Szigetelés Halltex plafonpanelekkel

Fókuszban a mennyezet

2012-12-30 22:01:50 | Módosítva: 2012-12-30 22:01:50

Egy helyiség szigetelési feladatainak számbavételekor gyakran elfelejtkezünk a mennyezetről. Pedig a mennyezet szigetelése mind hő-, mind hangszigetelési szempontból talán még fontosabb, mint az oldalfalaké. Mivel a meleg levegő felfelé száll, a helyiség hőveszteségének jelentős része a mennyezeten keletkezik. A többszintes házakban pedig a zajterhelés – leginkább a lépéshangok terjedésével – jelentős része a felső szintről, a mennyezeten keresztül érkezik.

Mindezekre a problémákra jó megoldást jelent a Halltex plafon panelek alkalmazása. A hő- és hangszigetelő panelek alkalmazhatók utólagos mennyezetszigetelésnél, tetőtér-beépítésnél (az alatta lévő lakás mennyezetén), akár hangszigetelési problémák megoldására, akár a hőszigetelés javítására.

A Halltex plafon panelek 280x1800 mm-es, körben nútféderes elemekből állnak, és mindössze 12 mm vastagok, így érzékelhetően nem csökkentik a belmagasságot. A felragasztásuk egyszerűen és gyorsan elvégezhető, saját kezűleg is bátran vállalkozhatunk rá, nem szükséges mesterembert hívnunk. A panelek felrakása közvetlenül ragasztással, vagy kárpitos tűzőgép segítségével (az eredeti mennyezet anyagától függően) történhet.

További nagy előnyük, hogy egyből kész, dekoratív felületet kapunk, nincs szükség glettelésre, csiszolásra, festésre; ezzel nem csak a költségeket csökkenthetjük, hanem sok időt is megspórolhatunk.
A mennyezetszigetelő panelek hővezetési tényezője igen kedvező (lambda=0,0488 W/mK), és hatékony a hangszigetelő képessége is, az átlagos hangcsillapítási érteke 22 dB.

A hőszigetelésben külön szerepet játszik, hogy a panelekben a tapéta alatt levő nagyon vékony alumínium fóliaréteg hőtükörként működik. Télen bent tartja a meleget, és a kellemes hőérzet miatt akár 3-4 fokkal alacsonyabbra vehetjük a termosztátot, így spórolva a fűtési költségeken. Nyáron hatékonyabbá teszti a klímaberendezés működését, ezzel további költségmegtakarítást eredményez.

A hangszigetelésben fontos, hogy kiválóan szűri a léghangokat, mint például az emberi beszéd, gyerek lárma, zene és TV hangokat, és erősen tompítja a plafonon átjövő lépéshangokat is. Megszünteti az esetleges visszhangokat, ezzel javítva a helyiség akusztikáját. Sokan alkalmazták már zeneiskolákban, stúdiókban és házimozi helyiségekben is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (1. rész)

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt. Természetesen ezzel egy időben előtérbe kerültek egyéb fogalmak is, mint a...


Mit mutat pontosan az épület energetikai tanúsítása?

Bizony nehezen értékesíthető egy olyan ingatlan, amely, bár jó környéken van, de elavult a fűtési rendszere, elégtelen a homlokzat hőszigetelő képessége, vagy rosszul zárnak az ablakok. A vásárlók...