Vezeték kötések

2013-01-06 20:04:18 | Módosítva: 2013-01-06 20:04:18

Egy áramkör működésének egyik legkritikusabb hibafaktora lehet maga a kötés. A rossz kontaktus az elfogadhatónál nagyobb hőterheléssel jár, ami tovább rontja az érintkező felületek áramátadási tulajdonságát, és ez még nagyobb hőterhelést jelent.

Közvetlen vezetékkötéseket tömör vezetékeknél alkalmazunk. Nagyobb keresztmetszet vagy hajlékony vezetékek esetén viszont elő kell készíteni a vezetéket a kötéshez. A jó minőségű sajtolt vezeték kötések feltétele a minél nagyobb érintkező felület, és a minél nagyobb összeszorító erő ötvözése. Mivel a tömör rézvezeték használata 2,5 mm2 fölött nehézségekbe ütközik, nagyobb méretnél a hajlékony vezetékeket alkalmazzák. Ezek viszont közvetlen kötésre nem alkalmasak, először a vezetékvégeket kell kialakítani. Itt használhatók az érvéghüvelyek és a saruk. A lágyforrasztó anyagok használata nem javasolt, mert sem hőhatással, sem húzóerővel szemben nem ellenállók! Az összekötő- és leágazó-szorító acélhuzal magja önmetsző, és sodró hatást fejt ki, műanyag kupakban szigetelve. Maximum 4 db azonos keresztmetszetű vezeték kötésére használható. Egyik hátránya az, hogy csak azonos vezeték felület esetén használható.

Másik típus a rugós vezeték-gyorsösszekötő. Különálló csatlakozópontokkal ellátott, így több vezeték és több vezetékméret is beköthető. A kötési erőt a benne lévő rugó állítja be, gyors munkát eredményezve. Hőingadozásra nem érzékeny, mivel egyedileg, rugósan fog minden vezetéket, és nincs szükség szigetelőszalagra.

A sorkapcsos kötésnél (népszerű nevén: csoki) ügyelni kell arra, hogy a meghúzó erő ne legyen túl nagy, ugyanis deformálhatja, gyengítheti a vezetéket, és ez nem megfelelő kötést eredményez. A rendszeres kötés-utánhúzás fontos, hiszen az állandó hőtágulás miatt a csavaros kötések meggyengülhetnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nem szeretnénk mindent hallani…

A mai felgyorsult világban jól esik az otthon nyugalma mindenki számára. Kellemetlen tud lenni a pihenés, vagy akár a munka is, ha azt nem kívánt zajok szakítják meg. A szennyvízhálózatunk egy...


Ennyire férfias még egy fúró sem volt

A Milwaukee új „FUEL 2” vezeték nélküli fúró- és ütvefúró csavarozói helytállnak minden helyzetben, és feleslegessé teszik a nagy teljesítményű vezetékes fúrógépeket mind otthon, mind az...