Jövő a jelenben

Robot porszívók

2013-01-20 20:35:22 | Módosítva: 2013-01-24 19:26:27

A minden igényt kielégítő porszívók hátránya, hogy nem dolgoznak „önállóan”. Léteznek azonban olyan készülékek is, amelyek nem igényelnek állandó személyi irányítást, automatikusan, előre beprogramozhatóan és önállóan teszik a dolgukat. Ezek a robot porszívók.

Első robotporszívók típusai 1990-ben jelentek meg, kifejlesztőjük az amerikai iRobot cég, amely elsődlegesen a haditechnikai robottechnikában szerzett tapasztalatokat. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már a 6. generációs típusválaszték van forgalomban, és ezek, továbbá a más gyártmányú (Samsung, Solac, Hoover, Hombot, LG, Robotic, Sencor) készülékek iránt a vásárlók körében fokozatosan nő az igény. Bár a minőségi robotporszívók kimondottan prémium kategóriás készülékek, viszont szükségtelenné teszik a manuális takarítást, és az így felszabaduló időt hasznosabb elfoglaltságokra lehet fordítani. Csodákra természetesen egyik készülék sem képes, hiszen az odaszáradt, vagy nedves, valamint nagyobb méretű szennyeződéseket nem távolítják el. Viszont a makró méretű port, szőrt, bolyhokat és egyéb apró szemcsés szemetet hatékonyan tüntetik el bármilyen padlóburkolat felületéről - önállóan. Legyen az parketta, kerámia padló, padlószőnyeg, vagy akár 20 mm szálhosszúságnál rövidebb hurkolt vagy velúr szőnyeg.

A különféle érzékelők a szennyeződések mennyiségét is érzékelik, és a szennyezettebb helyeken oda-vissza mozgás közben tisztítják meg a padlót, sőt az érzékelők a lépcsőkről való leesésüket is megakadályozzák. A nagyon sok akadályt jelentő, túlbútorozott helyiségekben a számos kikerülendő akadály ellenére is hatékonyak, bár a navigációs rendszerük miatt esetlegesen nem minden területet képesek elérni, vagy sok irányváltoztatásra kényszerülnek.

A készülékek 30-35 cm átmérőjűek, és csupán 8,5-9 cm magasak, így még a magasabb lábakon álló bútorok alá is beférnek. Egyik típus súlya sem éri el a 6 kg-ot, ami éppen elég ahhoz, hogy kellően követhessék a különféle felületi egyenetlenségeket, és képesek még a 15 mm magas küszöböket, vastagabb szőnyegek okozta szintkülönbségeket is áthidalni.

A porszívó robotok kétféle navigációs rendszer alapján működnek. Többnyire feltérképezik a helyiség alapterületét, és ennek megfelelően választják ki a robot szisztematikusan ideális mozgását, mint pl. a Samsung Navibot típusainál, amelyek a mennyezetet vizuálisan térképezik fel. A másik, ún. iAdapt rendszerű vezérlés, ami a környezethez alkalmazkodó és robotikai algoritmusok által irányítja a porszívót. Ennek során másodpercenként 60-szor monitorozza a környezetét, és az általa legideálisabbnak vélt algoritmus által vezérli a porszívórobotot mozgását. Ilyen vezérlésű robotporszívó mozgása ezért szemlátomást rendszertelen, kiszámíthatatlan, viszont a tisztításuk hatékony.

A porszívórobotok a nagyobb szabad padlófelületű helyiségekben nagyon hatékonyan és gyorsan képesek a port, szőrt, morzsát és egyéb apró szennyezőanyagot felszippantani, még a padlószegélyek mellet is, és lapos felépítésük miatt még a magasabb bútorok alatt is képesek a padlót feltakarítani.

Azt azonban nem lehet tőlük elvárni, hogy minden szabad sarkot teljesen kitakarítsanak, mivel az oldalsó seprő kefe sem képes ezeket a helyeket teljesen elérni. Az akadályokat jelentő bútorokat lágy ütközést követően kikerülik, vagy oldalaikat követve – a navigációs vezérlő automatizmusuk szerint kiválasztott legideálisabb módon – körültakarítják. Ideális esetben nagy padlófelületeken kiváló a hatékonyságuk. Programozásukkal a helyiségenkénti takarítás is megoldható, a kisebb területű részeket ugyanis rövidebb idő alatt képesek kitakarítani, így az akkumulátort is kevésbé veszik igénybe.

A porszívó robotok kivétel nélkül akkumulátorról működnek, amelynek töltöttségét az elektronika állandóan ellenőrzi, és szükség esetén a hálózati dokkoló egységhez vezérli a készüléket. Rácsatlakozás után teljesen feltöltődnek, bele értve ezzel az akkumulátor csepptöltését is, amely a készenléti időben is állandó, maximálisan feltöltött állapotban tartja az áramforrást, és ezzel az élettartamát is növeli. Ha az akkumulátor a hosszasabb munkavégzés közben merülne le, akkor is automatikusan a dokkolóra csatlakozik, és feltöltődése után onnan kezdi a munkát, ahol abbahagyni kényszerült. Ez különösen nagyobb alapterületű- vagy egybenyitott lakóhelyiségek takarításakor lényeges, mivel az akkuk feltöltéséhez általában több óra szükséges. Ha viszont a takarítást kisebb alapterületekre, illetve helyiségekre osztva, egymást követően végzi el a robot, akkor hatékonyabban használható, és a takarítás ideje is rövidebb ideig tart. Nagy előnyük, hogy mindezt programozhatóan és önállóan végzik el, mégpedig olyan időszakokban, amikor senki nincs a helyiségekben.

Karbantartási igényük csekély, csak a portartályt kell telítettség esetén kiüríteni, illetve a keféket kell időkö­zönként a rácsavarodott szálas szennyeződésektől megszabadítani. Az akkumulátorok általában 3000 mA/h teljesítményűek, amelyek típustól függően 1-1,5 órás folyamatos működést biztosítanak, és 2,5-3 óra szükséges a teljes feltöltésükhöz. A különféle infrasugaras érzékelők nemcsak a padló szennyezettségét, hanem a különféle akadályokat, a portartály telítettségét stb. is észlelik, és a vezérlés a robotot irányváltoztatásra, vagy egyéb működési módosításra, pl. a szennyezettebb padlórész újabb tisztítására utasítja.

Zajszintjük viszonylag csekély, típustól és gyártmánytól függően 55-75 dB közötti az üzemzajuk, miközben akár 35 cm/sec sebességgel mozognak.
A porszívórobotok az intenzív fejlesztések következtében egyre hatékonyabbak és alaposabbak, közben pedig feleslegessé teszik a személyes munkavégzést, ami pedig az oly becses otthoni szabadidőt növeli.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Technikai ruházat tisztítása

Technikainak nevezhetünk minden olyan ruházatot, amit egy adott (sport)tevékenységhez fejlesztettek ki, annak sajátosságainak figyelembe vételével. Túrafelszerelés vásárlásakor a legkülönfélébb...


Porzsák nélküli porszívók tisztítása

Porzsák nélküli porszívó esetén is keletkezik szemét, csak az nem egy papír vagy textil zsákba, hanem egy műanyag tartályba kerül. Az ürítgetést, porolást így sem ússzuk meg.