Mennyi adót kell fizetnünk

Internetes vásárlásról

2012-12-15 21:04:27 | Módosítva: 2012-12-15 21:04:27

Az Európai Unión kívüli országból interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

Az online kereskedelem terjedése miatt ma már sokan rendelnek külföldről különféle árucikkeket, és az év végi ünnepek előtt ez a tendencia jelentősen felerősödik. Az ilyen termékek behozatalának a szabályai azonban kevésbé ismertek.

Ha az áruk az Európai Unión kívülről, például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően postai, gyorspostai szolgáltató igénybevételével történik, így a vámkezelést a szolgáltató elvégzi a címzett nevében.

Adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha az interneten megrendelt áruk értéke meghaladja a 22 eurót. Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés benyújtása is megkövetelhető.
Egyes áruk behozatala korlátozás alá esik, hamis termékek például postai úton sem hozhatók be az országba, és nem vámkezelhetőek a kábítószerek. A gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges, a nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek pedig csak külön engedéllyel hozhatók be.

Ha interneten rendelünk valamit (nem uniós országból), nem élvez vámkedvezményt a vásárolt holmi. A számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai termékkörön belül ugyanakkor nagyon sok eszköz és alkatrész mentes a vám alól. Például a számítógép, a laptopok, ezek egyes alkatrészei, egyes perifériái, kiegészítői – így a billentyűzet és a monitorok zöme is. Szintén mentes a vám alól a digitális fényképezőgép – de a videokamera már nem –, továbbá az üres optikai adathordozó után sem kell vámot fizetni. Nem mindig mentes a vám alól ellenben a nyomtató, a rádiókészülék, diktafon. Ha netes bevásárlást tervez valaki, mindenképpen érdemes érdeklődni, hogy van-e vám a megvenni kívánt termékre, és ha igen, mekkora a tétel – az ugyanis változhat.

EU-n belül nincs semmilyen plusz teher egy vásárolt termékre (VÁM–ÁFA). Ha pl. az ebay-en kinézett termék származási helyének Anglia van megadva, úgy azt sem VÁM sem ÁFA költség nem terheli. Az EU-n kívüli vásárlásnál már egy kicsit bonyolultabb a helyzet:

Magánszemélyek között:
0–45 € (~12 690 Ft) között vámmentes
45,1–150 € (~42 300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1–700 € (~197 400 Ft) között 2,5% vám és 27% ÁFA terheli
700,1 € felett: kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli

Cég – magánszemély között (pl. ebay-ről rendelt áruk):
0–22 € (~6204 Ft) között vámmentes
22,1–150 € (~42 300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli

* Kereskedelmi vámtarifa: jogszabály alapján egyes áruk, árucsoportok külön kategóriát képeznek, a vám mértéke kategóriánként 0–12%-ig terjedhet.
Mindig a postaköltséggel együtt számított árral kell kalkulálnunk!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: internet, vásárlás, e-bay

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

IP kamerák

Lakásunk, irodánk távfelügyelete legegyszerűbben egy hálózati kamerával valósítható meg. Az eszköz lehet vezetékes vagy vezeték nélküli, és mobiltelefonunkról is bármikor betekinthetünk a...


Internetes vásárlás: Mit jelent az elállási jog?

Amikor egy webshopban vásárolunk, akkor a kiválasztott árut nincs lehetőségünk kézbe venni, kipróbálni, alaposan megnézni. Emiatt az ilyen vásárlásokra a jogszabályok a normál vásárlásnál sokkal...