Újra a belső oldali szigetelésről

2013-04-11 11:17:47 | Módosítva: 2013-04-11 11:53:42

A szakértők által legkedvezőbbnek tartott külső oldali homlokzatszigetelésre sokszor nincs lehetőség, leggyakrabban ilyenkor jön szóba a belső falszigetelés. De a belső szigetelésnek más jelentősége is van.
Szögezzük le mindenek előtt, hogy a belső oldali falszigetelés feladat nem lehet az, hogy ha hiányzik valami miatt a külső homlokzatszigetelés, akkor azt – ugyanolyan szigetelőréteg vastagságban és szigetelési képességben – a fal belső oldalán pótoljuk. Ha ezt valósítanánk meg, akkor az történne, hogy télen a falazat teljes keresztmetszetében erősen áthűlne – hiszen a belső melegtől a lehető legjobban elzárjuk. Nyáron a fordítottja zajlana le; a lakás hűvösétől elzárt falazat kívülről erősen felmelegedne. A szélsőséges hőmérsékleti különbségek – még akkor is ha ezek nem hirtelen zajlanak le – a falazatot erősen károsítaná. Viszonylag gyors hőmérsékletváltozások is végbemehetnek pl. a nyári délutáni napsütés és a hajnali hűvös idő váltakozása során.

A hőmérsékleti viszonyok a külső fal belső felületén is negatív folyamatokat indíthatnak be. Ha a belső irányból nem megfelelő a párazárás, akkor a külső fal áthűlt belső felületén erős páralecsapódás keletkezhet, ami penészesedést okozhat, és ez előbb-utóbb átjut a belső szigetelésen a lakásba is.Mindebből az következik, hogy nem lehet cél egy vastag belső oldali szigeteléssel ugyanolyan hőátbocsátási tényezőjű falszerkezetet létrehozni, mint ha kívül lenne 10-15 cm vastagságú homlokzati szigetelés. A belső oldali szigetelés vastagságának optimumát ott kell keresni, ahol a külső fal téli teljes áthűlését, nyári átmelegedését még befolyásolni tudjuk. A külső falazat belső oldalának hőmérséklete emelkedni tudjon a külsőhöz képest, ezáltal csökkenjen ezen a falsíkon a páralecsapódás veszélye. Erre a célra elegendő, ha csak 3 cm vastag, ugyanakkor erősen légzáró és párazáró belső szigetelést alkalmazunk.

Párásodás, penészedés

Még egy veszélyt kell azonban kivédenünk a belülre helyezett szigetelés kapcsán, azt hogy az oldalfalak csatlakozásánál, a sarkokban, illetve a sarkok mentén ne keletkezzen páralecsapódás és penészesedés. A mérsékelten szigetelt külső fal belső oldalának hőmérséklete ugyanis még mindig alacsonyabb, mint a belső falé, illetve a belső légtéré, ezt a hőhíd hatás az oldalfalak bekötési szakaszaira is átvezeti, a sarkoknál szabaddá váló oldalfal felületeken létrejön a páralecsapódás. Ezt azzal tudjuk megakadályozni, hogy a 3 cm vastag, légtömör és párazáró szigeteléssel az oldalfalakra is ráfordulunk, legalább 30 cm falhosszúságon.Ezzel a megoldással már kiküszöbölhető a sarkok és élek penészesedése, jelentősen javíthatjuk a teljes falazat szigetelő képességét, és a falazat hőterhelését is csökkentjük egy vastag belső hőszigeteléssel összehasonlítva. A 3 cm vastag belső szigetelés már jelentősen csökkenti a téli felfűtés idejét. Persze a helyiség visszahűlése is gyorsabb télen, ha leáll a fűtés, és a lakás nyári felmelegedését is kevésbé mérsékli, mint ha vastag belső szigetelést alkalmaznánk.A hézagmentes és párazáró szigetelés természetesen a falak légzését, páraáteresztését is rontja, bár nemrégiben írtunk arról, hogy a belső térben keletkező pára nagy része – minden hiedelemmel ellentétben – nem a falazaton keresztül távozik, hanem a rendszeres, és lehetőleg szabályozott szellőztetéssel. Semmiképpen nem engedhetjük tehát, hogy a helyiség páratartalma huzamosan 60% felett legyen, mert ilyen magas páratartalomnál már a gondosan megtervezett és kivitelezett belső szigetelésnél sem tudnák a páralecsapódást megakadályozni. A normális, 50% körüli páratartalmat rendszeres szellőztetéssel, illetve a nyílászárókba épített résszellőzőkkel tudjuk biztosítani. Mindezek mellett a belső szigetelés minden előnyét élvezni fogjuk, ami nem csak a fűtési energia csökkenését jelenti, hanem a falak hideg sugárzásának megszüntetésével melegérzetünk, komfortérzetünk javul.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikert vagy többfunkciós üvegszoba

A télkert ma már nem feltétlenül csak növények téli tároló helye, olyan „üvegszobát” iskialakíthatunk, ami teljes értékű szobai funkciókkal rendelkezik amellett, hogy nagyon világos, ígyanövények...


Szigetelés okosan

Volt, aki szomorúan vette tudomásul, hogy a magyar piacon eltűnőben vannak a 44-es és 42-es hővezetési tényezőjű anyagok. Az ő számukrafontos tudnivaló, hogy a hatályos épületenergetikai...