Élet a teraszon

Mobil teraszfedések

2013-01-13 15:47:15 | Módosítva: 2014-10-29 18:16:05

Előző lapszámunkban már elindítottuk azt a sorozatot, amiben a PVC alapanyagú ponyvák lakberendezési felhasználásával foglalkozunk. Ezt a technológiát korábban elsősorban a járműfelépítményekhez használták (kamionok ponyvája), partner cégünk, a teraszok.hu segítségével azonban megpróbáljuk bebizonyítani, hogy ugyanez az alapanyag az építészetben és a lakberendezésben is sokoldalúan, és praktikusan használható, továbbá a hiedelmekkel ellentétben, esztétikailag is változatos és dekoratív megoldásokat nyújt.

Elsősorban is a kertes ház tulajdonosok, illetve erkéllyel rendelkező ház- és lakástulajdonosok figyelmébe ajánljuk a PVC ponyvás megoldásokat, a terasz – könnyen, és gyorsan végrehajtható – lefedésére, amely mobilitása végett könnyedén visszaalakítható, így a terasz nem veszti el eredeti funkcióját sem. E teraszokat gyakran a nappali szoba kibővítésére használják, és úgy is rendezik be. A bútorzatnak azonban árt az eső, a hó, a hideg, és a nyitott teraszra a por, a kosz és az avar is bekerül. A terasz ponyva nem csak tökéletes védelmet ad az értékeinknek, kerti bútorainak télen, hanem elősegíti a terasz tisztán tarthatóságát is.

A terasz ponyva télen is jól kihasználhatóvá teszi teraszunkat; egy napsütéses téli napon meglepően kellemes hőmérséklet alakul ki az üvegházhatásra, de alkalmi fűtőkészülékkel, vagy a szomszédos ajtó megnyitásával még akár az esti órákban is élvezhetjük a nyári érzést.

Fontos szempont a várható energia-megtakarítás, hiszen a terasszal szomszédos fal, teraszajtó, ablakok nem közvetlenül lesznek kitéve a téli hidegnek. Gyakorlatilag egy plusz szigetelőréteget kap az egész falszakasz, ami majd fűtésszámláinkat csökkenti.

Sokan télikertként használják a teraszponyvával téliesített teraszt, erkélyt. A bezárt, széltől védett helyiségben csak nagyon extrém hidegben csökken a hőmérséklet fagypont alá, hiszen a szomszédos fal és üvegfelületek belülről fűtik. A fényben sem szenvednek hiányt az itt elhelyezett növények, így ideális és hangulatos tároló helyet létesíthetünk számukra.

Össze kell hasonlítanunk a beruházási költségeket is egy terasz téliesítésekor – mondjuk egy üvegezett tolóajtókból felépített megoldással. Egy nagyobb terasznál ez utóbbi ugyan kétségtelenül elegánsabb, és valószínűleg tartósabb is, de az elkészítése könnyen a többmilliós nagyságrendbe csúszhat. A konkrét számok természetesen a helytől, a méretektől és a megoldásoktól függenek, de általánosságban elmondható, hogy a teraszponyvás téliesítés költségei töredékét teszik ki egy fix, vagy pláne variábilis üvegezett beépítésnek. És akkor még azt is számba kell venni, hogy az elhúzható üvegfalaknak helyre van szüksége, tökéletes kinyitásra csak nagyon költséges megoldásokkal van lehetőség. A teraszponyva viszont egyszerűen felcsévélhető; nyáron, jó időben szinte teljesen eltüntethető, olyan, mint ha nem is lenne.

A ponyvás téliesítésre nem csak a kertes ház tulajdonosoknak, a földszinten van lehetősége, ez a technológia akár a tömbházak, panelházak emeleti erkélyeinek, loggiáinak befedésére is alkalmas. Képeink között is látható egy nemrég elkészült megoldás, ahol egy társasház harmadik emeleti erkélye lett téliesítve. Szinte egy plusz szoba jött létre a mögötte lévő nappali szobához csatlakozva, adva mindazokat az előnyöket és lehetőségeket, amit fentebb írtunk. A sínes tartószerkezet ugyan minimálisan akadályozza a szabad kilátást, de ez a kompromisszum vállalható a sok előnyért.

A teraszponyvás téliesítésnél mindenképpen érvelni szeretnénk a feltekerhető, felcsévélhető kivitel mellett a patentos megoldásokkal szemben. A legfontosabb műszaki érvekről már októberi lapszámunkban is említést tettünk – a mindig feszesen tartott ponyva élettartama sokszorosan megnő a szélmozgásokra jóval érzékenyebb patentos rögzítésűekhez képest. És ehhez jönnek még a kényelmi és biztonsági szempontok. A csévélő karok segítségével percek alatt, biztonságosan állva nyithatjuk ki, és zárhatjuk be a falakat. Ez a megoldás – akár utólag is – motorizálható, és ezen keresztül automatizálható is. A fel-és lecsévélés történhet gombnyomásra, de vezérelhető időkacsolóval, szél-, napsütés- vagy eső érzékelővel is. Beprogramozható például, hogy egy váratlan szélorkán kivédésére a teraszponyva automatikusan feltekeredjen.

A teraszponyváknak nagy sikere van a vendéglátóiparban is. Egy nyitott vendéglői terasz rossz időben, hidegben percek alatt becsukható, így a 6-7 hónapos kerthelyiséges szezon akár egész évre kitolható. Az időjárás teljes kiküszöbölésére sokan alkalmi vagy állandó hősugárzókkal egészítik ki ezt a megoldást, ami nem a légteret melegíti fel, hanem a sugárzó hő hatására a bent tartózkodók melegérzetét növeli. Egy gázos hősugárzó közelében nagyon komfortosan el lehet ücsörögni a széltől védett helyen.

A gyorsan nyitható-zárható teraszponyva lehetőséget ad a vendéglősök számára, hogy a dohányzók védelmére hozott törvényt szabályosan kezelhessék, és ne veszítsenek vendéget sem. A zárt terasszal ellentétben, a nyitott teraszon a törvény nem tiltja a dohányzást, így fogadni tudják a dohányos vendégeket is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: terasz, ponyva, PVC, erkély

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Erkélyek, loggiák szigetelése

A korszerű és divatos épületek igen változatos megjelenésűek. Az igényeknek megfelelően szinte minden új építésű lakás rendelkezik kisebb-nagyobb erkéllyel, loggiával vagy terasszal, ez utóbbi...


Télikertek

A különféle kialakítású télikertek első látásra többé-kevésbé hasonlítanak egymásra, ám valójában a használatukból adódóan mégis jelentősen különböznek. Ez részben a kialakításuknak és a...