Mennyi adót kell fizetnünk

Internetes vásárlásról

2012-12-15 21:04:27 | Módosítva: 2012-12-15 21:04:27

Az Európai Unión kívüli országból interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

Az online kereskedelem terjedése miatt ma már sokan rendelnek külföldről különféle árucikkeket, és az év végi ünnepek előtt ez a tendencia jelentősen felerősödik. Az ilyen termékek behozatalának a szabályai azonban kevésbé ismertek.

Ha az áruk az Európai Unión kívülről, például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően postai, gyorspostai szolgáltató igénybevételével történik, így a vámkezelést a szolgáltató elvégzi a címzett nevében.

Adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha az interneten megrendelt áruk értéke meghaladja a 22 eurót. Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés benyújtása is megkövetelhető.
Egyes áruk behozatala korlátozás alá esik, hamis termékek például postai úton sem hozhatók be az országba, és nem vámkezelhetőek a kábítószerek. A gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges, a nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek pedig csak külön engedéllyel hozhatók be.

Ha interneten rendelünk valamit (nem uniós országból), nem élvez vámkedvezményt a vásárolt holmi. A számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai termékkörön belül ugyanakkor nagyon sok eszköz és alkatrész mentes a vám alól. Például a számítógép, a laptopok, ezek egyes alkatrészei, egyes perifériái, kiegészítői – így a billentyűzet és a monitorok zöme is. Szintén mentes a vám alól a digitális fényképezőgép – de a videokamera már nem –, továbbá az üres optikai adathordozó után sem kell vámot fizetni. Nem mindig mentes a vám alól ellenben a nyomtató, a rádiókészülék, diktafon. Ha netes bevásárlást tervez valaki, mindenképpen érdemes érdeklődni, hogy van-e vám a megvenni kívánt termékre, és ha igen, mekkora a tétel – az ugyanis változhat.

EU-n belül nincs semmilyen plusz teher egy vásárolt termékre (VÁM–ÁFA). Ha pl. az ebay-en kinézett termék származási helyének Anglia van megadva, úgy azt sem VÁM sem ÁFA költség nem terheli. Az EU-n kívüli vásárlásnál már egy kicsit bonyolultabb a helyzet:

Magánszemélyek között:
0–45 € (~12 690 Ft) között vámmentes
45,1–150 € (~42 300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1–700 € (~197 400 Ft) között 2,5% vám és 27% ÁFA terheli
700,1 € felett: kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli

Cég – magánszemély között (pl. ebay-ről rendelt áruk):
0–22 € (~6204 Ft) között vámmentes
22,1–150 € (~42 300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli

* Kereskedelmi vámtarifa: jogszabály alapján egyes áruk, árucsoportok külön kategóriát képeznek, a vám mértéke kategóriánként 0–12%-ig terjedhet.
Mindig a postaköltséggel együtt számított árral kell kalkulálnunk!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: internet, vásárlás, e-bay

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ingatlanvásárlás és a levegő minősége

Egy ingatlan megvásárlása előtt alapvető mérlegelési szempont, hogy leendő otthonunk egészséges környezetben van-e. Ez persze sokszor összekapcsolódik az anyagi kérdésekkel, de azért közel sem...


Varrógépvásárlás előtt

Bármilyen témában kezdünk el tájékozódni, hamar kiderül, hogy szinte átláthatatlanul hatalmas a választék, nehéz kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb terméket. Ezért szinte elkerülhetetlen,...