Vezetékek kábelcsatornákban

2014-02-11 11:48:31 | Módosítva: 2014-02-11 11:58:26

Minden lakásnak van beépített elektromos hálózati rendszere. Ez mindenkor a falba süllyesztve kerül kiépítésre, ám a különféle kapcsolók, csatlakozó aljzatok számát idővel bővíteni kell. Ilyen esetekben az újabb vezeték szakaszok és szerelvények falon kívüli rejtett elvezetésére többnyire a fali kábelcsatornák adnak ideális megoldást.


Rejtsük vagy sem?

A falba süllyesztett bővítésekre általában csak festés előtt kerülhet sor, míg a kábelcsatornás, falon kívüli bővítések bármikor elvégezhetők, mégpedig ideális és esztétikus minőségben. E mellett külön előnyük, hogy ezek bármikor az igényeknek megfelelően tovább is bővíthetők. Gyorsan telepíthetők, és a lakásokban, irodákban, üzlethelyiségekben ideális megoldást biztosítanak a meglevő vezetékhálózat bővítésére. E célra különféle gyártmány rendszerek típusai közül lehet választani, bár mindegyik közel azonos jellemzőkkel rendelkezik.

Természetesen egy-egy elektromos kábel kis sarukkal rögzítve is elvezethető a helyiség bármely pontjára, vagy a padlószegély alá helyezve, illetve közvetlenül a fölé szerelve. Ám ez mindig az ideiglenesség látszatát kelti, és nem elegáns megoldás. Különösen, ha több, különféle funkciót ellátó kábelt kell a helyiség távolabbi pontjaira elvezetni, és csatlakozó elemekkel kiegészíteni. E célra a kábelcsatorna rendszerek sokkal megfelelőbbek.

Az ilyen kábelcsatornák bármilyen felületen könnyen rögzíthetők, és gyors telepítést tesznek lehetővé. A kábelcsatorna rendszerek nem csak esztétikusak, de praktikusak is. A különféle gyártmányú (Bexon, Legrand, Leier, Kerlan, Kleinhuis Schneider stb.) kábelcsatorna rendszerek számtalan megoldása közül kiválaszthatók az igényeknek és céloknak legmegfelelőbb gyártmánytípusok és szerelvények. E kábelcsatornák mindegyike a hozzájuk illeszkedő csatlakozó elemekkel komplett, akár tovább is fejleszthető rendszert képeznek.


Lényeges elemeik a különféle méretű, falra erősíthető csatornák, amelyek fedele rugalmasan csatlakoztatható a csatornák peremébe. Egyes gyártmány típusoknál a takaróelemek hajlíthatók, így lekerekített sarkok kialakítását teszik lehetővé. A csatornák anyaga általában fehér, vagy szürke PVC, de gyártanak alumíniumból készülteket is. A méretválaszték minden gyártónál igen változatos, igazodva a legkülönfélébb igényekhez. A méretük 20x15 mm-től akár 190x65 mm-ig terjedhet, az elvezetendő kábelek vastagságához és számához igazodva.

A csatornarendszerek egy vagy több rekeszes változatai lehetővé teszik a váltó-, törpe- és gyengeáramú vezetékek egymástól elkülönített elhelyezését a csatornavályúkban. Így megelőzhető az elektromágneses zavarok kialakulása a vezetékekben. A csatorna elemek általában 2-3 m hosszúak, esetleges toldásukat, továbbá a külső-, belső sarkoknál szükséges irányváltásukat a toldó, illetve speciális kialakítású sarokelemek könnyítik meg. A vezetékek rögzítését egyedi kábelrögzítőkkel lehet biztosítani.

A mini méretű kábelcsatornákra természetesen – kis méretük miatt – nem lehet közvetlenül csatlakozókat, kapcsolókat felszerelni. Ezekre azonban külön szerelvénytoldók ráillesztésével bármilyen szerelvényt, különféle aljzatokat, kapcsolókat lehet csatlakoztatni.

Az ún. szerelvényezhető típusoknál viszont különféle csatlakozó és kapcsoló szerelvények közvetlenül a csatornára erősíthetők. A mini kábelcsatornák szélességi mérete 20-75 mm között, illetve 12,5-16 mm között változik. A 60-70 mm szélességű változataik általában három rekeszes kialakításúak, így alkalmasak gyenge-, törpe- és akár a szokványos hálózati feszültségű kábelek elvezetésére is. A szerelvények ezeknél a típusoknál a csatornákba és azok fölé is felerősíthetők, az igényeknek megfelelően. A kábeleket külön kábelrögzítőkkel lehet a csatorna rekeszeibe rögzíteni, esetleges átvezetésüket pedig kitörhető, perforált nyílások könnyítik meg. A csatlakozó szerelvényekbe kötésüket sínezett aljzatok könnyítik meg.

Beszerezhetők ezen kívül nagyobb méretű kimondottan szerelvényezhető kábelcsatornák is, amelyek különféle csatlakozó szerelvények beerősítéséhez kialakított méretűek. A szerelvények egyes típusoknál külön szerelvényfelerősítő elemek behelyezése után, más gyártmányoknál pedig közvetlenül a csatorna peremébe pattintható módon rögzíthetők. Mélységük 35-65 mm, a szélességük 55-220 mm lehet. Ezekkel még a földelt hálózat kiépítése is lehetséges, feltéve, hogy a földelő vezeték is a csatornába kerül, és a megfelelő aljzat beszerelése is megtörténik. A különféle gyártmányok elemei azonban nem csereszabatosak, ezért csak egy adott gyártmánytípusból alakítható ki a falon kívüli kábelcsatornás hálózat bővítése.


A kisméretű műanyag kábelcsatornák csak néhány vezeték elrejtésére alkalmasak


A csatornaelembe fektetett kábeleket leszorító elemekkel lehet rögzíteni


A többrekeszes kábelcsatornákba az eltérő átmérőjű vezetékek rögzítését külön rögzítő elemek biztosítják


A számítástechnikai és audió kábelek elvezetésére a kisméretű több rekeszes alumínium kábelcsatornák az előnyösek


A szerelvényezhető kábelcsatornák a különféle csatlakozó egységek beépítésére is módot adnak


A különféle funkciójú csatlakozó egységek a csatornába külön szerelőkerettel rögzíthetők, vagy a peremre pattinthatók


A falsíkok követését különféle kiegészítő, toldó és sarok elemek könnyítik meg


A különféle gyártmánytípusú kábelcsatornák kiegészítő elemei


A kábelcsatornák hajlékony fedele lekerekített sarkok kialakítását teszi lehetővé


Az egyes csatlakozó egységek csatornába illesztése eltérő, de mindig könnyen megoldható

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komplex villámvédelem

A villámvédelem célja az emberi élet és a vagyontárgyak védelme a villámcsapás káros hatásai ellen. A vagyontárgyak védelme egyben gazdaságossági kérdés is. Ebből következik, hogy csak azon...


Elektromos hálózatunkat is korszerűsíteni kell

Napjainkban szinte elképzelhetetlen az élet elektromos áram nélkül. Az életvitelünk szinte minden területén elektromos árammal működő gépeket üzemeltetünk. A régebbi lakóházak villamossági...