Fürdőszobai vízszigetelések

2013-03-26 10:41:22 | Módosítva: 2013-03-26 10:46:07

A fürdőszobai beázás az egyik legalattomosabb és legbosszantóbb jelenség, ami egy társasházban előfordulhat. Általában az elégtelen szigetelés okozza, de gyakran szóba jöhet a régi csővezetékek elöregedése is.
Társasházban élőknek ismerős lehet a fürdőszoba mennyezetén időszakosan vagy tartósan megjelenő nedvesedés, súlyosabb esetben pedig a festék felpúposodása, vakolat lehullása. A régi vagy hibás vízszigetelések enyhébb esetben a burkolat esztétikai hibáit, elszíneződését okozhatják, súlyosabb esetben tönkreteszik a burkolat alatti vagy vele érintkező teljes teherhordó szerkezetet. A fürdőszobákban a kádból, a mosdóból vagy a zuhanyfülkéből kifröccsenő víz a legkisebb rést, repedést is megtalálva, a leggondosabban lerakott fal- vagy padlóburkolatok résein át is utat talál magának, és átáztatja a falazatot vagy a padlót. A víz okozta károk szempontjából nem csak a fürdőszobák, hanem a konyhák, erkélyek és teraszok is fokozottan veszélyeztetett épületrésznek, helyiségnek számítanak.


Kád és fürdőtálca környéke

A zuhanytálca (vagy kád) és a falak közti merev fúga idővel – az épületmozgások és a fizikai terhelés hatására – megrepedezik, még ha ez szemmel sokáig láthatatlan is marad. Itt a víz utat talál magának, és a tálca alá folyik, áztatva ezzel az alattunk lakót. Beépített zuhanyzónál ezért szilikonos tömítést szokás használni, azonban minél nagyobb a tömíteni kívánt rés, annál vastagabban kell a szilikont használni, és annál nagyobb mértékű zsugorodással számolhatunk az idő előrehaladtával. Ebből adódóan, nagy réseknél nem lesz tartós a tömítettség. Vízzárás szempontjából előnyös, ha közvetlenül a falakat burkoló csempelapok pereme alá kerül a tálca, és ezután készítjük el a szilikonozást. Későbbiekben is a legtöbb átázás megszüntethető újra-szilikonozással, ehhez időnként végig kell nézni a teljes zuhanyzót, hol tud elszivárogni a víz. Ha rést találunk, nem szabad halogatni a vízszigetelés javítását.Ilyenkor szaniter szilikont használjunk, ez ellenáll a penészgombának és a baktériumoknak, nedvesség hatására szilárd és tartós tömítővé válik, anélkül, hogy rugalmasságát elveszítené. Épített zuhanyzónál a tálca a burkolatból készül. A víz akarva, akaratlanul – akár a burkoló lapok fugáin keresztül is – átszivárog. Nem kell, hogy a sarkokban vagy a falak csatlakozásánál rés legyen, a víz akkor is bejuthat a burkolat alá. A legkritikusabb hely a lefolyó környékén lévő burkoló lapok fugái. A zuhanyzó csaptelepeinek csatlakozásánál is hatalmas rés tátong, amit ugyan takarórózsával elfedünk a szemünk elől, de zuhanyzáskor többek közt ezen a ponton is megtalálja a víz az utat a szomszédba.

Epoxi fuga

Az epoxi fugák, kétkomponensű, epoxigyanta alapú fugahabarcsok. A kész fuga teljesen vízzáró, baktérium- és vegyszerálló, élelmiszerbarát, öregedésálló. Tulajdonságait tekintve inkább egyfajta műanyagra hasonlít, de kinézetre pont olyan, mint a hagyományos fugázók. Ideális felhasználási helyei a vizes helyiségek, konyhák, csempézett konyhapultok és a medencék. A konyháknál azért jó az epoxi fugákat használni, mert amíg a hagyományos cementbázisú fugák a zsíros szennyeződéseket magukba szívják, és azok gyakorlatilag eltávolíthatatlanul beleívódnak, addig az epoxi fugáról könnyen letörölhető bármilyen zsír vagy olaj. Épített zuhanyzóknál is a legjobb megoldás az epoxi fuga. Mivel teljesen vízzáró, és még könnyebb takarítani is, hosszú ideig elkerülhetjük az átázást. Az epoxi fuga ára ugyan magasabb, mint a cement alapú fugáé, de vizes helyiségben megéri a befektetés.

Kenhető vízszigetelés

A vizes problémákat könnyedén megelőzhetjük a burkolást megelőzően, kenhető vízszigetelő anyag felhordásával. A sarkokban – melyek szigetelési szempontból kényes helyek – textilbetétes impregnált sarokerősítő szalaggal kell biztosítani a szigetelés folytonosságát. A rugalmas, biztonsági szigetelőréteg képes áthidalni az alapfelületen keletkező kisebb repedéseket. Beépítése a költségeket csak alig észrevehetően növeli, de baj esetén nagy kiadásoktól menthet meg bennünket. A nedvszívó aljzatokra készített vízszigetelő-réteg burkolását már 12-24 óra múlva el lehet kezdeni. A közvetlenül a rugalmas szigetelőrétegre történő burkoláshoz flexibilis ragasztók használhatók. A folyékony szigetelőanyag anyagigénye alapvetően az alapfelület érdességétől függ, általában 1,2-1,5 kg/m2-el számolhatunk. Gipszkartonon, simított vakolaton kevesebb, durvább vakolaton több anyagot vesz fel a felület. A leggyakrabban előforduló és legfontosabb beépítési helyet figyelembe véve azt lehet mondani, hogy egy zuhanyzó „mögötti” falazat védelmére egy 5 kg-os kiszerelés elegendő.A kenhető szigetelés – a fogadófelület alapanyagától függő alapozó felhordása után – egyszerűen, hengerrel hordható fel, minimum 1 mm vastagságban Négy órás száradási idő elteltével teljesen zárt szigetelés jön létre, amely hatásos védelmet nyújt a használati víz ellen. A szigetelés közvetlenül burkolható flexibilis ragasztóhabarccsal. A ragasztó száradását (két nap) követően történhet a fugázás. Igénybevétel előtt – a fuga kötése miatt – a fugától függően 7 napot várni kell. Az ajtók körül, illetve a merőleges falcsatlakozásoknál szaniter szilikonok használata javasolt.

Figyeljünk a csövekre is

A burkolat cseréjekor érdemes végiggondolni a víz- és szennyvízcsövek, lakáson belüli cseréjét. Kiemelten fontos ez abban az esetben, ha az utóbbi évtizedekben nem történt ilyen beruházás. Sokkal olcsóbban jövünk ki, mintha az új burkolat lerakását követően derül ki a hiba, ekkor ráadásul az alattunk lakó is károsulttá válik. A szennyvízcsövek cseréje csak látszólag nagy munka, egy lakásban 1 munkanap alatt megoldható, visszabetonozással együtt. A vízvezetékek is idővel elkorrodálnak a falban, rejtett szivárgásokat okozva.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Split klíma leszerelése szakszerűen

A videót és a leírást azért készítettem, hogy segítségére legyen azoknak, a klímatulajdonosoknak és kőműveseknek, akik nem találnak szakembert, ezért maguk akarnak nekiállni a kültéri egység...


Szigetelés és megtérülés

Energiahatékonysági szempontból korlátozott előnyökkel jár éscsak az anyagilag már eleve tehetős családoknak éri meg a kormány által 3 milliárd forinttal támogatott - használati melegvíz ellátás...