Hogyan mondható fel egy biztosítás?

2013-03-29 11:15:41 | Módosítva: 2013-03-31 21:02:58

A kötelező gépjármű-biztosításnál már nem az év végén, december hónapban van lehetőség váltásra, hanem a biztosítás megkötésének évfordulóján. Mivel azonban a forgalomban lévő régi gépkocsik nagy részénél ez még mindig december (és ez az arány csak lassan változik), az elmúlt év végén is sokan éltek a biztosítás-váltás lehetőségével.
Hasonló szabályok vannak életben azonban a lakásbiztosítások területén is. Jogilag a biztosítást kérelmező tesz ajánlatot a biztosítónak, amely ha ezt az ajánlatot nem utasítja el, a biztosítási szerződés 15 napon belül létrejön. Ettől kezdve – ugyanúgy ahogy a gépjármű kötelező biztosítás esetén is – a lakásbiztosítást a szerződés megkötésének évfordulóján lehet felmondani.


Mikor szűnhet meg

A biztosítási szerződést folyamatos díjfizetéssel tarthatjuk életben. Ha a szerződő egyszerűen nem fizeti tovább az esedékes biztosítási díjat, akkor a biztosító törli a szerződést. Ez a díj esedékességétől számított – biztosítótársaságoktól függően, jellemzően – 60 nap, de lehet 30 vagy akár 90-is. Természetesen érdekmúlással (pl. eladás) is megszűnhet a biztosítás, ekkor a biztosítási díj annak a hónapnak a végéig illeti meg a biztosítót, amikor az érdekmúlás bekövetkezett. Az érdekmúlást azonban igazolni kell (pl. adásvételi szerződéssel vagy haláleset dokumentálásával).



A fentiek szerint megszűnhet a biztosítási szerződés a díj nemfizetésén kívül felmondással is. Felmondásra mindkét szerződő félnek joga van, a követelmény egyedül az, hogy a felmondást az évforduló előtt legalább 30 nappal a szerződésbeli partner tudomására kell hozni írásban. Felmerül a kérdés azonban, hogy van-e egyéb mód a biztosítás évközi felmondására, illetve ha egyoldalú felmondás következik be, akkor az milyen következményekkel járhat.

Nem mentség

Nem jelent mentséget a díjfizetés elmulasztására, hogy „nem kaptam csekket vagy számlát a biztosítótól”, mert a biztosítónak jogszabályi kötelezettsége csak utólagos bizonylatadásra van, a már befizetett díjakra. Sokan azonban nem véletlenül, feledékenységből, hanem tudatosan – pl. anyagi problémák miatt – a díjfizetés beszüntetésével akarják kikényszeríteni, hogy a biztosító „egyoldalúan” felmondja a biztosítást. A biztosítási ügynökök és brókerek – egy új biztosításkötési lehetőség (jutalékának) reményében – biztatják is erre ügyfeleiket, mondván; egyszerűen ne fizesse tovább a régi biztosítás díját, és akkor az a biztosítás „magától” megszűnik.

Nagyjából ez így is van, a régi biztosító valóban – a díjfizetés elmulasztása miatt – felmondja a biztosítást, de az elmaradt biztosítási díjra ettől még igényt tart, és (jogosan) a biztosítási szerződésre hivatkozik. Jogilag akár behajtó cégnek is kiadhatja a tartozást vagy pert kezdeményezhet.



A végső kérdés az, hogy megteszi-e ezt rutinból, vagy inkább lemond az elmaradt bevételéről, mert nem érdemes neki jogi eljárásokat kezdeményezni és végigvinni. Megelégszik-e a felszólítások kiküldésével? A válasz pedig fentebb már olvasható; megteheti ezt! Ezért senkit nem bíztatunk arra, hogy ilyen módon váltson biztosítót. Számtalan példát lehet hallani arra, hogy viszonylag kis összegű tartozások (büntetések ki nem fizetése stb.) miatt annál jóval nagyobb értékeket árvereznek el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kötelező biztosítás a rollerekre is

Július 16-tól bővül azoknak a járműveknek a köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni. A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e...


Most módosíthatod a lakásbiztosításodat

Sokan évekkel ezelőtt kötötték a lakásbiztosításukat, és azóta nem számolták újra a díjakat? A biztosító minden évben készít egy infláció-arányos korrekciót, azt általában tudomásul vesszük, de...