Szigetelés Halltex plafonpanelekkel

Fókuszban a mennyezet

2012-12-30 22:01:50 | Módosítva: 2012-12-30 22:01:50

Egy helyiség szigetelési feladatainak számbavételekor gyakran elfelejtkezünk a mennyezetről. Pedig a mennyezet szigetelése mind hő-, mind hangszigetelési szempontból talán még fontosabb, mint az oldalfalaké. Mivel a meleg levegő felfelé száll, a helyiség hőveszteségének jelentős része a mennyezeten keletkezik. A többszintes házakban pedig a zajterhelés – leginkább a lépéshangok terjedésével – jelentős része a felső szintről, a mennyezeten keresztül érkezik.

Mindezekre a problémákra jó megoldást jelent a Halltex plafon panelek alkalmazása. A hő- és hangszigetelő panelek alkalmazhatók utólagos mennyezetszigetelésnél, tetőtér-beépítésnél (az alatta lévő lakás mennyezetén), akár hangszigetelési problémák megoldására, akár a hőszigetelés javítására.

A Halltex plafon panelek 280x1800 mm-es, körben nútféderes elemekből állnak, és mindössze 12 mm vastagok, így érzékelhetően nem csökkentik a belmagasságot. A felragasztásuk egyszerűen és gyorsan elvégezhető, saját kezűleg is bátran vállalkozhatunk rá, nem szükséges mesterembert hívnunk. A panelek felrakása közvetlenül ragasztással, vagy kárpitos tűzőgép segítségével (az eredeti mennyezet anyagától függően) történhet.

További nagy előnyük, hogy egyből kész, dekoratív felületet kapunk, nincs szükség glettelésre, csiszolásra, festésre; ezzel nem csak a költségeket csökkenthetjük, hanem sok időt is megspórolhatunk.
A mennyezetszigetelő panelek hővezetési tényezője igen kedvező (lambda=0,0488 W/mK), és hatékony a hangszigetelő képessége is, az átlagos hangcsillapítási érteke 22 dB.

A hőszigetelésben külön szerepet játszik, hogy a panelekben a tapéta alatt levő nagyon vékony alumínium fóliaréteg hőtükörként működik. Télen bent tartja a meleget, és a kellemes hőérzet miatt akár 3-4 fokkal alacsonyabbra vehetjük a termosztátot, így spórolva a fűtési költségeken. Nyáron hatékonyabbá teszti a klímaberendezés működését, ezzel további költségmegtakarítást eredményez.

A hangszigetelésben fontos, hogy kiválóan szűri a léghangokat, mint például az emberi beszéd, gyerek lárma, zene és TV hangokat, és erősen tompítja a plafonon átjövő lépéshangokat is. Megszünteti az esetleges visszhangokat, ezzel javítva a helyiség akusztikáját. Sokan alkalmazták már zeneiskolákban, stúdiókban és házimozi helyiségekben is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

ThermoShield hőpajzs

2005 óta forgalmazott Thermo-Shield „hőpajzs”, mely 50%-ban mikroméretű kerámiagömbökből épül fel. Rétegvastagsága kb. 0,3 mm, és hőszigetelő festékként alkalmazzák, elsősorban épülethomlokzatokon,...


Hőszigetelés: nem kérdés, hanem kötelesség

Az ősz, főként az október minden évben az építkezések szempontjából ahőszigetelés időszaka, hiszen az időjárási körülmények ekkor a legalkalmasabbak a homlokzat felújításával kapcsolatos...