvegszerkezetek - magas fényáteresztés mellett - optimalizált, kedvező naptényezővel is (g-érték) rendelkeznek, miközben kiváló k-értéket biztosítanak.

Napvédelem és biztonság

A napvédelmet biztosító üvegszerkezetek megakadályozzák, illetve csökkentik a belső térnek a napsugárzás hatására bekövetkező túlzott felmelegedését, melynek különös jelentősége van a légkondicionált épületeknél. Ez a helyiség emberi szempontból nézett komfortfokozatát javítja, ám a növények ezt kevésbé élvezik. Egy adott légtér klimatizálási energiafelhasználása akár négyszer nagyobb is lehet, mint az ugyanezen légtér fűtésére fordított energia, ezért fontos a megfelelő napvédelem (g-érték) megválasztása.

Biztonsági hőszigetelt üvegek főleg a fej feletti üvegezésnél kapnak szerepet, hogy törés esetén ne hulljanak le a helyiségben tartózkodókra a szilánkok. A biztonsági üvegek között is sokfélét találunk, ennek fokozatai: az átdobást gátló, betörést akadályozó, golyóálló, robbanás biztos üveg, vagy a tűzterjedést gátló hőszigetelt üvegek.

Télikert, és…

A télikertek funkciói így jócskán kibővülhetnek, a növényes szoba mellett nappali, de a medencetér szerepét is betölthetik. Amikor eldöntjük, mivel szeretnénk bővíteni télikertünk profilját, akkor az behatárolja az anyaghasználatot is. Például egy kaktuszokkal telerakott télikertnek a fa kiváló alapanyaga, hiszen nem kell sokat öntözni, így a pára nem fog gondot okozni a faanyagnak sem. Azonban ha medencét helyezünk el benne, vagy páraigényes trópusi eredetű növényeket, akkor a fa nem túl előnyös szerkezeti vagy burkolati elemnek, hiszen a pára sem tesz jót neki, másrészt a nagy üvegfelületeken lecsapódó pára szintén az élettartamát rövidíti majd.

Egy télikertben berendezett dolgozószoba nagyon előnyös, hiszen jó a fényellátottsága még télen is, és a felülről is jövő fény szintén kedvez az irodai jellegű munkának. Itt azonban az esti „árnyékolásról”, inkább takarásról kell gondoskodni – ami pár egyszerű rolóval vagy szalagfüggönnyel megoldható -, hiszen ha kint sötét van bent pedig ég a villany, az üvegfelületeken keresztül minden megfigyelhető kívülről.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Társasházak szigetelése

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak, amelyek nem lépnek időben. Ugyanis 2020. december 31-e után csak a „közel nulla...


A garázskapuk hőszigetelése

Akár új garázskaput építünk, akár a régit cseréljük, célszerű a hőszigetelt változatot beépíttetnünk, ugyanis az utólagos hőszigetelés drágább, illetve aplusz súly miatt a kapu kiegyensúlyozása...