A mázolás eszközei

2012-12-30 22:03:59 | Módosítva: 2013-01-01 16:38:34

Az előkészítő munkákhoz szükséges eszközök jórészt megegyeznek a falfestésnél használtakkal. A felületi egyenetlenségek tapasszal való kiegyenlítéséhez a különböző méretű acél spatulyákat, illetve a széles lehúzó vasakat szokás használni, mégpedig a felületek tagoltságához, illetve nagysághoz igazodva. A tapaszolt részek síkba munkálásához közepes 120-180-as szemcse nagyágú csiszolópapírok és csiszoló tuskók, illetve felfogókkal ellátott csiszoló talpak szükségesek. Ezek egyébként bármilyen csiszoló munkához is használhatók. A megfelelő fokozatú vlies csiszolóanyagok is használhatók a tapaszolt felületek finomításához.

A már sima felületek átvonásához előbb alapozó festékkel kell a felületeket átkenni. Ehhez a felületek nagyságához illő szélességű sörte ecseteket szokás használni. A keskeny felületekhez 25-35, a nagyobbakhoz 50-100 mm szélességű ecseteket célszerű használni. Ezek igen változó minőségűek, a nyelük műanyagból vagy fából készült, alakjuk is változó. Az a lényeg, hogy a fogásuk ne legyen fárasztó. Az olcsóbbak munka közben esetleg hullathatják a szőrüket, a drágábbaknál ez ritkán fordulhat elő. Alapozáshoz bármelyik jó, használat után mindegyiket ajánlott alaposan kimosni, különösen, ha másnap is használva lesznek.

A mázolt berendezési tárgyak alapozását követően a felületeikre zománcfesték kerül. Ezt már finomszőrű ecsetekkel vagy a lakkozó hengerek valamelyikével is fel lehet teríteni. Az ecset testesebb festék réteg kialakítását teszi lehetővé, míg a különféle méretű lakkozó hengerekkel sokkal egyenletesebb és vékonyabb réteg alakítható ki. E célra csak oldószerálló, 4-6 mm szálhosszúságú lakkozó hengerek használhatók, a vizes bázisú festékekhez pedig a poliészterszivacs alapanyagú lakkozó hengerek az ideálisak. Szélességük a felületekhez igazodjon.

Megfelelő méretű festékező edény is szükséges, ami a hengerek festékfeleslegének kinyomásához kell. A lakkozó hengerekkel sokkal gyorsabban lehet haladni, de a rétegek közötti finom köztes csiszolást nem szabad mellőzni. Az ecsetekkel nehéz szép ecsetnyom-mentes felületeket elérni, és nagy a megfolyás veszélye is, míg a lakkozó hengerekkel mindez elkerülhető. Ha megfelelő a zománcfesték konzisztenciája, egyenletesen kisimul a felterített festékréteg.

Ha a festék felterítése ecsettel történik, akkor réteg kisimulását a tárgy vízszintes helyzetbe fektetésével lehet elősegíteni. Festőbakok híján megteszi néhány konyhai szék is, amelyek az ajtók és ablakok alátámasztására is megfelelnek. Hátrányuk, hogy jelentős a helyigényük, és csak oldalankénti haladást tesznek lehetővé.

Ezen kívül még számos célfeladatra használható szerszámot be lehet szerezni a festékszaküzletekben és a barkácsáruházakban, ám ezek
csak egyes részfeladatok elvégzését könnyítik meg, és elsősorban a szakemberek részére használhatók jól ki.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: festés, mázolás, ecset

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Spray festékek és használatuk

A barkács áruházak, és a festékboltok polcain számtalan gyártó palackos, ún. spray festéke is megtalálható. A bőséges választékban alapozók, zománcok és decor felületeket adó festékek, mint pl....


„Lélegző” falfestékek

Nem látjuk, nem érezzük, néha még csak nem is kelt nedves érzést, mégis minden helyiségben jelen van. Ez a pára. De mindenki tudja, hogy a helyiségekben levő pára kondenzálódhat, azaz lecsapódhat....