Jövő a jelenben

Robot porszívók

2013-01-20 20:35:22 | Módosítva: 2013-01-24 19:26:27

A minden igényt kielégítő porszívók hátránya, hogy nem dolgoznak „önállóan”. Léteznek azonban olyan készülékek is, amelyek nem igényelnek állandó személyi irányítást, automatikusan, előre beprogramozhatóan és önállóan teszik a dolgukat. Ezek a robot porszívók.

Első robotporszívók típusai 1990-ben jelentek meg, kifejlesztőjük az amerikai iRobot cég, amely elsődlegesen a haditechnikai robottechnikában szerzett tapasztalatokat. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már a 6. generációs típusválaszték van forgalomban, és ezek, továbbá a más gyártmányú (Samsung, Solac, Hoover, Hombot, LG, Robotic, Sencor) készülékek iránt a vásárlók körében fokozatosan nő az igény. Bár a minőségi robotporszívók kimondottan prémium kategóriás készülékek, viszont szükségtelenné teszik a manuális takarítást, és az így felszabaduló időt hasznosabb elfoglaltságokra lehet fordítani. Csodákra természetesen egyik készülék sem képes, hiszen az odaszáradt, vagy nedves, valamint nagyobb méretű szennyeződéseket nem távolítják el. Viszont a makró méretű port, szőrt, bolyhokat és egyéb apró szemcsés szemetet hatékonyan tüntetik el bármilyen padlóburkolat felületéről - önállóan. Legyen az parketta, kerámia padló, padlószőnyeg, vagy akár 20 mm szálhosszúságnál rövidebb hurkolt vagy velúr szőnyeg.

A különféle érzékelők a szennyeződések mennyiségét is érzékelik, és a szennyezettebb helyeken oda-vissza mozgás közben tisztítják meg a padlót, sőt az érzékelők a lépcsőkről való leesésüket is megakadályozzák. A nagyon sok akadályt jelentő, túlbútorozott helyiségekben a számos kikerülendő akadály ellenére is hatékonyak, bár a navigációs rendszerük miatt esetlegesen nem minden területet képesek elérni, vagy sok irányváltoztatásra kényszerülnek.

A készülékek 30-35 cm átmérőjűek, és csupán 8,5-9 cm magasak, így még a magasabb lábakon álló bútorok alá is beférnek. Egyik típus súlya sem éri el a 6 kg-ot, ami éppen elég ahhoz, hogy kellően követhessék a különféle felületi egyenetlenségeket, és képesek még a 15 mm magas küszöböket, vastagabb szőnyegek okozta szintkülönbségeket is áthidalni.

A porszívó robotok kétféle navigációs rendszer alapján működnek. Többnyire feltérképezik a helyiség alapterületét, és ennek megfelelően választják ki a robot szisztematikusan ideális mozgását, mint pl. a Samsung Navibot típusainál, amelyek a mennyezetet vizuálisan térképezik fel. A másik, ún. iAdapt rendszerű vezérlés, ami a környezethez alkalmazkodó és robotikai algoritmusok által irányítja a porszívót. Ennek során másodpercenként 60-szor monitorozza a környezetét, és az általa legideálisabbnak vélt algoritmus által vezérli a porszívórobotot mozgását. Ilyen vezérlésű robotporszívó mozgása ezért szemlátomást rendszertelen, kiszámíthatatlan, viszont a tisztításuk hatékony.

A porszívórobotok a nagyobb szabad padlófelületű helyiségekben nagyon hatékonyan és gyorsan képesek a port, szőrt, morzsát és egyéb apró szennyezőanyagot felszippantani, még a padlószegélyek mellet is, és lapos felépítésük miatt még a magasabb bútorok alatt is képesek a padlót feltakarítani.

Azt azonban nem lehet tőlük elvárni, hogy minden szabad sarkot teljesen kitakarítsanak, mivel az oldalsó seprő kefe sem képes ezeket a helyeket teljesen elérni. Az akadályokat jelentő bútorokat lágy ütközést követően kikerülik, vagy oldalaikat követve – a navigációs vezérlő automatizmusuk szerint kiválasztott legideálisabb módon – körültakarítják. Ideális esetben nagy padlófelületeken kiváló a hatékonyságuk. Programozásukkal a helyiségenkénti takarítás is megoldható, a kisebb területű részeket ugyanis rövidebb idő alatt képesek kitakarítani, így az akkumulátort is kevésbé veszik igénybe.

A porszívó robotok kivétel nélkül akkumulátorról működnek, amelynek töltöttségét az elektronika állandóan ellenőrzi, és szükség esetén a hálózati dokkoló egységhez vezérli a készüléket. Rácsatlakozás után teljesen feltöltődnek, bele értve ezzel az akkumulátor csepptöltését is, amely a készenléti időben is állandó, maximálisan feltöltött állapotban tartja az áramforrást, és ezzel az élettartamát is növeli. Ha az akkumulátor a hosszasabb munkavégzés közben merülne le, akkor is automatikusan a dokkolóra csatlakozik, és feltöltődése után onnan kezdi a munkát, ahol abbahagyni kényszerült. Ez különösen nagyobb alapterületű- vagy egybenyitott lakóhelyiségek takarításakor lényeges, mivel az akkuk feltöltéséhez általában több óra szükséges. Ha viszont a takarítást kisebb alapterületekre, illetve helyiségekre osztva, egymást követően végzi el a robot, akkor hatékonyabban használható, és a takarítás ideje is rövidebb ideig tart. Nagy előnyük, hogy mindezt programozhatóan és önállóan végzik el, mégpedig olyan időszakokban, amikor senki nincs a helyiségekben.

Karbantartási igényük csekély, csak a portartályt kell telítettség esetén kiüríteni, illetve a keféket kell időkö­zönként a rácsavarodott szálas szennyeződésektől megszabadítani. Az akkumulátorok általában 3000 mA/h teljesítményűek, amelyek típustól függően 1-1,5 órás folyamatos működést biztosítanak, és 2,5-3 óra szükséges a teljes feltöltésükhöz. A különféle infrasugaras érzékelők nemcsak a padló szennyezettségét, hanem a különféle akadályokat, a portartály telítettségét stb. is észlelik, és a vezérlés a robotot irányváltoztatásra, vagy egyéb működési módosításra, pl. a szennyezettebb padlórész újabb tisztítására utasítja.

Zajszintjük viszonylag csekély, típustól és gyártmánytól függően 55-75 dB közötti az üzemzajuk, miközben akár 35 cm/sec sebességgel mozognak.
A porszívórobotok az intenzív fejlesztések következtében egyre hatékonyabbak és alaposabbak, közben pedig feleslegessé teszik a személyes munkavégzést, ami pedig az oly becses otthoni szabadidőt növeli.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Légtisztítás szűréssel

A kültéri levegő tisztaságával, illetve szennyezettségével nagyon sok fórumon foglalkoznak. Életünk megrövidítője, betegségek forrása a szennyezett levegő. De nem kevésbé fontos a lakás...


Billentyűzet tisztítás, fertőtlenítés – „Recept”

A Koronavírus járvány ideje alatt bizonyára sokan dolgozunk otthonról számítógéppel, a szokásosnál több hangsúlyt fektetünk a higiéniára, és valószínűleg az átlagosnál jóval több a szabadidőnk,...