A balesetet jobb megelőzni

Járdák téli takarítása

2013-01-08 22:55:35 | Módosítva: 2013-01-08 22:55:45

Az ingatlanok előtti járdaszakaszok tisztántartása a tulajdonos kötelessége. Ez a családi házas övezetekben éppen úgy kötelező, mint a társasházak vagy lakótömbök és a szórakozóhelyek, vendéglátó helyek és üzletek előtti járdaszakaszok tulajdonosainak, illetve bérlőinek. Ám ez gyakran csak írott rendelkezési kötelezettség, amelynek nem mindenki tesz eleget. A piszkos a járda ugyan még nem balesetveszélyes, ám azzá lesz, amint a fákról lehullott levelekre eső esik, és még inkább azzá válik, ha hó esik rá. Ezért különösen fontos a téli rendszeres járda takarítás, az esetlegesen bekövetkező balesetekért ugyanis az ingatlan tulajdonosa felel, és kártérítési kötelezettsége is van.

Télen óvatosabban kell közlekedni, de a járdák megfelelő letisztítása és csúszás-mentesítése alapvetően szükséges. Erre különféle megoldások léteznek. A nedvesség éjjel gyakran ráfagy a burkolatra, és szinte észrevétlenül csúszóssá válik. Ez ellen a kora reggeli órákban kiszórt csúszásmentesítő homokkal vagy más adalékszerrel célszerű védekezni. A 2009 évi kormányrendelet értelmében belterületi közterületen síkosság-mentesítésre csak olyan anyag használható, amely a közterület, illetve annak közvetlen közelében a fás szárú növényzet egészségét nem veszélyezteti. Ezért e célra a konyhasó használata tilos, helyette egyéb összetételű csúszásmentesítő és olvadást elősegítő anyagokat lehet csak használni.

Ám hogy az útszóró szerek kellően hatásosak legyenek és esetleg meg is előzzék az ismét lehulló hó, vagy ólmos eső lefagyását, a már lehullott havat, olvadt latyakot előbb el kell távolítani a saját használatú belső utakról és a járdákról. Ezt még frissiben célszerű elvégezni, különben a járókelők a frissen esett hóréteget kevés idő alatt keményre tapossák. E munkához különféle kialakítású hólapátokat lehet használni.

Rövid útszakaszokhoz megfelelnek a 30, 40 cm széles, műanyagból készült, és különféle domborításokkal merevített hólapátok. Élüket általában fém védőlemez teszi merevebbé, amely azonban csak ritkán van szegeccsel a lapátra erősítve. Ezt érdemes utólag pótolni, különben mindjárt a munka elején leválik, és a burkolati egyenetlenségek kicsorbíthatják a lapát élét. Sőt, egy erősebb toló mozdulat hatására a lapát hosszan be is repedhet. A legtöbb műanyaglapát legfeljebb 50 cm széles, és fanyéllel van ellátva, esetleg a végén keresztfogantyúval készre szerelt. Ezeket ajánlatos kíméletesen kezelni, különben törhet a nyelét befogó résznél, vagy az éle felöl.

Masszívabbak a lemezből készült hólapátok, amelyek lapja ugyancsak hornyolásokkal merevített. Gyenge részük lehet a nyélrögzítés, és a lapátszélek is hajlamosak a deformációra. A lemezlapátokkal még a letaposott hórétegek is viszonylag könnyen eltávolíthatók, bár nagyobb erőkifejtés mellett. Könnyebb és hatékonyabb a kerekes hólapát alkalmazása, amivel nagyobb felületű járdákat lehet letakarítani. A lapát szélessége akár 82 cm is lehet, munkaszöge több fokozatban állítható. Egyszerűbb, a lapátba süllyesztett kerekes változata is beszerezhető. Kerekeken gördíthetők, ami megkönnyíti a mozgatásukat, és e mellett széles sávban lehet velük a járdáról letolni a havat, vagy annak latyakos maradékát.

Nagyobb ingatlanok belső útjainak és a telket övező járdák hó mentesítésére azonban már célszerű kis hómarót használni. Ezek különösen jelentős hó mennyiség esetén előnyösek, mert a kis gépekkel különösebb erőkifejtés nélkül gyorsan nagy mennyiségű hótól lehet megtisztítani az utak burkolatát. Benzinmotoros és elektromos meghajtású változataik is beszerezhetők.

Csúszásgátlás és jégolvasztás

A járdák, szilárd burkolatú kerti utak csúszásmentesítésére többféle szer is használható. Az eljegesedett járófelületek csúszásmentesítésére a hamu, faforgács és a kőzúzalék is használható, ám ezek az anyagok nem mindenkinek elérhetők, és a napközbeni olvadás, majd az éjszakai fagy során csökkenhet a hatásuk. Sokkal előnyösebbek az olyan keverékszerek, amelyek az olvadást elősegítik, és a csúszásgátlást is tartósan megoldják. Ezeket általában 10-25 kg-os kiszerelésben lehet beszerezni, és száraz helyen sokáig tárolhatók. Aktivitásuk akkor igazán gazdaságos, ha a hó jó részét már letakarították az út járófelületéről. A nátrium klorid használata tilos!

Új csodaszer a zeolit

Az útkáli ismerten hatékony szer, magas káliumtartalmának köszönhetően kíméli a környezetet, jelentős kalcium tartalma miatt pedig nagy hidegben is gátolja a csapadék újabb lefagyását. Újabban zeolittal kevert változata is beszerezhető, amelynek szemcséi biztosítják a keverék csúszásgátló hatását. A zeolit szemcsék egyébként javítják a növények növekedését, ha a járdáról olvadás után a talajra lesz seperve. Ezt az ásványi anyagot önmagában is lehet eljegesedett járdák csúszásmentesítésére használni. Szemcsemérete 1-5 mm, és 50-200 gr elegendő 1 m2 csúszásmentesítésre. Jégoldó hatása ugyan nincs, ám kiváló és környezetbarát szemcsés csúszásmentesítő. Letaposott és eljegesedett hóréteghez előnyösen használható a Zeocal keverék, amely egyrészt gyorsan olvasztja a csúszóssá vált járdák jegét, másrészt szemcséi csúszásgátló hatásúak. Nagy előnye, hogy fokozottan elősegíti a jégolvadást, és a visszafagyást is gátolja.

Nátrium helyett kálcium

A kálciumklorid pehely havas időben elő- és utókezelésre is használható. Olvasztó hatása -30 fokig garantált, és nem károsítja a betont. Előnye, hogy homok és zúzalék-mentes felületet biztosít, és abszolút környezetkímélő szer, továbbá 36 órán át hatásosan gátolja a felületek visszajegesedését.

Igen hatékony és gazdaságosan használható szer az Eis-Tiger hó- és jégmentesítő, amelynek legnagyobb előnye, hogy nem oldódik a vízben, így olvasztó és szárító hatása folyamatosan érvényesül. Nem fagy meg, nincs hézagrepesztő hatása, és e mellett még környezetkímélő is. Négyszer hatásosabb mint a többi jégolvasztó keverék.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Járdák csúszásmentesítése

Régi tapasztalat, hogy ha egy kis hó esik, akkor nemcsak a közlekedés, de szinte az élet is lelassul, többnyire késik a takarítás, és mindenki csúszkálva közlekedik az utakon. A járdák...


Kerti járda betonból vagy járólapból

Egy kerti járda építésénél alapvetően két megoldás között választhatunk. Az egyik a szárazon rakott technológia, melynél lényegében kész burkolóelemeket vásárolunk meg, és azokat úgy rakjuk le,...