Érdemes lehet felújítani

Régi, jó kémény

2013-04-10 12:54:19 | Módosítva: 2013-04-10 12:59:13

Egy régi kémény olyan technológiával épült, ami kizárja, hogy eredeti állapotában mai, korszerű gázfűtő berendezéshez használni lehessen. Az viszont egyáltalán nem kizárt, hogy egy fatüzelésű kandallóhoz, cserépkályhához alkalmas lenne, tehát mielőtt valaki új kémény építésére gondol, érdemes a kéményseprővel a régit is felméretni.
Az új kémény építése eleve engedély köteles, ez alól csak a kerti grill és kemence kémény kivétel. A gázkészülékhez épített kéménynek tűzbiztosnak, füsttömörnek, hőszigeteltnek és savállónak kell lennie, ellent kell állnia koromkiégésnek, nem lehet érzékeny a nedvességre, hogy a kondenzátum lecsapódásakor keletkezett savas víz ne tehessen kárt benne.

A régi, kisméretű tömör téglából falazott kémény is használhatót azonban vegyes tüzelésű kazánok, fatüzelésű cserépkályhák és kandallók esetén, ha megfelelő állapotban van. Ha nem, akkor még mindig egyszerűbb és olcsóbb lehet a régi felújítása, mint egy új megterveztetése, engedélyeztetése és kivitelezése.A régi kéménynek sok baja lehet már. A sok használat folytán a falazata meggyengülhet, a vakolat és a habarcs kiporlik. A füstgázokban jelen lévő maró hatású gázok a kémény belső falán kicsapódnak, és a kötőanyagot károsítják. A folyamatosan porló anyagok a kémény belsejébe hullnak, a téglatörmelék is a kéménybe potyoghat, a meggyengült kémény egyszerűen leomolhat – még a tetőszerkezetet is károsítva.
Ráadásul a négyszög alakú kémény áramlástechnikailag nem mondható a legoptimálisabbnak. Ezért érdemes lehet a kéményünket saválló csővel béleltetni, hiszen amúgy is a köralak az ideális forma a füstgázok elvezetésére.

A tüzelés módja alapvetően megszabja a kémény kialakítását. A gáz égésekor keletkező maró hatású anyagok a kémény belsejében lecsapódnak, mert a füstgáz viszonylag alacsony hőmérsékletű – 100-150 °C-os a kéményen belül. A füstgázból kicsapódó vízgőz megköti a savakat, és a maró hatású folyadék erősen károsítja a kémény belső falát. A gázfűtő berendezés kéménye ezért csak a maró savaknak ellenálló, rozsdamentes anyaggal bélelt lehet.

Fatüzelés

Más a helyzet fatüzelésnél, ugyanis ez esetben az eltávozó füstgáz akár az 500-600 °C-os is lehet. A fatüzelésű és pellet tüzelésű kazánok és kályhák kéményének magas hőmérsékletű gázai viszont nem oldódnak fel a kondenzátumban, hanem eltávoznak a kéményből, ezért a maró hatás okozta károsodás évtizedek alatt sem jelentkezik. A magas hőmérsékletű füstgáz viszont könnyen meggyújthatja a kémény falára lerakódott éghető anyagokat. Meggyulladhat a kéményben pl. a falra rakódott szurok, ami 1000 °C fölött izzva ég el, így a kémény külső fala akár több száz fokra is hevülhet. Ez lángra lobbanthatja a kéménnyel érintkező lakások berendezését.A fa égése több füsttel és korommal jár, mint a gázé, így a kémény tisztításáról nem feledkezhetünk meg minden szezon elején. Az általános fatüzelésnél viszonylag tisztább a pellet tüzelés, ami lényegesen kevesebb éghető kormot rak le a kémény falára.

A huzat felhajtóerejét főleg két dolog befolyásolhatja: A füstgáz hőmérséklete (minél melegebb, annál nagyobb a huzat), és a kémény magassága (minél magasabb – egy bizonyos határig – annál jobb a huzat). Tehát a túl alacsony kéményben nem jön létre akkora huzat, hogy a keletkező összes füstgázt megfelelőképpen elszállítsa. A túl magas kéményben a füstgáznak nagy utat kell megtennie, amíg a szabadba jut, túl sok időt tölt a kéményben, ezért lehűl. A hosszú úton túl sokat érintkezik (súrlódik) a kémény falával, így számottevő válik a kémény légellenállása, ami szintén rontja a huzatot.A kémény külső falának vizesedése esetén végig kell nézni a kéményt, lehet-e javítani a hőszigetelésen (belső hőszigetelés, padlástéri vakolás, tűzfaloldali hőszigetelés). Ha a kémény túl magas, célszerű visszabontani a fölösleges szakaszt. Ha ez nem vezet eredményre, és a kémény méretei lehetővé tesznek némi keresztmetszet-csökkentést, saválló anyaggal kell kibélelni. Ezek folyómétere nem olcsó, akár 10-15 ezer forint is lehet. Így viszont már gáztüzelésű fűtőberendezés fogadására is alkalmas.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szakszerű tüzelés a kályhában

Általában egy kályha tűzifa hasábokkal vagy fabrikettel fűthető. Afabrikett a kereskedelemben kapható. Természetes kemény és puhafa fűrészporból készülnek. Fatüzelésű kályhában a tűzifán kívül...


Törvény a kéményseprésről

Az Országgyűlés idén nyáron módosította a 2015-ös a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvényt, és kibővítette az ingyenes sormunkára jogosultak körét. A korábbi törvény a magántulajdonú...