Világítótestek fényerő-szabályozása

2013-01-13 15:34:43 | Módosítva: 2013-01-15 21:31:27

A túl sok és túl kevés fény egyaránt zavaró lehet. A testreszabott megoldást jelenthetik a fényerőszabályzók. Ezek kiválasztásához, használatához adunk néhány javaslatot.

A fényerőszabályzók kétféle alapkivitelben kaphatóak. Az általánosan használható változat a fali kapcsoló helyére, annak falba süllyesztett, műanyag szerelődobozába építhető be. Vannak forgatógombos és érintésre működő típusok, újabban a távvezérelhető változatok is megjelentek. Ezekkel a szabályzókkal több lámpa, például egy többkarú csillár fénye is szabályozható. A másik változat a lámpatest csatlakozóvezetékébe iktatott zsinórkapcsoló vagy állólámpák esetén a talpkapcsoló funkcióját veszi át. Míg az első változatot általában külön lehet beszerezni, ez utóbbi a lámpatestek része, főleg a nagyobb teljesítményű halogén állólámpák esetén találkozhatunk velük. A fényerő-szabályozó megvásárlásakor ügyelni kell a teljesítmény helyes megválasztására, például egy 300 W-os szabályzóval legfeljebb 5 db 60 W-os izzó szabályozható. A legtöbb fényerő-szabályzónál a rákapcsolható lámpák teljesítményének alsó határértékét is megadják, például 20-300 W alakban. Ha túl kicsi a szabályozandó teljesítmény, működési problémák léphetnek fel, a lámpa villogni kezd. Fényerőszabályzó használata esetén a lámpatestekbe a megengedett legnagyobb teljesítményű izzókat kell becsavarni, a fény ezután az igények szerint csökkenthető. A leszabályozott lámpának a kisebb teljesítményfelvétel mellett az élettartama is megnő, az eredeti 1000 órának akár többszörösére is.

Halogén izzó

Leggyakrabban 230 V-os izzót vagy halogénizzót szoktunk szabályozni. Ez a legegyszerűbb feladat, hiszen a fényerőszabályzó (más néven „dimmer”) számára ez egy ohmikus („ellenállás jellegű”) fogyasztó, amit könnyedén szabályozhatunk egy „olcsó” készülékkel is. Ha azonban 12 V-os halogénizzót akarunk szabályozni, már nem is olyan egyszerű a dolog. Ahhoz, hogy a 230 V-os hálózati feszültségből 12 V-os legyen, szükségünk van egy átalakítóra. Ez általában egy transzformátor, ami a dimmer számára induktív (tekercs) terhelést jelent. A legtöbb dimmer, amit ohmikus fogyasztókhoz terveztek, megbirkózik ezzel a terheléssel.

Ha kapcsolóüzemű előtétet használunk, akkor már más a helyzet. Az ilyen készülék kapacitív terhelést jelent. Ennek megfelelően másképp, és más készülékkel kell szabályozni! Újabban egyre gyakrabban használnak ilyen előtéteket, ezek ugyanis a transzformátorokkal szemben általában kisebb méretűek és sokkal halkabbak.

Korszerű fénycső előtétek

A fénycső előtét biztosítja a fénycső begyújtását és korlátozza a fénycső áramát. Régebben egy egyszerű vasmagos tekercs látta el ezt a feladatot, amitől a régi fénycsőarmatúrák zúgtak, a fénycsövek villogtak. Ezek, a hagyományos fénycső előtét-elektronikák a fénycsövek izzítószálát használják a fénycsőben lévő gáztöltet gerjesztésére, tehát hőközléssel gyújtanak be.
A korszerű, elektronikus előtét ezzel szemben az izzítószálat egyáltalán nem használja. Ez konkrétan azt is jelentheti, hogy egy sérült izzítószálú, de még meglévő gáztöltetű fénycsövet is be tud gyújtani az elektronika mindenfajta fényveszteség nélkül. Természetesen az elektronikus előtétre is ugyanolyan fénycsövet kell kötni, mint a régi indukciósra, tehát nem maga a fénycső lesz jobb, hanem az azt működtető egység. Az előtét a kompakt fénycsövekben is megtalálható, hiszen ezek csak méretükben és formájukban térnek el egyenes társaiktól.

(Kompakt) fénycsövet is lehet?

A rövid válasz az, hogy amelyiken ez nincs külön feltüntetve, azt nem, de kaphatóak szabályozható fényerejű kompakt fénycsövek is. A fénycsövek szabályozására leginkább középületek esetében szokott szükség mutatkozni, de néha családi házakban is alkalmazzák. Például rejtett világításokhoz praktikus lehet, hiszen alacsony a fogyasztása, és könnyen kialakítható vele sávfény is.

A fénycsövek dimmelési lehetőségét az elektronikus előtétek alkalmazása tette lehetővé (lásd: keretes írás). A fénycsövek fényerejének szabályzására két módszer terjedt el a gyakorlatban. Úgynevezett „1-10 V”-os szabályozható előtéteket a legtöbb ismert fénycsőgyártó kínál. A szabályozás úgy történik, hogy a dimmernek van egy kapcsolókimenete. Ez adja a 230 V-os feszültséget a fénycsőelőtétnek. Ezen kívül van még egy 1-10 V-os egyenáramú kimenete is, amelyet a fénycső előtét megfelelő pontjához kell csatlakoztatni. Ezzel az egyenáramú kimenettel lehet szabályozni a fénycső fényerejét. Lényeges, hogy mindig olyan előtétet szabad csak használni, amilyet a gyártó az adott fénycsőhöz hozzárendel.

Az 1-10 V-os szabályozható előtétek leszármazottjának tekinthető DALI (Digitálisan Címezhető Világítási Interfész) egy kétirányú, digitális világításvezérlő szabvány. Eredetileg fénycsövekhez fejlesztették ki, de mára már vezérelhetők más fényforrások is, mint például LED, izzólámpa stb. A DALI technológiát általában „intelligens házak”, konferenciatermek, raktáráruházak, irodák használják, ahol a természetes fény vagy a jelenlét alapján szabályozható a meglévő fémhalogén vagy fénycsöves világítási hálózat. Előnye, hogy egy-egy áramkörbe akár 36 előtét is beépíthető, és a rendszerhez tartozó lámpatestekből pedig csoportok képezhetőek (például nagyterű irodákban az íróasztalokból kialakított szigetek fölé szerelt lámpatestek).

Egy-egy DALI előtét több csoporthoz is tartozhat, ami csökkenti a szükséges vezetékezést és jelentősen megnöveli a rendszer variálhatóságát. Minden szabályzás és információtárolás software alapon is végezhető, mely kimutatja többek között a fogyasztási és megtakarítási értékeket akár lámpánként, óránként is.

Halogén helyett LED

A 12 V-os halogén szpotlámpák teljes mértékben cserélhetők LED szpotokra, sőt ennél a típusú cserénél keletkezik a legnagyobb, 80-90%-os energiamegtakarítás. Első lépésben a meglévő trafót, tápegységet kell megnézni. Ha vasmagos (nehéz, szó szerint vasból van), akkor az megfelelő, ha elektronikus (könnyű, kicsi műanyagdoboz) és általában nem 0-ról indul a teljesítményleadás, (pl. 20-60 W, 30-105 W, vagy hasonló), akkor az nem jó, cserélni kell. A kellő méretű LED tápegység 20-25%-kal nagyobb teljesítményű, mint az utánakapcsolt LED fogyasztók. A vasmagos trafók hátránya, hogy a róluk ellátott LED-ek nem dimmerelhetőek!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napkollektor ízlés szerint

A jelenlegi dráguló energiaárak mellet, egyre komolyabban kell vennünk, az ún. "megújuló energiákat" akár a fűtés akár a használati melegvíz céljaira. Természetesen a gyártók is ráéreztek az...


Hogyan tápoldatozzuk az örökzöldeket a tavasz indulásával?

Az emberek szívesen telepítenek kertjükbe, teraszukra, balkonukra örökzöldeket. Természet közelibb élményt nyújt, ha maguk körül sok zöldet látnak, akár télen is. Kedvenc növények közé tartoznak a...