Smart TV

2013-03-25 10:41:20 | Módosítva: 2013-03-25 14:46:21

Az okostévé, Smart TV vagy „Connected TV” a televízióknak azt az új generációját jelöli, amelynek célja az internet és a modern televíziókészülékek illetve set-top boxok összeolvasztása egy készülékbe
Ahogyan az ún. okostelefonokban (smart phone) az internet, a web widgetek és a szoftveres alkalmazások integrálódtak, úgy egyesültek a különböző funkciók a televízió készülékben is; az új elnevezés is a telefonoktól lett átvéve. Az új készülékek sokkal inkább előtérbe helyezik az online interaktív média, az Internet TV, a videoletöltés valamint media streaming által kínált lehetőségeket, és kevésbé összpontosítanak a hagyományos műsorszolgáltatásra.A Smart TV, olyan televízió, amely a hagyományos TV-hez képest továbbfejlesztett képességekkel rendelkezik a kapcsolódás, tartalom és felhasználói élmény tekintetében. Smart TV készülék lehet egy integrált internetes funkciókkal rendelkező televízió, vagy egy képernyőn megjelenő menürendszerrel rendelkező televízióhoz tartozó set-top box, amely a hagyományos televíziókészülékekhez képest sokkal fejlettebb műveleteket és csatlakoztathatóságot tesz lehetővé. Tévékészülékünk mostantól több mint egy egyszerű tévé: egy sokoldalú információs- és szórakozási központ szerepét töltheti be otthonunkban. A Smart TV-vel az egész család internetezhet, játszhat, vagy épp tanulhat – mindezt a lakás legnagyobb kijelzőjén. 

Vezérlés

A smart TV vezérlése hasonló a számítógépekéhez, csak a kurzort nem egy egérrel, hanem valamilyen más módon mozgatjuk. Az LG pl. egy speciális távirányítóval oldja meg ezt a feladatot. A Magic Motion távirányító egy egyszerű eszköz, amellyel a kanapénkból ülve úgy irányíthatjuk tévénket, navigálhatunk a felületek között, mintha az egy egér lenne. Elég csak rámutatnunk a képernyőre, a nyíl követi a kezünk mozgását, majd rákattinthatunk, görgethetünk, vagy meg is ragadhatunk vele mozgatható ikonokat. A távirányító a navigálás mellett az interaktív játékoknál is sok szerephez jut.Az LG Smart televíziót a távirányító mellett okostelefonnal is meglepően egyszerű irányítani. Az LG Remote applikáció iOS vagy Android operációs rendszerrel ellátott okostelefonokhoz érhető el. A Smart televíziónál a gyártó arra törekedett, hogy minél több magyar tartalom közül válogathassanak a hazai felhasználók. A tartalmak között találjuk többek között a Skype alkalmazást, amelyhez elérhető egy külön erre a célra fejlesztett kamera is. Legkedvesebb Youtube videóinkat bármikor lejátszhatjuk okostévénken is, hiszen az alkalmazás közvetlen elérést biztosít a világ legnagyobb videómegosztó portáljához. A legfontosabb közösségi oldalak – legyen szó akár a Facebookról vagy éppen a Twitterről – szintén helyet kaptak az okostévében. Az alkalmazások között találunk játékokat, egyéb szórakoztató programokat, illetve életmódhoz, oktatáshoz kapcsolódó applikációt is. A televízión 400 megabájt tárhely áll rendelkezésünkre; mivel azonban egy alkalmazás mérete általában 1-1,5 MB között van, ritkán kell szelektálnunk.A Smart Share (Intellingens Megosztás) funkció internet alapon köti össze számítógépünket vagy okostelefonunkat okostévénkkel, végleg száműzve a kábeleket lakásunkból. A Smart Share egyik kényelmi szolgáltatása a Media Link, amely felismeri a lejátszandó tartalmat, és részletes információt gyűjt össze róla számunkra, mint például a DVD borítója, a film előzetese vagy ajánlója. Másképpen oldotta meg a Smart tévé irányítását a Samsung, amely a távirányítót is kiiktatta a rendszerből a Smart Interaction hang- és mozgásvezérléssel, illetve az arcfelismeréssel. A technológiával gombnyomás nélkül irányíthatjuk a televíziónkat. Egyszerű hangparancsokkal és mozdulatokkal vezérelhetjük például a ki- és bekapcsolást, a csatornaváltást, az alkalmazások elindítását és a webböngészést. A beépített kamera arcfelismerő technológiája belépteti a „nézőt” az alkalmazásba és a személyes fiókokba, hogy ne kelljen a jelszavak bevitelével bajlódni. A Kids alkalmazás szórakoztató és ismeretterjesztő tartalmakat kínál a gyerekeknek, a Fitness alkalmazás otthon végezhető edzésekkel segít megőrizni kondíciónkat. A Smart TV-n elmenthetjük és megoszthatjuk másokkal a legkedvesebb pillanatokat. Lejátszhatunk Full HD 3D multimédiát a 3D tartalomböngésző funkcióval. A felhő alapú technológiával az otthonunktól távol is maximálisan kihasználhatjuk a tartalmakban rejlő lehetőségeket. 

Okostévé pár ezer forintból


Már itthon is kedvező áron kapható, de az eBay-en még olcsóbban (kevesebb, mint 10 ezer forintnak megfelelő összegből) vásárolhatunk egy olyan pendrive méretű eszközt, amit bármelyik hagyományos, HDMI aljzattal ellátott tévéhez csatlakoztatva „okostévét” faraghatunk abból. Lehetőségünk van böngészésre, online filmnézésre, zenehallgatásra, sőt alkalmazásokat is letölthetünk. Az eszközön az Android jelenlegi legújabb, JellyBean verziója fut.


FullHD után 4K

A nagy felbontású (HD) megjelenítők után a következő lépés a full HD szint. Egy hagyományos, katódsugárcsöves tévéhez képest mindkettő nagy ugrás, a látvány teljesen életszerű, a kontúrok pengeélesek. Közelről nézve azonban még egy fullHD tévének is láthatjuk a képpontjait. Bár már egy éve lebegtetik az új „szabványt”, szériagyártásban csak az idei CES, szórakoztatóelektronikai-vásáron mutatták be. A 4K tévék a full HD felbontás négyszeresére képesek, közelről nézve is tökéletes képet adnak, normál nézési távolságból a különbség azonban nem üvölt. A dolog szépséghibája, hogy ehhez a felbontáshoz hatalmas adatmennyiségre van szükség, amit valahol tárolni is kell. Másik hátránya, hogy egyelőre csillagászati áron juthatunk a jelenlegi legjobb minőséghez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előtétfalak tv-hez

A tv készülékeknél mindig lényeges volt az elhelyezésük. Többnyire kiemelt helyet kaptak ezek a „házi oltárok”, amelyek elé esténként az egész család letelepedett. Azóta nagyot változott a világ és...


Ötletes gomb Androidos telefonokhoz

Az okostelefonok a legújabb statisztikák szerint átvették a vezetést a régebbi, „csak” telefonálásra alkalmas céleszközöktől. De hogy tudjuk egyszerűen elérni azt a csomó funkciót, amit eszközünk...