Automatikus talajvízszint csökkentés

Vízszigetelés a pincében

2013-03-27 11:18:21 | Módosítva: 2013-03-28 12:54:37

Egy pince nedvesedésének sok oka lehet, a hiba legtöbbször az építéskor történt hiányosságokra vezethető vissza. A jelenség észlelése azonban nagyon is egyértelmű: penészesedő, elszíneződő falak, dohosodás, egészségtelen légkör. Ez különösen akkor elfogadhatatlan, ha a pince lakott vagy munkahelyként használt.
A folyamatos nedvesedés hátterében rendszerint a talajszint alatti falrészek hibás külső szigetelése rejlik. A kellemetlen tünetek létrejöttéhez azonban az is kell, hogy a valami miatt megemelkedett talajvízszint miatt az épület alapja vízben álljon. A talajvíz szint eleve ingadozhat. Egy tartósan csapadékos időben megemelkedhet – különösen olyan helyen, ahol eleve nem volt alacsony. Megemelkedhet az épület hibás elhelyezése, illetve a vízelvezetés rossz kialakítása miatt is. Egy épület környezetében nőhet a talajvízszint önmagában az épület odaépítésétől; mint ha egy vízzel félig megtöltött nagyobb fazékba belerakunk egy kisebbet.De attól is megemelkedhet a vízszint, hogy az építéssel a talajban természetes úton áramló víz (lejtős terepen) útjába torlaszt helyezünk, mint ha egy kis duzzasztást készítenénk egy patak medrében. A falazat szigetelését viszont sok esetben csak a talajpára ellen méretezik, víznyomásra nem. A talajvíz folyamatos nyomását először a pincefalak sarkában szoktuk észlelni, vagy ott, ahol csőáttörések, a víz és csatorna bevezetések vannak a falazatban. Ilyenkor az utólagos szigetelési lehetőségek sokszor már nem eredményesek. A lyukacsos falazóblokkok injektálással igen nehezen telíthetők, a falelvágási módszer sem alkalmazható, mert a nedvesség nem a falazatban szívódik felfelé, hanem már eleve a szigetelés felett támad. Legjobb lenne az egész alapzatot körülásni, és teljesen új külső szigetelést készíteni, erre azonban utólag már ritkán van mód.A belső oldali vízszigetelések kisebb víznyomásnál még alkalmazhatók, nagyobbnál azonban már nem; az állandó víznyomás akár az egész alapzatot megroppanthatja. Ilyen esetekben már csak a gépészeti beavatkozás segíthet, amivel az épület környezetében lecsökkenthetjük, illetve egy megengedett szint alatt tarthatjuk a talajvíz szintet. Ismert az a hibás beavatkozás, amikor a talajvíztől elárasztott pincéből folyamatosan szivattyúzzák a vizet, és a pince kútként kezd viselkedni. A folyamatos vízutánpótlás járatokat mos ki magának, és ha ez a fajta szivattyúzás túl soká tart, akkor az egész alapzatot megroppanthatjuk. Ez a módszer nyílván nem alkalmazható. 

Szakszerű megoldás

A szakszerű szivattyúzó megoldásnál a szivattyú számára egy zsompot – a pince talajszintje alá nyúló aknát – alakítunk ki, és ebben kavics és geotextília szűrőrendszert helyezünk a szivattyú köré. A zsompba süllyesztett szivattyú csak akkor kapcsol be, ha a talajvíz az épületet veszélyeztető szint fölé emelkedik, és mihelyt – a szivattyúzás hatására – a vízszint lesüllyed, ki is kapcsol.  Ezzel a megoldással az alapzatot terhelő talajvízszint nyomása folyamatosan és automatikusan a veszélyes szint alatt tartható. A talajvíznek a zsomphoz történő áramlását a falak mentén az aljzatba helyezett drain-csövekkel lehet segíteni. A megfelelően szabályozott szivattyúzás hatására nem a „kút jelenség” fog létrejönni, hanem éppen annak az ellenkezője. Az áramló vízben lebegő apró szemcsék folyamatosan eltömik a járatokat, és az épület közvetlen környezetében megemelkedett talajvízszint – a szakemberek ezt „depressziós parabolának” mondják – fokozatosan csökkenni kezd. A szivattyú egyre ritkábban kapcsol be, a víz már nem jut az épület környezetébe. A szivattyúzásra már csak különlegesen nagy esőzések idején lehet szükség, de a gondosan megtervezett és beüzemelt szivattyúrendszer ilyenkor automatikusan teszi a dolgát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mist avatarja

Mist        

"A megfelelően szabályozott szivattyúzás...". Igenám, de mi az a "megfelelően"?

Felújító vízszigetelés

Az ép vízszigetelés rendkívül fontos az épület állagának megóvása érdekében. Ha itt felújításra van szükség, általában ez jelentős költségekkel jár. Nagy az igény olyan megoldásra, amely...


Pinceszigetelés talajnedvesség ellen

A talajpára, a talajnedvesség, azeső, a csapóeső komoly károkat okozhat az épületekben. Az építés folyamán nagyrészt eldől, hogy sikerül-e hatékony védelemben részesíteni az épületszerkezetet,...