A csillogásuk visszaadható

Csapok tisztítása

2013-01-20 20:32:19 | Módosítva: 2013-01-23 21:12:58

A lakásokban levő csapok szinte kivétel nélkül fényes króm bevonatúak. Gyakori használatuk miatt azonban óhatatlanul szennyeződnek, és ezeket a nyomokat csak kíméletes és gyakori tisztítással lehet eltüntetni. Ám nem árt tudni, hogy az esetlegesen elhanyagolt, egykoron csillogó krómfelületek legnagyobb ellensége a karcosodást okozó súrolóanyag, illetve a dörzsfelületű szivacsok és az erősen maró hatású tisztítószerek.

A krómozott felületekre tapadt szappan és egyéb samponmaradványok frissiben ugyan még könnyen eltávolíthatók, de a rászáradt foltok eltüntetéséhez már a kíméletes hatású fém tisztítószerek valamelyike és nedves puha ruha szükséges.
Kerülni kell az erősen maróhatású vegyszerek használatát, mint pl. az ecsetsavat, az asztali sót vagy egyéb nagy koptató hatású fémtisztító szert. A krómtisztítók közül a folyékony finom paszták használhatók a makacsabb foltok eltüntetésére. Minden tisztítás után a csapok felületét töröljük szárazra, de ehhez csak puha rongy használható. Az egyéb, foltosodást előidéző szerek – pl. hideg zsíroldó, vagy súroló paszta nyomai – csak króm polírozó pasztával áttörölve, lemosva, szárazra törölve tüntethető el.

A vízkőmaradványok eltüntetésére jól használható a citromsav is. Gyakori általános tisztítással még a perlátorok környéke is mentesíthető a vízkőtől. Lehetőleg olyan polírozó szert célszerű használni, amely vízlepergető hatású, így száraz ruhával letörölve megelőzhető a különféle szennyező foltok kialakulása és fémbevonat fényének tompulása.

A krómozott felületek ápolása azonban ne csak a látható felületekre korlátozódjon. Időnként a csapok gombja alatti részekről is ajánlatos a lerakódott szennyeződéseket eltávolítani. Ez a működésüket ugyan csak szélsőséges esetekben befolyásolja, ám e pár perces művelet igazán csekély fáradságba kerül. Ilyenkor a csapról le kell emelni a gombot, és a zsíros szennyeződés zsíroldó mosogatószerrel letörölhető. A makacsabb szennyeződésekhez azonban már polírozó szer kell.

Az egykaros csaptelepeken – különösen a mosogatók mellé szerelteknél – a szabályozó kar alatti gömbpalástú védőharang is gyakran elszennyeződik, ami a kar finom mozgatását gátolhatja. Kedvezőbb esetben a tisztításhoz még a kart sem kell leemelni a helyéről, mosogatószerbe mártott nedves kis kefével könnyen eltávolítható a zsíros lerakódás, majd tiszta vizesen átkefélve, szárazra törölve tisztítható le. Néha elég egy kis szilikonzsíros áttörlés is, hogy a lerakódást le lehessen puha ruhával törölni. A felületen maradt leheletnyi kenőanyag pedig gátolja a szennyezőanyagok tartós letapadását. A vízköves lerakódások ecetbe mártott ecsettel lazíthatók fel, majd letörlésük után a védőharang felületét és a kar alsó ívelt részét is kenjük be nagyon vékonyan szilikonzsírral.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csap, fürdőszoba

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rigips Habito® Hydro a terhelhető, ütésálló, tűzgátló, impregnált építőlemez

A Rigips válaszfalak segítségével a teret egyszerűen oszthatjuk különálló helyiségekre, hiszen a gipszkarton válaszfal könnyedén – tégla, habarcs és egyéb kőműves segédanyagok felhasználása...


Kádak, mosdók tisztítása

Amíg új a kád vagy a mosdó, nincs is gond a tisztántartásával. Idővel azután a felületük fokozatosan megváltozhat, ha a tisztításuk csak tessék-lássék módon lesz elvégezve. Ha pedig az alaposabb...