Nyomásra nyílnak és záródnak

Fiókok, fogantyúk nélkül

2013-03-21 10:23:17 | Módosítva: 2013-03-21 10:30:56

A bútortervezés minimál irányzata hozta létre a letisztult, egyöntetű front felületeket a bútorokon, amelyekről eltűntek a fogantyúk. No, de akkor hogy nyílnak?
Ehhez elég egy enyhe nyomás és a fiók fékezetten előre csúszik, zárásához pedig ugyancsak fékezett nyomás szükséges. Aki ezt az irányzatot kedveli, bizonyára élvezettel használja a nyomásra nyíló és záródó fiókokat. Ezt a kényelemet az eddig szokásos fiókcsúszók helyett módosított kivitelű fiók szerelvényekkel lehet csak megvalósítani.Az egységes és sík fronthatás szépsége tagadhatatlan, sőt az ilyen rendszerű fiókok és ajtók kényelmesek is. Elég egy gyenge nyomás az ajtóra vagy a fiók előlapjára, és máris lágyan, fékezetten nyílik mindegyik. Ez különösen a konyhákban, főzés közben előnyös, mivel a kezünk nem mindig tiszta, és ha kell valami a fiókból vagy szekrényből, akkor óhatatlanul bepiszkolódik a fogantyú és a frontlap egy része is. A nyomással nyitható fiókoknál vagy ajtóknál viszont elég egy lágy kézmozdulat, és az önmagától kinyíló fiókból - felületi szennyeződés nélkül - elérhető mindaz, ami a fiók mélyén rejtőzik. Ez pedig a különféle gyártmányú fiókcsúszók fejlesztésének köszönhető.

Önbehúzós fiókcsúszók

Az önbehúzós fiókcsúszók, vagy ajtópántok már szinte hagyományosnak mondhatók. Kihúzásukhoz szinte alig szükséges erőt kifejteni, és elég csak enyhén meglökni a frontlapot ahhoz, hogy a csúszók vagy pántok szinte automatikusan behúzzák a fiókokat, illetve becsukják az ajtólapokat. A csukódásuk azonban csillapításra szorul, ami viszont külön felszerelhető csillapító elemekkel oldható meg. Ezeket a szekrény testek belsejébe kell felerősíteni, hogy meggátolják a felületek nem kívánt hangos összecsapódását. Ezen változtatnak a „push open” (nyomd és nyílik), vagy a Tip On nyitásrásegítő rendszerű fiókok. Csendes működésűek, és nagyon könnyen mozgathatók. Kifinomult működésükhöz azonban különlegesen kialakított, különféle szerkezeti megoldású fiókcsúszók szükségesek. Jellemzőjük, hogy behúzott állapotban rugós előfeszítésük reteszelt állapotban van.A rugót a fióktest betolása nyomja össze, és végállásban retesz rögzíti. Az oldáshoz a fiók előlapjának nyomásával lehet ezt a reteszt oldani. Ebből adódóan a szekrénytest és a frontlap között 2-3 mm-es rést kell hagyni, hogy a frontlap megnyomásával oldható legyen a retesz, és a fiókvezeték előfeszített csúszó része fékezetten előre mozdulhasson. Ezt a rugós tag biztosítja. Záráskor viszont végig be kell nyomni a fiókot, miközben a kinyomó rugó összenyomódik, és a retesz ebben a helyzetében rögzíti is a fiókcsúszót. Nyomás nélkül, pl. a megszokott húzó mozdulattal az ilyen bútorelemek nem nyithatók, sőt ez károsíthatja a reteszelő szerkezetét. Az ilyen szerkezeti elemek beszerelése általában szakképzettséget igényel és szinte csak eleve így tervezett minőségi bútorokon elterjedtek. Egyes típusait a fióktestek oldalára, másokat pedig az alsó felükre kell felszerelni. Ennek megfelelően a típusnak megfelelő távolságot kell biztosítani a különböző fiókvezetékek számára a szekrény és a fióktest között. Ez gyártmányonként (Accurite, Metabox, Tandembox, Grass Dynapro, Strong Kick stb.) változó így már eleve a tervezéskor e követelményeket kell figyelembe venni.

Kiegészítők

Beszerezhetők nyomásra nyíló, duplafalú acéllemez fiókoldalak is, amelyeknél a fiókcsúszók részben a fiókoldalakban illetve azok alatt helyezkednek el, így minimális a helyigényük és a fiókház és az oldalfal között is minimális hely szükséges a csendes, fékezett mozgás biztosításához. A szélesebb fiókok akadás-mentes mozgását az igényes gyártmányú fiókcsúszókon a szinkronizáló elem biztosítja. A régebbi, golyós fiókcsúszók újabb változatai ugyancsak bővültek nyomásra nyíló változatokkal. Ezek előnye, hogy a régi csúszók helyére is felszerelhetők, mégpedig a fióktest cseréje nélkül. A fióktest és a szekrénykorpusz között szükséges távolság ugyanis azonos, így a cserének semmi akadálya.A megfelelő hosszúságú alkatrész-pár kiválasztása sem nehéz, mivel a méretválasztékuk azonos a régebbi típusokéval. A nyomásra nyíló fiókcsúszók terhelhetősége általában 25-45 kg, méretválasztékuk elég bőséges, így a várható terhelésnek megfelelő típusokat célszerű alkalmazni. Már meglevő bútorokba történő beépítésükhöz azonban kellő körültekintés és szakértelem szükséges. A különféle gyártmánytípusok helyigényét és beépítési helyszükségletét, teljes kihúzható hosszát is figyelembe kell venni, amivel számos probléma kerülhető el. A szerelést pedig nagyon pontosan kell elvégezni, különben a fiókok finom, akadálymentes működése, és nyomással történő nyitása nem fog megfelelően működni.

Nyomásra nyíló ajtók

A szekrények ajtói is nyithatóvá tehetők enyhe kéznyomással. Ehhez azonban speciálisan e célra készült kivető pántokra kell cserélni a régieket. Az átszerelés nem bonyolult, ám ezeken a bútordarabokon is biztosítani kell a 2-3 mm-es kioldó hézagot az ajtólap és a szekrénytest között.
Van azonban egyszerűbb megoldás is. Ehhez a csapódás gátlókhoz hasonló és utólag felszerelhető kis dugattyúk szükségesek, amelyek benyomott állapotukban rögzíthetők. Nyomásra a rugós előfeszítésű rúd lágyan kilöki a szekrényajtót, becsukáskor pedig a nyomás hatására – a fiókcsúszókhoz hasonlóan – reteszelődik. Az ajtót csukott helyzetében továbbra is az önbehúzó kivető pántok tartják a helyükön, ám a kinyomó rúd oldásához most is kellő hézag szükséges. Ez a pánt állításával megoldható, bár így néhány mm-rel kiáll majd az ajtólap. Az ilyen adapterek utólag bármely ajtó mögé felszerelhetők a szekrénytestbe és pántcsere nélkül lehet az ajtókat nyomásra nyílóvá tenni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rögzítés gyorsházban

A különböző építőanyagok más és más rögzítéstechnikát igényelnek abent lakók mindennapi használatában. Hangsúlyozottan a mindennapi használatról beszélünk, melynek során képeket, dísztárgyakat,...


Akril munkapult

Akril alapú pultlapok előnye a teljesen folytonos felület. Nincsenek rések, illesztések, bármekkora méretű vagy formájú pultlapról legyen is szó. Eztaz anyagot a DuPont cég fejlesztette ki...