Számítógépek portalanítása

2014-02-07 11:14:03 | Módosítva: 2014-02-10 11:46:50

Bár a laptopok, táblagépek és okos telefonok térnyerése egyre jelentősebb, sokan még mindig a régi midi tornyos gépeket használják. Vélhetően e régi hálózati számítógépek még elég sokáig használatban maradnak, ám időnként némi karbantartást is igényelnek.


Működőképességük érdekében ezért ajánlatos a belsejüket rendszeresen és alaposabban „kitakarítani”. Főként azoknál a számítógépeknél, amelyek a padlóhoz közel vannak elhelyezve, így jelentős porszennyeződésnek vannak kitéve, mert a hűtőventilátor folyamatosan szállítja a port a ház belsejébe. (Nem ártana az ilyen gépek elhelyezésen változtatni, asztalra vagy állványra tenni, mert a legtöbb por a padlón van!) A gép belsejében lerakodó por fokozatosan rontja a kényesebb egységek hűtését. Ennek következményeként a számítógépek alapzaja és a részegységek hőterhelése, túlmelegedési veszélye fokozatosan nő, ami az alaposabb portalanítás időszerűségére is figyelmeztet. Ha ez nem történik meg, akkor a processzorok hűtése fokozatosan romlik, ami eleinte csak a programok lelassulását idézi elő, később pedig gép lefagyását is előidézheti. Amint az elszennyeződött hűtőbordák lehűlnek, a gép megjavulhat, de a lefagyások egyre gyakoribbá válnak.

Portalanítás

Ezen viszonylag könnyű segíteni, csak egy kis időt kell rá szánni. A portalanításhoz elég egy nagyobb teljesítményű porszívó és egy finom sörtéjű kis lapos ecset. A gépet a takarítás előtt ki kell kapcsolni, elektromos csatlakozóját kihúzni a hálózatból, és az oldalsó takaró lemezeit le kell szerelni a házról. A számítógépet egy nagyobb papírra helyezve célszerű átvizsgálni, hogy mely részeit lepte el a por. Az alaplapot nem kell kiemelni a helyéről, viszont a videó kártyákat érdemes kiszerelni a helyükről, különben a tisztításuk nem lesz elég hatékony. Ez többnyire néhány csavar kihajtásával megoldható, és a kiemelésük után máris láthatók a hűtőventillátor lapátjaira rakódott szöszös szennyeződések. Ám ennél fontosabb, hogy e ventillátorok a levegőt a hűtőbordákra fújják, amelyeknek tagolt felületét rossz esetben teljesen összefüggő, szinte összeálló porszőnyeg fedi. Ez pedig jelentősen gátolja a processzorok alapvetően szükséges állandó hűtését.

A port a nyitott oldal felöl legjobb alaposan kifújni. Sajnos már elég kevés porszívónál van lehetőség arra, hogy a porszívó csövét a fújó oldalra lehessen csatlakoztatni, pedig ez jó megoldás erre a feladatra. Kaphatók sűrített levegős tisztító flakonok kifejezetten számítógép portalanításra, de használhatunk bármilyen kompresszort, vagy akár egy pedálos pumpát is hosszú csővel, és szűk kifújó fejjel.

A csövön kiáramló levegő kifújja a bordák közé rakódott, néha összefüggő porpaplant, és a nagyobb pamacsokat a lefogott ventilátor kerék szárnyai közül is szinte maradék nélkül eltávolítja. A lapátokat azért kell lefogni, hogy a már esetleg bekopott csapágyú ventilátorkerék ne foroghasson ellentétes irányba. Azonban a lapátok élére felrakódott porpamacsokat a lefújás nem mindig tisztítja meg teljesen. A makacsabban lerakódott port a lápátokról és az armatúráról is finomszőrű ecsettel ajánlatos letisztogatni. Ahol lehet a hűtőbordák közét is ecsettel kell teljesen letisztítani, hogy a hűtésük minél hatékonyabb legyen.

A számítógép házában van még néhány ventilátor, amelyek pl. a tápegységet hűtik, illetve csak a zárt házon belüli levegőáramlást segítik elő. Ezeket is erős levegőbefújással célszerű megtisztítani a por javától, majd a lapátok felületét egyenként ajánlott ecsettel letisztítani. Ahová jelentősebb szereléssel nem lehet hozzáférni, ott két oldalról befújva célszerű a ventillátort megszabadítani a rárakódott portól. A levegő befújással így az egész házat alaposan ki lehet takarítani. Nem árt még a különféle csatlakozók érintkezőit is kontakt tisztítóspray-vel befújva megtisztítani, ami ugyancsak a tökéletes működést hivatott biztosítani. Ezt követően – a kiszerelt egységek visszahelyezése után – már bekapcsolható a számítógép, amely nemcsak pormentes, hanem hallhatóan csendesebb és „fürgébb” is lesz. Az ilyen takarításhoz alig fél óra szükséges, amivel biztosítható a gép további korrekt működése.


A számítógépek házába mindenhova lerakódik a hűtőlevegővel bejutó por


A por főként a ventillátorlapátokra és az alattuk levő hűtőbordákra rakódik le


A tápegységek teljesítményét is lerontja a belsejükbe jutó porKülönösen a videokártyák hűtőbordáira rakódott por lehet ártalmas


A bordák és a ventillátorkerekek közé rakódott por nagy része erős levegő befújással könnyen eltávolítható


A ventillátorok lapátjairól és keretéről ecsettel teljesen eltávolítható a porréteg


A panelek és a nehezen hozzáférhető helyek portalanítását célszerű puhaszőrű ecsettel elvégezni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőrök kikészítése

Az állati bőröket különböző eljárásoknak kell alávetni ahhoz, hogy használati tárgyak készítésére alkalmassá váljanak. Hagyományosan ehhez növényi alapanyagokból készült cserzőleveket használtak.


Háztartási gépeink gondozása

Otthonunkban számos készülék és gép teszi kényelmesebbé mindennapjainkat. Nap, mint nap használjuk ezeket, ám ezen túl csak kevés gondot fordítunk arra, hogy mindig kifogástalanul működjenek. A...