Kéményfelújítási lehetőségek

2013-03-29 11:00:12 | Módosítva: 2018-04-16 13:08:16

A tűzifa elégetése során – főleg ha nem teljesen kiszárított – csersav, kátrány és egyéb anyagok keletkeznek. Ha ez a kondenzátum beivódik a falakba, lehetetlen onnan eltávolítani. Átszivárog a téglákon, makacs elszíneződéseket okoz, illetve kellemetlen bűzt áraszt magából. Mindezektől és a mérgező füstgáz beszivárgásától tehát meg kell védeni a lakóteret és a lakókat. Ez a feladata a kéménybélelésnek.

Szilárd tüzelés esetén a járatok bélelésére eddig rendszerint vastag falú acélcsövet használtak, amely jelentősen lecsökkentette a négyszögletes kürtő keresztmetszetét, akadályozva a megfelelő huzat kialakulását, kéményelhúzás esetén pedig csak komoly bontással járó munkával lehetett a járatba helyezni. Beépítéskor ügyelni kell, hogy a nyers habarccsal ne érintkezzen, mert az rongálja az anyagot. A flexibilis csövek korszerűbb és vastagabb anyagból készülnek, így élettartamuk is sokkal hosszabb. Azonban itt is korlát az, hogy nem mindig építhető be a megfelelő átmérőjű cső a kéménybe.

Üvegszövet erősítésű műgyanta béléscső

Egy másik technológia hőre keményedő üvegszövet erősítésű műgyanta béléscsövet használ, amellyel az egyenes kéményszakaszokon kívül ott is bontás nélkül végezhető el a bélelés, ahol a kéményben elhúzás található. Az üvegszövet miatt az anyag mechanikai szilárdsága nagy, így az 50 m hosszúságú kéményjáratok összefüggő, toldás nélküli bélelése is megoldható. A régi, úgynevezett kikenéses technológiának is megvan a mai megfelelője; korszerű, a jelenkori igényeknek minden tekintetben megfelelő anyagokkal. A bélelő anyag a sok egyéb összetevő mellett vulkáni kőzet őrleményt is tartalmaz, ez biztosítja az időállóságot. A kéménybélelés három fázisban történik. Az alapozó anyag felvitele elősegíti a bélelő anyag megtapadását a kürtő falán, a fugázás réseiben, egyéb kitöltendő üregekben. A tulajdonképpeni bélelő anyag füst-tömören elzárja a füstjáratot a környező falaktól, végül a vízzáró réteg felvitele a nedvesedéstől óvja meg a felületet.

Ezzel a technológiával az elhúzásos kémények bélelése is megoldható bontás nélkül, a lehető legnagyobb hasznos keresztmetszet megtartása mellett. A bélelés magas füstgáz-hőmérséklet esetén is alkalmazható. Az ilyen módon felújított kéményre minden szilárd tüzelésű készülék korlátozás nélkül ráköthető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Amit egy kéménynek tudnia kell

Egy műszaki megoldás pontosan annyit ér, amennyi hasznot hoz az ember számára.


Kályhadizájn prolongálva

Múlt havi lapszámunkban írtunk először különleges kályha dizájnokról. Az ott bemutatott példákat főként a lakáson belül futó kályhacsöves megoldásokra „hegyeztük ki”. Most eltávolodva ettől a...