A mázolás eszközei

2012-12-30 22:03:59 | Módosítva: 2013-01-01 16:38:34

Az előkészítő munkákhoz szükséges eszközök jórészt megegyeznek a falfestésnél használtakkal. A felületi egyenetlenségek tapasszal való kiegyenlítéséhez a különböző méretű acél spatulyákat, illetve a széles lehúzó vasakat szokás használni, mégpedig a felületek tagoltságához, illetve nagysághoz igazodva. A tapaszolt részek síkba munkálásához közepes 120-180-as szemcse nagyágú csiszolópapírok és csiszoló tuskók, illetve felfogókkal ellátott csiszoló talpak szükségesek. Ezek egyébként bármilyen csiszoló munkához is használhatók. A megfelelő fokozatú vlies csiszolóanyagok is használhatók a tapaszolt felületek finomításához.

A már sima felületek átvonásához előbb alapozó festékkel kell a felületeket átkenni. Ehhez a felületek nagyságához illő szélességű sörte ecseteket szokás használni. A keskeny felületekhez 25-35, a nagyobbakhoz 50-100 mm szélességű ecseteket célszerű használni. Ezek igen változó minőségűek, a nyelük műanyagból vagy fából készült, alakjuk is változó. Az a lényeg, hogy a fogásuk ne legyen fárasztó. Az olcsóbbak munka közben esetleg hullathatják a szőrüket, a drágábbaknál ez ritkán fordulhat elő. Alapozáshoz bármelyik jó, használat után mindegyiket ajánlott alaposan kimosni, különösen, ha másnap is használva lesznek.

A mázolt berendezési tárgyak alapozását követően a felületeikre zománcfesték kerül. Ezt már finomszőrű ecsetekkel vagy a lakkozó hengerek valamelyikével is fel lehet teríteni. Az ecset testesebb festék réteg kialakítását teszi lehetővé, míg a különféle méretű lakkozó hengerekkel sokkal egyenletesebb és vékonyabb réteg alakítható ki. E célra csak oldószerálló, 4-6 mm szálhosszúságú lakkozó hengerek használhatók, a vizes bázisú festékekhez pedig a poliészterszivacs alapanyagú lakkozó hengerek az ideálisak. Szélességük a felületekhez igazodjon.

Megfelelő méretű festékező edény is szükséges, ami a hengerek festékfeleslegének kinyomásához kell. A lakkozó hengerekkel sokkal gyorsabban lehet haladni, de a rétegek közötti finom köztes csiszolást nem szabad mellőzni. Az ecsetekkel nehéz szép ecsetnyom-mentes felületeket elérni, és nagy a megfolyás veszélye is, míg a lakkozó hengerekkel mindez elkerülhető. Ha megfelelő a zománcfesték konzisztenciája, egyenletesen kisimul a felterített festékréteg.

Ha a festék felterítése ecsettel történik, akkor réteg kisimulását a tárgy vízszintes helyzetbe fektetésével lehet elősegíteni. Festőbakok híján megteszi néhány konyhai szék is, amelyek az ajtók és ablakok alátámasztására is megfelelnek. Hátrányuk, hogy jelentős a helyigényük, és csak oldalankénti haladást tesznek lehetővé.

Ezen kívül még számos célfeladatra használható szerszámot be lehet szerezni a festékszaküzletekben és a barkácsáruházakban, ám ezek
csak egyes részfeladatok elvégzését könnyítik meg, és elsősorban a szakemberek részére használhatók jól ki.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: festés, mázolás, ecset

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

„Lélegző” falfestékek

Nem látjuk, nem érezzük, néha még csak nem is kelt nedves érzést, mégis minden helyiségben jelen van. Ez a pára. De mindenki tudja, hogy a helyiségekben levő pára kondenzálódhat, azaz lecsapódhat....


Kerítésfestés

A kerítések, legyenek azok fémből vagy fából készültek, állandóan ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Ezért a felületeik védő bevonata idővel elöregszik, és felújításra szorul....