Hőtükör a radiátor mögött

2013-03-26 10:38:57 | Módosítva: 2018-04-16 13:06:22

A radiátor minden irányba közel azonos mértékben adja le a hőt. A fal felé néző panel jórészt nem a szobát, hanem a falat melegíti, vagyis leginkább a kinti levegőt. Ha nincs szigetelve a fal a radiátor mögött, elvész a falra sugárzott hő, amely gyakorlatilag a falon keresztül a szabadba távozik.

Hol jó és hol nem jó

Ha hővisszaverő anyagot, hőtükröt (habszivacsra kasírozott alumíniumfólia) helyeztünk a radiátor mögé, a sugárzás visszaverődik a radiátor mögül a szobába. A hőtükröket gyakran olyan helyekre is ajánlják, ahol teljesen hatástalan, ilyen például a padlófűtésekhez javasolt hőtükör. Ebben az esetben légrés, az infravörös sugárzás számára átjárható közeg hiányában nem jön létre a sugárzás, az egyes rétegek érintkeznek egymással, így csak hővezetés jön létre.

A radiátorok mögött viszont jelen van a levegő a radiátor és a fal között, ezért mindenképpen érdemes elhelyezni a hőtükröt. Ezt érdemes a radiátor felhelyezése előtt megtenni, de kis ügyességgel utólag is lehetséges. Ennek legegyszerűbb módja, ha méretre vágjuk a barkácsáruházban vagy fűtéstechnikai szaküzletben vett anyagot. Hátuljára párhuzamosan felragasztunk két-három csíknyi, kétoldalú ragasztószalagot, majd a védőfóliát részlegesen vagy teljesen eltávolítjuk. Ez utóbbi attól függ, mennyire férünk a radiátor mögé. Nem marad más hátra, mint becsúsztatni a hőtükröt, és kézzel vagy egy nyéllel benyúlva hozzányomni a falhoz. Ha van lehetőségünk a radiátor leszerelésére, akkor a legjobb megoldás a hőtükröt párnafákra erősíteni, hogy a szigetelő anyag és a fal között légrés maradjon.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőtükör, radiátor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

astrojoe avatarja

astrojoe         a ragasztás vakolt és festett falra nem egyszerű

A falon lévő festékről egy óra múlva leválik a kétoldalú ragasztó, a sima ecetes szagú ragasztó szintén. Elég, ha csak középen felpúposodik a hőfólia és hozzáér a radiátorhoz, már nem is hatékony. Ekkor az érintkezés miatt a radiátor melege átáramlik a hőfóliába és a falba, pont ellenkező hatást kifejtve. Tud valaki hatékony ragasztási módot vakolt és festett falra?

Acéllemez lapradiátorok Magyarországon

Az acéllemez lapradiátorok népszerűsége, keresettsége és elterjedtsége immár vitathatatlan tény. A gyártóknak a műszaki fejlesztések során lépést kell tartani a vevők és a szerelők (végső soron a...


Átmeneti fűtések

Az elektromos fűtésekről korábban elterjedt nézet volt, hogy drága az üzemeltetésük. Ez igaz volt, ám azóta sok minden változott: a többi fűtési mód is drága lett. Felment a gáz ára, a fatüzelés...