Fürdőszobai vízszigetelések

2013-03-26 10:41:22 | Módosítva: 2013-03-26 10:46:07

A fürdőszobai beázás az egyik legalattomosabb és legbosszantóbb jelenség, ami egy társasházban előfordulhat. Általában az elégtelen szigetelés okozza, de gyakran szóba jöhet a régi csővezetékek elöregedése is.
Társasházban élőknek ismerős lehet a fürdőszoba mennyezetén időszakosan vagy tartósan megjelenő nedvesedés, súlyosabb esetben pedig a festék felpúposodása, vakolat lehullása. A régi vagy hibás vízszigetelések enyhébb esetben a burkolat esztétikai hibáit, elszíneződését okozhatják, súlyosabb esetben tönkreteszik a burkolat alatti vagy vele érintkező teljes teherhordó szerkezetet. A fürdőszobákban a kádból, a mosdóból vagy a zuhanyfülkéből kifröccsenő víz a legkisebb rést, repedést is megtalálva, a leggondosabban lerakott fal- vagy padlóburkolatok résein át is utat talál magának, és átáztatja a falazatot vagy a padlót. A víz okozta károk szempontjából nem csak a fürdőszobák, hanem a konyhák, erkélyek és teraszok is fokozottan veszélyeztetett épületrésznek, helyiségnek számítanak.


Kád és fürdőtálca környéke

A zuhanytálca (vagy kád) és a falak közti merev fúga idővel – az épületmozgások és a fizikai terhelés hatására – megrepedezik, még ha ez szemmel sokáig láthatatlan is marad. Itt a víz utat talál magának, és a tálca alá folyik, áztatva ezzel az alattunk lakót. Beépített zuhanyzónál ezért szilikonos tömítést szokás használni, azonban minél nagyobb a tömíteni kívánt rés, annál vastagabban kell a szilikont használni, és annál nagyobb mértékű zsugorodással számolhatunk az idő előrehaladtával. Ebből adódóan, nagy réseknél nem lesz tartós a tömítettség. Vízzárás szempontjából előnyös, ha közvetlenül a falakat burkoló csempelapok pereme alá kerül a tálca, és ezután készítjük el a szilikonozást. Későbbiekben is a legtöbb átázás megszüntethető újra-szilikonozással, ehhez időnként végig kell nézni a teljes zuhanyzót, hol tud elszivárogni a víz. Ha rést találunk, nem szabad halogatni a vízszigetelés javítását.Ilyenkor szaniter szilikont használjunk, ez ellenáll a penészgombának és a baktériumoknak, nedvesség hatására szilárd és tartós tömítővé válik, anélkül, hogy rugalmasságát elveszítené. Épített zuhanyzónál a tálca a burkolatból készül. A víz akarva, akaratlanul – akár a burkoló lapok fugáin keresztül is – átszivárog. Nem kell, hogy a sarkokban vagy a falak csatlakozásánál rés legyen, a víz akkor is bejuthat a burkolat alá. A legkritikusabb hely a lefolyó környékén lévő burkoló lapok fugái. A zuhanyzó csaptelepeinek csatlakozásánál is hatalmas rés tátong, amit ugyan takarórózsával elfedünk a szemünk elől, de zuhanyzáskor többek közt ezen a ponton is megtalálja a víz az utat a szomszédba.

Epoxi fuga

Az epoxi fugák, kétkomponensű, epoxigyanta alapú fugahabarcsok. A kész fuga teljesen vízzáró, baktérium- és vegyszerálló, élelmiszerbarát, öregedésálló. Tulajdonságait tekintve inkább egyfajta műanyagra hasonlít, de kinézetre pont olyan, mint a hagyományos fugázók. Ideális felhasználási helyei a vizes helyiségek, konyhák, csempézett konyhapultok és a medencék. A konyháknál azért jó az epoxi fugákat használni, mert amíg a hagyományos cementbázisú fugák a zsíros szennyeződéseket magukba szívják, és azok gyakorlatilag eltávolíthatatlanul beleívódnak, addig az epoxi fugáról könnyen letörölhető bármilyen zsír vagy olaj. Épített zuhanyzóknál is a legjobb megoldás az epoxi fuga. Mivel teljesen vízzáró, és még könnyebb takarítani is, hosszú ideig elkerülhetjük az átázást. Az epoxi fuga ára ugyan magasabb, mint a cement alapú fugáé, de vizes helyiségben megéri a befektetés.

Kenhető vízszigetelés

A vizes problémákat könnyedén megelőzhetjük a burkolást megelőzően, kenhető vízszigetelő anyag felhordásával. A sarkokban – melyek szigetelési szempontból kényes helyek – textilbetétes impregnált sarokerősítő szalaggal kell biztosítani a szigetelés folytonosságát. A rugalmas, biztonsági szigetelőréteg képes áthidalni az alapfelületen keletkező kisebb repedéseket. Beépítése a költségeket csak alig észrevehetően növeli, de baj esetén nagy kiadásoktól menthet meg bennünket. A nedvszívó aljzatokra készített vízszigetelő-réteg burkolását már 12-24 óra múlva el lehet kezdeni. A közvetlenül a rugalmas szigetelőrétegre történő burkoláshoz flexibilis ragasztók használhatók. A folyékony szigetelőanyag anyagigénye alapvetően az alapfelület érdességétől függ, általában 1,2-1,5 kg/m2-el számolhatunk. Gipszkartonon, simított vakolaton kevesebb, durvább vakolaton több anyagot vesz fel a felület. A leggyakrabban előforduló és legfontosabb beépítési helyet figyelembe véve azt lehet mondani, hogy egy zuhanyzó „mögötti” falazat védelmére egy 5 kg-os kiszerelés elegendő.A kenhető szigetelés – a fogadófelület alapanyagától függő alapozó felhordása után – egyszerűen, hengerrel hordható fel, minimum 1 mm vastagságban Négy órás száradási idő elteltével teljesen zárt szigetelés jön létre, amely hatásos védelmet nyújt a használati víz ellen. A szigetelés közvetlenül burkolható flexibilis ragasztóhabarccsal. A ragasztó száradását (két nap) követően történhet a fugázás. Igénybevétel előtt – a fuga kötése miatt – a fugától függően 7 napot várni kell. Az ajtók körül, illetve a merőleges falcsatlakozásoknál szaniter szilikonok használata javasolt.

Figyeljünk a csövekre is

A burkolat cseréjekor érdemes végiggondolni a víz- és szennyvízcsövek, lakáson belüli cseréjét. Kiemelten fontos ez abban az esetben, ha az utóbbi évtizedekben nem történt ilyen beruházás. Sokkal olcsóbban jövünk ki, mintha az új burkolat lerakását követően derül ki a hiba, ekkor ráadásul az alattunk lakó is károsulttá válik. A szennyvízcsövek cseréje csak látszólag nagy munka, egy lakásban 1 munkanap alatt megoldható, visszabetonozással együtt. A vízvezetékek is idővel elkorrodálnak a falban, rejtett szivárgásokat okozva.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Isotex panelek a tetőterek hőszigetelésében

Egyre terjed itthon az északi országokban már egy emberöltő óta alkalmazott hőszigetelési eljárás, ami számos nagyon fontos elemében különbözik az eddig alkalmazott megoldásoktól.


Legjobb nyugdíjelőtakarékosság, ha szigeteli házát

Nyugdíjasként egyre többet költünk gyógyszerre, kezelésekre, nem várt kiadásokra. De kitől várjunk segítséget? Csak magunkra számíthatunk. Még aktív napjainkban gondoljunk a nyugodt idős korra....