Számítógépek portalanítása

2014-02-07 11:14:03 | Módosítva: 2014-02-10 11:46:50

Bár a laptopok, táblagépek és okos telefonok térnyerése egyre jelentősebb, sokan még mindig a régi midi tornyos gépeket használják. Vélhetően e régi hálózati számítógépek még elég sokáig használatban maradnak, ám időnként némi karbantartást is igényelnek.


Működőképességük érdekében ezért ajánlatos a belsejüket rendszeresen és alaposabban „kitakarítani”. Főként azoknál a számítógépeknél, amelyek a padlóhoz közel vannak elhelyezve, így jelentős porszennyeződésnek vannak kitéve, mert a hűtőventilátor folyamatosan szállítja a port a ház belsejébe. (Nem ártana az ilyen gépek elhelyezésen változtatni, asztalra vagy állványra tenni, mert a legtöbb por a padlón van!) A gép belsejében lerakodó por fokozatosan rontja a kényesebb egységek hűtését. Ennek következményeként a számítógépek alapzaja és a részegységek hőterhelése, túlmelegedési veszélye fokozatosan nő, ami az alaposabb portalanítás időszerűségére is figyelmeztet. Ha ez nem történik meg, akkor a processzorok hűtése fokozatosan romlik, ami eleinte csak a programok lelassulását idézi elő, később pedig gép lefagyását is előidézheti. Amint az elszennyeződött hűtőbordák lehűlnek, a gép megjavulhat, de a lefagyások egyre gyakoribbá válnak.

Portalanítás

Ezen viszonylag könnyű segíteni, csak egy kis időt kell rá szánni. A portalanításhoz elég egy nagyobb teljesítményű porszívó és egy finom sörtéjű kis lapos ecset. A gépet a takarítás előtt ki kell kapcsolni, elektromos csatlakozóját kihúzni a hálózatból, és az oldalsó takaró lemezeit le kell szerelni a házról. A számítógépet egy nagyobb papírra helyezve célszerű átvizsgálni, hogy mely részeit lepte el a por. Az alaplapot nem kell kiemelni a helyéről, viszont a videó kártyákat érdemes kiszerelni a helyükről, különben a tisztításuk nem lesz elég hatékony. Ez többnyire néhány csavar kihajtásával megoldható, és a kiemelésük után máris láthatók a hűtőventillátor lapátjaira rakódott szöszös szennyeződések. Ám ennél fontosabb, hogy e ventillátorok a levegőt a hűtőbordákra fújják, amelyeknek tagolt felületét rossz esetben teljesen összefüggő, szinte összeálló porszőnyeg fedi. Ez pedig jelentősen gátolja a processzorok alapvetően szükséges állandó hűtését.

A port a nyitott oldal felöl legjobb alaposan kifújni. Sajnos már elég kevés porszívónál van lehetőség arra, hogy a porszívó csövét a fújó oldalra lehessen csatlakoztatni, pedig ez jó megoldás erre a feladatra. Kaphatók sűrített levegős tisztító flakonok kifejezetten számítógép portalanításra, de használhatunk bármilyen kompresszort, vagy akár egy pedálos pumpát is hosszú csővel, és szűk kifújó fejjel.

A csövön kiáramló levegő kifújja a bordák közé rakódott, néha összefüggő porpaplant, és a nagyobb pamacsokat a lefogott ventilátor kerék szárnyai közül is szinte maradék nélkül eltávolítja. A lapátokat azért kell lefogni, hogy a már esetleg bekopott csapágyú ventilátorkerék ne foroghasson ellentétes irányba. Azonban a lapátok élére felrakódott porpamacsokat a lefújás nem mindig tisztítja meg teljesen. A makacsabban lerakódott port a lápátokról és az armatúráról is finomszőrű ecsettel ajánlatos letisztogatni. Ahol lehet a hűtőbordák közét is ecsettel kell teljesen letisztítani, hogy a hűtésük minél hatékonyabb legyen.

A számítógép házában van még néhány ventilátor, amelyek pl. a tápegységet hűtik, illetve csak a zárt házon belüli levegőáramlást segítik elő. Ezeket is erős levegőbefújással célszerű megtisztítani a por javától, majd a lapátok felületét egyenként ajánlott ecsettel letisztítani. Ahová jelentősebb szereléssel nem lehet hozzáférni, ott két oldalról befújva célszerű a ventillátort megszabadítani a rárakódott portól. A levegő befújással így az egész házat alaposan ki lehet takarítani. Nem árt még a különféle csatlakozók érintkezőit is kontakt tisztítóspray-vel befújva megtisztítani, ami ugyancsak a tökéletes működést hivatott biztosítani. Ezt követően – a kiszerelt egységek visszahelyezése után – már bekapcsolható a számítógép, amely nemcsak pormentes, hanem hallhatóan csendesebb és „fürgébb” is lesz. Az ilyen takarításhoz alig fél óra szükséges, amivel biztosítható a gép további korrekt működése.


A számítógépek házába mindenhova lerakódik a hűtőlevegővel bejutó por


A por főként a ventillátorlapátokra és az alattuk levő hűtőbordákra rakódik le


A tápegységek teljesítményét is lerontja a belsejükbe jutó porKülönösen a videokártyák hűtőbordáira rakódott por lehet ártalmas


A bordák és a ventillátorkerekek közé rakódott por nagy része erős levegő befújással könnyen eltávolítható


A ventillátorok lapátjairól és keretéről ecsettel teljesen eltávolítható a porréteg


A panelek és a nehezen hozzáférhető helyek portalanítását célszerű puhaszőrű ecsettel elvégezni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csemegeszőlők

A szőlőtermesztés önálló műfaj a kertészeten belül e faj sokoldalúsága miatt. Legtöbben a bor miatt kedvelik a szőlőt, de nagyon jelentős a csemegeszőlő fogyasztás is, és a mazsola is...


Szabadtéri hűtés

Az adiabatikus hűtők között találunk olyat is, amelyek beltéri használatra lettek kifejlesztve. Látszólag hasonlóak ezek egy mobil klímához, de hatásosságuk össze sem mérhető egy valódi...