Kerámia bevonatú edények

2013-04-04 14:25:52 | Módosítva: 2013-04-04 14:26:17

Hosszú ideig a teflon volt a tapadásmentesség szinonimája, de az utóbbi időben terjednek a kerámia bevonatos edények, amelyek a teflonnál is jobb tulajdonságokkal rendelkeznek.
A teflon (PTFE) térhódítása az ’40-es években kezdődött, a hosszú láncból álló polimert a DuPont cég szabadalmaztatta, tapadásmentesítő anyagként. Szinte végeláthatatlan a felhasználási területe, mi leginkább edények bevonataként ismerhetjük. Eddigi ismereteink szerint nincsen egészségre káros hatása, bár azt mindig hozzáteszik a szakértők, hogy óvni kell a fizikai sérüléstől (pl. karcolás, szurkálás), illetve a túlhevítéstől és a hirtelen hőváltozástól.

Aki tart a teflontól, vagy egyszerűen csak nyitott az újdonságokra, érdemes kipróbálnia a kerámia bevonatos edényeket. A tapadásmentességet itt egy speciális, égetett kerámiaréteg biztosítja, ami tulajdonképpen egy ásványi anyagokból készült bevonat, teljes mértékben teflonmentes, nem tartalmaz szilikont, és a gyártása során oktánsavat sem használnak. A teflonnal ellentétben magas hőfokon (450 Celsius fok felett) sem válhatnak ki belőle káros anyagok, és a bevonat sem fog felhólyagosodni vagy elválni az edény falától. A termékek előállításhoz újrahasznosított alapanyagokat használnak.A kerámia edények felülete olyan sima, hogy az étel nem ragad rá, így minimális mennyiségű zsiradékkal süthetünk-főzhetünk. A kerámiabetétes edényt magas ellenálló képesség jellemzi, egyszerűen tisztítható, gyöngyházfényű, esztétikus. A kerámia bevonat természetes tulajdonságaiból adódóan ízletesebben és egészségesebben, rövidebb idő alatt süthetünk-főzhetünk. A felmelegített kerámia lezárja az ételek külső rétegét, ezért az ebben készült húsoknak, zöldségeknek jóval magasabb a nedvesség- és ásványianyag-tartalma, és a vitaminok sem fognak főzés közben távozni.

A kerámia kiváló hőszigetelő, ezért ha fedővel használjuk, rövidebb idő alatt elkészül, és tovább meleg marad az étel, speciális hátoldala miatt indukciós, elektromos és gáztűzhelyen, tehát bármilyen főzőlapon használható.

További előnyök

Az előbb felsoroltakon kívül a kerámiaedények további jó tulajdonságokkal is bírnak. Az egyik a tapadásmentességükből következik: annyira egyszerű őket tisztán tartani, hogy még a mosogatógép-függők is kézzel mosogatják el az edényt. Nem marad rajta a jól ismert, vékony olaj vagy zsiradék filmréteg tisztítás után, nincs szükség áztatásra.További nagy előnyük, hogy mivel nagyon kevés, a korábbiaknál sokkal kevesebb zsiradék kell a főzéshez, így nem kell oldalra felfröccsent zsiradékkal számolni, gusztusos marad az étel. Egyes edények sütőbe is tehetőek, és olyan esztétikusak, hogy tálalni is lehet bennük. A kerámia tulajdonságából fakad, hogy nem olyan sérülékeny, mint a teflon, jól bírja a karcolódást. Végül, sokkal hatékonyabban oszlatja el, és használja fel a hőt, így hamarabb készül el benne az étel.

A híresztelésekkel ellentétben kerámia bevonatos edényt lehet mosogatógépben mosogatni, de a bevonat idővel elveszíti a fényét, ami magát a bevonatot nem károsítja, csak már nem fog úgy csillogni, mint régen. Elszíneződés esetén ecettel lehet fehéríteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia vagy indukciós

Ahol a konyhába gázt vezettek, ott a lakás használóinak ritkán jut eszébe elektromos főzőlapot használni. Sokszor még a gáz nélküli házakban is inkább a PB palackos főzést választják. Pedig elég...


Design csempék, padlólapok

A kerámialapos fal- és padlóburkoló anyagoknál is folyamatosan új felületek, különféle textúrák jelennek meg a konvencionális, mondhatni megszokott anyagokon és mintázatokon felül. Ezeknek a...