PVC padlók, saját kezűleg is lerakhatók

2014-02-19 18:30:42 | Módosítva: 2014-02-19 18:42:07

Még az különösebben nem igényes PVC burkolatokból is lehet minőségi és szép padló borításokat készíteni. A minta- és színválasztékuk meghökkentően változatos, és a lefektetésük sem igényel különösebb szaktudást. Előnyük a lapok vékonyságában, könnyű tisztításukban, és főként viszonylagos olcsóságukban rejlik, ezért is olyan kedveltek a PVC burkolatok.


Természetesen elsődleges szempont az ilyen burkolatoknál a küllem mellett a kopásállóság. Az általában 1,4-3,5 vastagságú burkoló lemezeknél különféle kategóriák ismertek. A lakossági felhasználásra gyártottak többnyire 23-as, az erős igénybevételt elviselők 32-es, az ipari alkalmazásra készültek pedig 41-es fokozatúak. Ezért fontos, hogy felmérjük; a burkolatot milyen hatások érik majd a használat közben.

A padló kopásállósága ezért nagyon lényeges, az erősebb igénybevételhez érdemes vastagabb koptatórétegű anyagot választani. Ez a lakossági PVC padlóknál általában 0,25 mm, míg a nagy kopásállóságú gyártmányoknál akár 0,7 mm is lehet. A mintázatuk kiválasztásánál természetesen a berendezés stílusa és színe sem lényegtelen, továbbá, hogy milyen funkciójú helyiségbe lesz lefektetve a burkolat.


A mennyiség meghatározása

Lakószobákban ugyanis már megszokottak a fautánzatú és felületükön enyhén prégelt, azaz felületnyomott változatok, amivel kiválthatók a sokkal drágább fa és laminált burkolatok. Mivel ennél a burkolatnál lehetőleg cél az illesztés nélküli felület, olyan széles anyagot célszerű választani, amelyik teljesen befedi az aljzatot. Ha ez mégsem lehetséges, az illesztési hézagot hegesztéssel is lehet egyesíteni. A PVC padlóburkolók általában 1,5, 2, 3, és 4 m széles tekercsek, amelyekből a kívánt hosszúságú darab levágható.

Minden oldalon legalább 10 cm ráhagyással kell számolni, a mintás változatoknál a minták illesztéséhez ennél többre lehet szükség. Teljes leragasztás többnyire csak a nagyobb felületű padlóknál szükséges, kisebb helyiségekben elégséges a kétoldalas 50 mm széles, üvegszál-erősítésű ragasztószalaggal történő rögzítés.

Az aljzatnak teljesen simának kell lennie, mert a viszonylag vékony anyagon az egyenetlenségek átnyomódnak, és idő előtti kopásokat okoznak. Ezt önterülő aljzatkiegyenlítővel lehet elkerülni. Ha pedig a padlón előzőleg is PVC burkolat volt, azt a ragasztórétegével együtt teljesen el kell távolítani.

Az új padlóanyagot teljesen kiterítve legalább egy napig a helyiségben aklimatizálni kell, hogy kisimuljon. Ezt követően a lefektetéskor a felesleges részeket éles késsel vágjuk le, ügyelve arra, hogy a lineris mintázatok a fallal párhuzamosan fussanak. A falbeugrásoknál és egyéb szükséges beszabásoknál ezt mindig figyelembe kell venni. A sarkoknál átlós bevágásokkal könnyítsük meg a vágási vonalak bejelölését, a felesleges részt pedig acél vonalzó mentén vágjuk le. Az összetettebb profilú ajtótokoknál célszerű karton sablont használni.

Ha a burkolólapokat toldani szükséges, akkor a másik oldali beszabásokat úgy végezzük el, hogy a toldás helyén kb. 5 cm-nyi átfedés legyen. Összevágáskor a lemezek alá helyezett acéllemezen acél vonalzó mentén egyszerre, hézagmentesen vágjuk össze a padlószéleket. A toldás helyén PVC hideghegesztő folyadékot (pl. Tarket „A” típusút) célszerű használni, ami megakadályozza a szélek későbbi felválását.A PVC padló leragasztásához diszperziós, kimondottan PVC padlóragasztót (Thomsit, Mapei stb.) kell használni. Ezt 2 mm fogmélységű kenőlappal egyenletesen kell az aljzatra teríteni. Ehhez a padlóanyagot félig vissza kell hajtani, majd a kellő szikkadási idő elteltével helyére simítható a burkolóanyag. Az esetleges légbuborékokat mindig középről a szélek felé hengerelve ajánlatos kinyomni. Az új padló másik felét csak ezt követően érdemes leragasztani. Így ugyan csak két lépésben ragasztható le az új burkolat, viszont elkerülhetők az anyag esetleges nyúlásai vagy hullámosodásai. A jól leragasztott burkolatot csak egy nap elteltével lehet használatba venni, és két nap múlva érheti vizes hatás.Ha kétoldalas ragasztószalag rögzíti a kisebb padlólemezt, akkor nem csak a széleken, hanem átlósan keresztben is ajánlatos leragasztani az alját, hogy a lemeznek kevesebb legyen a mozgási lehetősége.

A szegélyek adják meg a padló végleges küllemét. A szokványos lágy szegély - amit a padlóra és a falra is fel kell ragasztani - ma már igénytelen, helyette különféle falra csavarozható, vagy rögzítő lemezekre felfogható műanyag idomokat érdemes használni. Egyes típusoknál a különféle sarokelemek könnyítik meg a szegélyidomok felerősítését. A helyigényük többnyire csekély, ám ez adja meg az új burkolat komplettségét, igényességét.


A mintás PVC padlóknál a minták egymáshoz illesztése miatt 10 cm-nél nagyobb ráhagyással kell számolni, a padlótekercseket az aljzaton kiterítve egy napig kell pihentetni


Az aljzatra kenőlappal egyenletesen kell a ragasztót felteríteni a pontosan beszabott és félbehajtott padlólemez mellett


A ragasztó szikkadása után a visszahajtott padlólemezt már az aljzatra lehet fektetni, és a szélek felé hengereléssel a légbuborékok is megszüntethetők


A ragasztószalagos rögzítéseknél a lemez szélét hengereléssel kell lepréselni


Az ajtókeretek környékén célszerű a széleket erős ragasztóanyaggal megerősítve rögzíteni


A keskenyebb helyiségekbe üvegszál erősítésű, kétoldalas ragasztó­szalaggal is lerögzíthető a PVC padló


A padlóburkolat szegélyezéséhez a lágy PVC szegély idom nem túl dekoratív hatású


A falra erősíthető és bármikor leszedhető profilos szegélyidomok mögé elektromos kábelek is elrejthetők


Az fóliázott, MDF maganyagú idomos szegélylécek igényes keretbe foglalják a PVC padlóburkolatokat is


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyagpadlók

A műanyagpadlók közül a PVC-ből készültek általában nem mondhatók drágának. Előnyük, hogy akár saját kezűleg is lefektethetők, ez a munka ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, csupán a...


PVC padló

A műanyagpadló szó hallatán mindannyian egyre gondolunk: egy szívós felület, melyre nyugodtan ráléphetünk, legyen ez otthonunk, munkahelyünk burkolata, sport-, illetve szabadidőközpontunk...