Hatékony fűtés

2014-02-04 10:08:49 | Módosítva: 2014-02-04 10:24:12

A hatékony fűtésrendszer kialakítása a jó szigeteléssel kezdődik, ez után következik a fűtési rendszer megterveztetése, a lakás méretéhez illeszkedő fűtőegység és szabályozás kiválasztása. A többi fontos szempontról is írunk.


Sok helyen olvasni korszerű fűtésekről, és elavult technológiákról. Mitől lesz egy fűtés korszerű? Természetesen, mint minden, ez is relatív: például egy vaskályhás fűtéshez képest szinte bármi korszerűnek nevezhető. Egy meglévő fűtési rendszerhez képest már nem minden modern. Legrövidebben talán úgy definiálható egy rendszer korszerűsége, hogy az éves fűtési költség a lehető legalacsonyabb értéken van, komfort és esztétikai szempontból is megfelel a kor kívánalmainak. Ennek az eléréséhez több út vezet.

Első a hőszigetelés

Az új épületekre vonatkozó hőtechnikai előírások az utóbbi évtizedben jelentősen megszigorodtak, így az új épületek hővesztesége alacsony. Ha figyelemmel kísérjük a fejlettebb országok épületgépészetét, akkor azt láthatjuk, hogy ott már a hővédelmi előírások is komolyabbak, sok a passzívház, ahol az épület egy négyzetméterére vetített hővesztesége kb. 10 W, így alig van szükség fűtésre. Ehhez persze hővisszanyerős szellőztetésre is szükség van.


Bár a passzívház-szintű hőszigeteléstől a magyar épületek jelentős része messze elmarad, az irány már jól látható. A falak jó hőszigetelő-képessége mellett a nyílászárók is rendkívül jól fogják meg a helyiség hőjét. Annyira jó a nyílászárók tömítettsége, hogy mellettük gondoskodni kell a szabályozott légcseréről, különben elfogyna a helyiségekben az oxigén. Az épület jó hőszigetelésével a fűtésre elhasznált energiának akár 50-75%-át is meg lehet spórolni, az épület jelenlegi hőszigeteltségétől függően, kontrollált szellőzéssel pedig ez a szám akár 90% fölé is emelhető.

Kazánok korszerűsége

Az energiatakarékosság nem csak a zsebünket kíméli, hanem a környezetet is. Minél kevesebb tüzelőanyagot kell elégetni, annál kevesebb szennyezőanyag kerül a környezetünkbe. Igazából csak az el nem égetett tüzelőanyag a környezetbarát, a többi csak esetleg kevésbé szennyezi a környezetet, mint más. Az első spórolási lehetőség az energiapazarló fűtések kiváltása. Régebben a 90/70 °C-os (előremenő és visszatérő víz hőmérséklete) fűtési rendszerek terjedtek el, de a magas hőmérséklet miatt a hőveszteség is magas volt. Régebben kizárólag olyan kazánok voltak, melyeket csak 90/70 °C-on lehetett üzemeltetni. A visszatérő víz hőmérséklete nem lehetett alacsonyabb 70 °C-nál, mert különben a kazán tönkrement volna, így eleve csak magas fűtővíz-hőmérséklettel üzemelhettek.


Ma azok a kazánok nevezhetők korszerűnek, melyek alacsony hőmérsékleten is képesek károsodás nélkül üzemelni. Sőt vannak kifejezetten alacsony hőmérsékletű kazánok, melyek már eleve maximum 75 °C hőmérsékleten üzemelnek, vagy vannak a kondenzációs kazánok, melyek csak akkor üzemelnek nagyon jó hatásfokkal, ha az égéstermékek a kazánban lekondenzálódnak. Így érhetjük a (látszólag) 100% feletti hatásfokot is.

Gyakran lehet tapasztalni, hogy a kazán túl nagy, a fűtési rendszerhez viszonyítva. A korszerű kazánok a névleges teljesítményüknek kb. a feléig, vagy annál egy kicsivel jobban szabályozhatók le úgy, hogy még megtartják a szabályozhatóságukat. Ha viszont még kisebb hőmennyiségre van szükség, akkor már csak ki-bekapcsolnak, azaz nem szabályozottan működnek.


A korszerű fűtés része még a csővezeték is, habár ezen nem lehet sok energiát megtakarítani. Az acélcsöves szerelésnél a vezetéket falon kívül kell vezetni a korrózióveszély miatt. Ez látszólag nagyobb hőveszteséget jelenthetne, de végül is az elveszett hő nagy része az adott helyiségben marad, tehát azt a helyiséget fűti. Itt sokkal inkább az esztétika jelenti a korszerűséget. Sokan nem szeretik látni a lakásban a csővezetékeket, így olyan csövet kell választani, amelyik vezethető vakolat alatt, illetve padozatban. Erre csak a rézcső és a műanyagcső jó. A korszerű fűtés nem létezhet jó szabályozás nélkül. (Erről mostani lapszámunkban egy másik cikkben olvashatnak részletesen).

Hőleadók korszerűsége

A hőleadók sokfélék lehetnek; leggyakrabban a radiátorokat használjuk, de elterjedtek a felületi hőleadók is (padlófűtés, falfűtés). A radiátorok is sokfélék lehetnek (tagos öntöttvas, tagos acéllemez, csőradiátor, lapradiátor stb.), melyek közül a tagos öntöttvas és a tagos acéllemez radiátor az esztétikuma miatt nem számít korszerűnek, valamint a kialakításuk sem olyan, amely segíti a hő jobb leadását.A korszerű radiátorok olyan kialakításúak, hogy a levegő mozgását jól elősegítik, s ezáltal javul a hőátadásuk. A csőradiátorok ma elsősorban a fürdőszobákban használhatók előnyösen, mert elősegítik a törülközők száríthatóságát, valamint a megjelenésük formatervezett. A mai padlófűtési rendszereket sokan szívesen alkalmazzák, elsősorban a helyiség optimális hőmérséklet-eloszlása miatt. A gondos tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően jól működnek. Hazánkban egyre több cég kínál melegvizes padlófűtést.

Egyéb szempontok

A földgáz alapú fűtést sok helyen egészíti ki alternatív fűtési mód, a legelterjedtebbek a napkollektorok, hőszivattyús, pelletkazános rendszerek. Ezeknél a legfontosabb kívánalom, hogy a hagyományos fűtőegységekkel képesek legyenek együtt dolgozni, ne rontsák egymás hatásfokát.Szinte csak a passzívházakkal kapcsolatban kerül elő, de más épületeknél is legalább ilyen fontos a tájolás kérdése. Az egyes lakóhelyiségek a napi használati idő alatt lehetőleg napsütésesek-benapozottak legyenek, szerencsés tehát, ha tájolásuk követi a Nap égbolton történő haladását. Egy déli tájolású fedett terasz fontos funkciója, hogy a nyári delelő nap erős sugárzása ellen védelmet ad, ugyanakkor a téli, jótékony, lakást melegítő sugarakat beengedi a lakásba, javítva ezzel közérzetünket, és az üvegházhatás-elvén csökkenti a fűtésszámlánkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Heatkeeper panelek

Energia megtakarítás és a költségcsökkentés mindennapjaink döntő kérdései. Az emberek jövedelmük egyre nagyobb hányadát költik közüzemi díjakra. Mindenki részéről fokozottabban jelentkezik az...


Központi fűtés megújuló energiaforrásokból

Az energiaárak folyamatos emelkedése, és az ökológia szempontok miatt egyre inkább megnő az egyedi nem fosszilis fűtőanyagot elégető fűtésrendszerek alkalmazásának az igénye. Ilyen rendszerűek a...