Régi mázolás felújítása polírozással

2013-04-05 10:41:56 | Módosítva: 2013-04-07 18:36:07

A lakásokban a mázolt felületek általában fehér színűek, ám e festékek pigmentjei az évek során különböző mértékben oxidálódnak, ami fokozatos sárgulást okoz. Az évenkénti tavaszi, nyári nagytakarítások pedig a hatékonynak mondott tisztítószerek használata ellenére sem hozzák meg a várt sikert.
Ennek a festék öregedésén kívül az is oka, hogy a különféle szennyeződések lesúrolásával mattul a festék felülete is, és hamarabb tapad a felületére a por és egyéb szennyeződés is. Ez késztetheti a tulajdonosokat az újbóli mázolás elvégzésére. Ám ez a jelentős felfordulással járó munka a felületek nagyságától függően jelentős összegbe kerül. (Egy liter jó minőségű zománcfesték 2200 Ft és 6-8 m2 egyszeri lefestésére elég, az alapozók sem sokkal olcsóbbak, bár ezekkel akár 15 m2-nyi felület is lekenhető. Ha a munkát mesterember végzi el, akkor a költségek ennél sokkal jelentősebbek.)A régebbi és elég vastag festékréteg azonban kisebb befektetéssel és saját kezűleg, festék felhasználása nélkül is felújítható, mégpedig polírozással. Ez a munka közel sem annyira összetett, mint a mázolás, mivel az elöregedett festéknek csak a felületét kell lekoptatni. Ehhez természetesen nagyobb felületek esetében kell egy polírozógép és megfelelő polírozó paszta. A gép fordulatszáma nem haladhatja meg a percenkénti 1500-at, és a polírozáshoz „vizes” anyagot célszerű használni. Egy-egy ajtót szabályozható fordulatú fúrógéppel is le lehet polírozni, ám a nagyobb felületekhez az autópolírozó gép a megfelelő, pl. az Einhell autópolírozója, amelynek tartozéka a fehér szivacs- és az ennél hatékonyabb báránybőr korong.

Polírpaszták

A polírozó paszták közül a nagyobb koptatóhatású Turtle, 3M vagy még inkább a Farecla 4G polírozó pasztája a hatékony, amelyek az autófesték üzletekben szerezhetők be. Az ilyen felújítások költsége töredéke egy teljes mázolásénak, bár tagadhatatlan, hogy nem vetekszik annak minőségével, csupán közelít hozzá.

A nagy, 200 mm átmérőjű korongok főként a nagy egybefüggő mázolt felületek pl. ajtólapok lekoptatására alkalmasak. A felületre vékonyan felkent polírozó szerre lehet rámenni a polírozógéppel. A zárcímerek és egyéb fémszerelvények természetesen előzőleg leszerelendők! A nagyobb felületek előbb hosszában, majd keresztben vezetett tárcsa szélével, és nem teljes átmérőjét kihasználva polírozhatók át. Ahogy világosodik a festékréteg felszíne, eltűnnek a finomabb ecsetnyomok is.A munka során a korong elé kézi permetezőből kiporlasztott víz hűti a felületet, és fellazítja a korong szálaiba tapadt és összeállt polírozó anyag szemcséit. A fehér szivacskorongnak enyhébb, a báránynak hatékonyabb a lehordási teljesítménye. A gépet nem ajánlott erővel a felületre nyomni, mert ezzel ugyan nő a koptatóhatás, de nehéz a gép irányítása, és az egyenletes erőráhatás biztosítása sem ideális.

Ilyen felújító polírozásra főként 3 évnél régebbi, és már sárguló festésnél érdemes vállalkozni. Kisebb felületű, vagy tagoltabb szerkezetű nyílászáróknál a kézi polírozás is hatékony, ám fárasztó, és e munkához csiszolótönkre erősített filcanyagot célszerű használni. Ez egyébként a sarkoknál és az élek lekoptatásakor is előnyösen használható. A hosszabb, keskenyebb felületeknél pedig a szabályozható fordulatú fúrógépekbe fogott csapos szivacskorongok is elég hatékonyak.

Tökéletesítés

A felületek a polírozás hatására fokozatosan kivilágosodnak, ám arra számítani kell, hogy a jelentősebb mélyedések felületét pasztás filccel, kézi erővel, a teljes átpolírozás után kell „kifehéríteni”.  Az élek, aljazások és az esetleges hornyok felületének lekoptatása már kissé nehezebb. Ezeket a helyeket vagy kis átmérőjű koronggal, vagy csiszolótönkre feszített filclappal lehet kézi mozgatással lekoptatni. Az ajtó éleken is használható a nagyobb polírozó korong, ám a gépet ilyen helyzetben még kisebb erővel kell a felületre nyomni, pontosabban szinte csak érintve ajánlott a koptatást elvégezni. A kazettás szerkezetű ajtóknál és tokoknál a sarkok kellő koptatása elég körülményes, ezért főként a nagyobb, sík felületek felújítására érdemes a polírozást alkalmazni. A polírozó szerek maradéka mikroszálas kendővel könnyen eltávolítható, ám ezt követően ajánlott még egy mosogatószeres lemosás is.Az így felújított mázolt felületek egyik előnye, hogy jelentősen csökkenthető a felületek sárgás színe, továbbá a felületek simasága miatt nehezebben tapadnak fel a szennyezőanyagok, és könnyebb a takarításuk is. Ha pedig a letisztított mázolt felület nem elég fényes, viaszos polírozóval tovább fokozható a felület finomsága és fénye.Az ilyen polírozó paszták azonban nemcsak a mázolt felületek felújításánál alkalmazhatók eredményesen, hanem fénytelenné vált akril kádak, műanyag ajtók, finoman karcos mosogatótálcák és egyéb rozsdamentes tárgyak és szerelvények kifényesítéséhez is kiválóan használhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzatok díszítése

Ahány ház, annyi szokás - ez az épületek külső megjelenésére is igaz. Régebben szinte egyeduralkodók voltak az unalmas, mondhatni uniformizáltan, sima falfelületek, mára viszont az épületek külső...


Farönkök, kövek, kavicsok a kertben

Kertünk kialakítása és csinosítása nem csak drága kertépítési munkákkal képzelhető el. Kreatív ötletekkel hasznosíthatjuk a farönköket, kavicsokat, köveket - sok mindent, amit a természetben...