Mosoly a falon

2013-11-19 17:43:44 | Módosítva: 2014-02-11 12:32:54

A méhsejtek mintája mutatja, hogy a szabályos hatszögletű forma a természet legszilárdabb építőköve. Ezen alapul ennek a házilag is könnyen elkészíthet polcrendszernek a tervezése.

A forma eleve egy mosolygós arcot jelképez. A hatszögek pedig korlátlan variációban építhetők, helyezhetők egymás mellé. Bármilyen szabálytalan falfelület bepolcozható a méhsejt formájú alapelemek variálásával – akár szabályos elrendezésben, akár valamilyen alakzatot formázva.


Elkészítés

Az elkészítéshez bármilyen gyalult deszkát használhatunk, a deszkalapok szélessége 10 cm körüli legyen. Ebből a méretből már használható polcokat készíthetünk. A polclapok éleit 60 fokos szögben kell levágni; ehhez bizony praktikus egy tárcsafűrész. Ezután már csak hosszú pozdorjacsavarokkal össze kell erősíteni az alapelemeket, egy-egy méhsejt belsejébe tehetünk keresztpolcot is. A színezést és a faanyagvédelmet lazúrozással oldjuk meg. A polcelemeket L tartókkal rögzítsük a falhoz.

Aki precízebb kivitelre vágyik, annak érdemes a polclapokat lapszabászatban levágatni – az éleket a megfelelő szögben, és az elemeket lamellókötéssel összeerősíteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Unger Józsefné avatarja

Unger Józsefné        

Nagyon ötletes