Infra fűtési alternatívák

2013-03-11 09:29:11 | Módosítva: 2013-03-11 09:35:52

Az infra fűtéssel kapcsolatban gyakran szélsőséges véleményekkel lehet találkozni. Egyes szakvélemények drágának találják, mint minden elektromos fűtést, mások 30-40%-os megtakarítást ígérnek a gázfűtéshez képest. A valóság a két szélsőség között van.
A jelenlegi lakossági fogyasztói áram és gáz árak mellett főfűtés esetén – jó tervezés és kivitelezés mellett – legjobb esetben is csak egy átlagos, központi fűtéses radiátoros gázkazán éves fűtésköltségét lehet elérni az infra fűtőfilmes fűtéssel. Ez azonban arra az esetre igaz, ha főfűtésként alkalmazunk infra fűtést. Az egyes reklámokban szereplő 30-40%-os megtakarítás a gázfűtéssel szemben – nem reális. Ez csak egy elavult, rossz hatásfokú rendszerrel szemben lehet valóság. Ha rossz az épület szigetelése, akkor gázból is, áramból is sokat fogunk fizetni a fűtésért, tehát nem a fűtés korszerűsítésével kell elsődlegesen foglalkoznunk, hanem a megfelelő szigetelés kialakításával. Fűtési megközelítésben az infra fűtések között a leghatékonyabb a padlófűtés, utána a falfűtés, és legkevésbé a mennyezetfűtés. (Hűtési megközelítésből ez éppen fordítva van.)Mégis milyen módon lehet spórolni az infra fűtéssel? Lényegében az irányított fűtéssel. Vagyis a helyiség, helyiségek alapfűtését a gázkazános központi fűtésre bízzuk, de a szobatermosztáton alacsonyabb – mondjuk 19-20 fokos – hőmérsékletet állítunk be. Komfortérzetünk csökkenése nélkül ezt akkor tehetjük meg, ha tartózkodási helyünkre infra fűtést irányítunk. Így az adott helyen maximális melegérzetünk alakul ki, miközben nem szükséges az egész lakást 22-23 fokra fűteni. Infra szőnyeget tehetünk TV nézéskor a lábunk alá vagy munka közben az íróasztal és munkaszékünk alá, és tökéletes lesz komfortérzetünk, még a lábunk sem fog fázni. De ugyanez vonatkozik egy üzlethelyiségre is, ahová télen a vevők kabátban jönnek be, és azt magukon is tartják; tehát a 22 fokos helyiséghőmérséklet kellemetlen számukra. 19 fokban viszont a pult mögött álló eladó fázna. A megoldás az eladó lába alá tett infra szőnyeg, vagy közvetlenül a pult mögé tett – akár hordozható – infra panel.

Műszaki megoldások

Az infra fűtésre egyre több és több műszaki megoldás áll rendelkezésre. A falra és mennyezetre szerelhető fűtőpanelekről már többször írtunk lapunkban. Ezekből akár fő fűtést is ki lehet építeni egy helyiségben. Főfűtés megvalósítása esetén megfelelő méretezés szükséges, nagyságrendben a helység alapterületének felét kell a fűtőfilmmel lefedni. A padlófűtés szabályzó termosztáttal szabályozható. Bár az infra panel szerelése nagyon egyszerű és gyors, de szakszerű szerelést mindenképpen igényel. Még a minimális szerelésre sincs szükség azonban a mobil, hordozható infra panel alkalmazásakor. Ez külsőleg hasonló egy olajradiátorhoz, ugyanúgy kerekeken gördíthető, így a szobák közt könnyen átmozgatható (csak pár kg a súlya), de ha valakinek úgy tetszik, falra is szerelhető. Ugyanazon előnyöket kínálja, mint a csak falra szerelhető infra panelek, de mobil változatban.A gyors felfűtésű infra panel beépített szobatermosztáttal rendelkezik, ezért külső vezérlő és villanyszerelési munka sem szükséges hozzá (mint általában az infra panelek esetében). Az elektromos hálózatra egyszerűen a készre-szerelt villásdugóval csatlakoztatható. Változtatható teljesítményű, így a különböző méretű helyiségekben (max. 20 m2-ig) is ideálisan használható. A készülék felborulás esetén automatikusan azonnal kikapcsol.

Fűtőfilmek, fűtőszőnyegek

Ha nem is azonnal igénybe vehető, de gyorsan megvalósító lehetőségeket kínálnak a különböző fűtőfilmek, fűtő szőnyegek. Ezek között találunk olyat is, amit a forgalmazó „méterben„ árul, és akár házilag is felszerelhető a megfelelő hordozó rétegre. Egy fél méter széles fűtőfilm fűtőteljesítménye 107 Watt körül van folyóméterenként, felvett elektromos teljesítménye 110 W/m, vagyis 97%-os hatásfokkal működik. Egy folyóméter 1 órás folyamatos működése kb. 3-4 Ft költséget jelent. Ezzel 35-40 °C fokos hőmérsékleten tartja a rajta lévő szőnyeget, ami igen kellemes melegérzetet biztosít.Egyes forgalmazók egy megadott szőnyegméretre legyártják a fűtő szőnyeget, amit a felszereléshez szükséges valamennyi kellékkel együtt vihetünk haza, és otthon magunk ragaszthatjuk a szőnyeg hátoldalára. A szereléshez természetesen megkapjuk a technológiai leírást is.
Ezt a minimális otthoni szerelést is megspórolhatjuk, ha készre szerelt fűtő szőnyeget vásárolunk. Ezek különböző méretekben kaphatók, illetve van olyan futószőnyeges megoldás, amelynél pl. a 80 cm széles szőnyegből tetszőleges hosszúságot vásárolhatunk meg, kb. 9000 Ft-os méteráron. A szőnyeget használatra készen hozhatjuk el az üzletből, illetve kapjuk meg csomagban; csak a villásdugót kell a konnektorba dugnunk, és infra fűtésünk már működik is. Aki mégis kedvenc szőnyegét szeretné infra fűtéssel ellátni, de az otthoni szerelésre nem vállalkozik, az beviheti a szőnyeget a megfelelő szakcéghez, és készre szerelve kapja vissza.

A fűtőfilm felszerelésére olyan szőnyeget érdemes választani, ami minél vékonyabb, rövidebb szálú, kevésbé hőszigetelő, és át tudja engedni a hőt. Ideális a műanyaggal ragasztott vékony szőnyegpadló, linóleum, rövid szálú szőnyeg, futószőnyeg, vékony padlófilc. Nem javasolt viszont a vastag, hosszú szálú gyapjú szőnyeg, a szőnyegpadló alulról filcszigeteléssel, vagy padlószőnyeg, hátul ragasztott polifoam szigeteléssel.

Fontos, hogy a fűtő szőnyeg hőátadását ne akadályozzuk, ne tegyünk rá olyan fotelt, szivacsot, takarót, amivel lefedjük, és ezzel lezárja a hőátadó felületet, mert a szőnyeg károsodhat. A fűtőfilmmel szerelt szőnyeg kikapcsolt állapotban viszont ugyanúgy porszívózható, mint a normál szőnyegek, akár vizes porszívóval is. Az utóbbi esetben azonban a fűtés bekapcsolása előtt alaposan ki kell szárítani. A fűtőkittel szerelt szőnyeg terhelhetősége, használhatósága viszont nem változik meg a normál szőnyeghez képest. Ugyanúgy tehetünk rá széket, gurulós széket vagy lábas fotelt, járhatunk rajta akár magas sarkú cipővel, ezeket az igénybe vételeket jól tűri.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sugárzó szabadtéri fűtések

Ne fűtsük az eget! Régi mondás, és a lakásfűtés kapcsán érdemes komolyan venni. A következőkben azonban mégis olyan fűtési lehetőségekről írunk, melyek vagy a szabad térben működnek –...


Lépcsővédő, csúszásgátló

Bármilyen jól tervezett és kivitelezett is egy lépcső, mindig baleset veszélyesebbközlekedni rajta. Sajnos a lépcsőn történő balesetek nagyobb része súlyosabb sérülést is okoz elszenvedőjének,...