Hatékony fűtés

2014-02-04 10:08:49 | Módosítva: 2014-02-04 10:24:12

A hatékony fűtésrendszer kialakítása a jó szigeteléssel kezdődik, ez után következik a fűtési rendszer megterveztetése, a lakás méretéhez illeszkedő fűtőegység és szabályozás kiválasztása. A többi fontos szempontról is írunk.


Sok helyen olvasni korszerű fűtésekről, és elavult technológiákról. Mitől lesz egy fűtés korszerű? Természetesen, mint minden, ez is relatív: például egy vaskályhás fűtéshez képest szinte bármi korszerűnek nevezhető. Egy meglévő fűtési rendszerhez képest már nem minden modern. Legrövidebben talán úgy definiálható egy rendszer korszerűsége, hogy az éves fűtési költség a lehető legalacsonyabb értéken van, komfort és esztétikai szempontból is megfelel a kor kívánalmainak. Ennek az eléréséhez több út vezet.

Első a hőszigetelés

Az új épületekre vonatkozó hőtechnikai előírások az utóbbi évtizedben jelentősen megszigorodtak, így az új épületek hővesztesége alacsony. Ha figyelemmel kísérjük a fejlettebb országok épületgépészetét, akkor azt láthatjuk, hogy ott már a hővédelmi előírások is komolyabbak, sok a passzívház, ahol az épület egy négyzetméterére vetített hővesztesége kb. 10 W, így alig van szükség fűtésre. Ehhez persze hővisszanyerős szellőztetésre is szükség van.


Bár a passzívház-szintű hőszigeteléstől a magyar épületek jelentős része messze elmarad, az irány már jól látható. A falak jó hőszigetelő-képessége mellett a nyílászárók is rendkívül jól fogják meg a helyiség hőjét. Annyira jó a nyílászárók tömítettsége, hogy mellettük gondoskodni kell a szabályozott légcseréről, különben elfogyna a helyiségekben az oxigén. Az épület jó hőszigetelésével a fűtésre elhasznált energiának akár 50-75%-át is meg lehet spórolni, az épület jelenlegi hőszigeteltségétől függően, kontrollált szellőzéssel pedig ez a szám akár 90% fölé is emelhető.

Kazánok korszerűsége

Az energiatakarékosság nem csak a zsebünket kíméli, hanem a környezetet is. Minél kevesebb tüzelőanyagot kell elégetni, annál kevesebb szennyezőanyag kerül a környezetünkbe. Igazából csak az el nem égetett tüzelőanyag a környezetbarát, a többi csak esetleg kevésbé szennyezi a környezetet, mint más. Az első spórolási lehetőség az energiapazarló fűtések kiváltása. Régebben a 90/70 °C-os (előremenő és visszatérő víz hőmérséklete) fűtési rendszerek terjedtek el, de a magas hőmérséklet miatt a hőveszteség is magas volt. Régebben kizárólag olyan kazánok voltak, melyeket csak 90/70 °C-on lehetett üzemeltetni. A visszatérő víz hőmérséklete nem lehetett alacsonyabb 70 °C-nál, mert különben a kazán tönkrement volna, így eleve csak magas fűtővíz-hőmérséklettel üzemelhettek.


Ma azok a kazánok nevezhetők korszerűnek, melyek alacsony hőmérsékleten is képesek károsodás nélkül üzemelni. Sőt vannak kifejezetten alacsony hőmérsékletű kazánok, melyek már eleve maximum 75 °C hőmérsékleten üzemelnek, vagy vannak a kondenzációs kazánok, melyek csak akkor üzemelnek nagyon jó hatásfokkal, ha az égéstermékek a kazánban lekondenzálódnak. Így érhetjük a (látszólag) 100% feletti hatásfokot is.

Gyakran lehet tapasztalni, hogy a kazán túl nagy, a fűtési rendszerhez viszonyítva. A korszerű kazánok a névleges teljesítményüknek kb. a feléig, vagy annál egy kicsivel jobban szabályozhatók le úgy, hogy még megtartják a szabályozhatóságukat. Ha viszont még kisebb hőmennyiségre van szükség, akkor már csak ki-bekapcsolnak, azaz nem szabályozottan működnek.


A korszerű fűtés része még a csővezeték is, habár ezen nem lehet sok energiát megtakarítani. Az acélcsöves szerelésnél a vezetéket falon kívül kell vezetni a korrózióveszély miatt. Ez látszólag nagyobb hőveszteséget jelenthetne, de végül is az elveszett hő nagy része az adott helyiségben marad, tehát azt a helyiséget fűti. Itt sokkal inkább az esztétika jelenti a korszerűséget. Sokan nem szeretik látni a lakásban a csővezetékeket, így olyan csövet kell választani, amelyik vezethető vakolat alatt, illetve padozatban. Erre csak a rézcső és a műanyagcső jó. A korszerű fűtés nem létezhet jó szabályozás nélkül. (Erről mostani lapszámunkban egy másik cikkben olvashatnak részletesen).

Hőleadók korszerűsége

A hőleadók sokfélék lehetnek; leggyakrabban a radiátorokat használjuk, de elterjedtek a felületi hőleadók is (padlófűtés, falfűtés). A radiátorok is sokfélék lehetnek (tagos öntöttvas, tagos acéllemez, csőradiátor, lapradiátor stb.), melyek közül a tagos öntöttvas és a tagos acéllemez radiátor az esztétikuma miatt nem számít korszerűnek, valamint a kialakításuk sem olyan, amely segíti a hő jobb leadását.A korszerű radiátorok olyan kialakításúak, hogy a levegő mozgását jól elősegítik, s ezáltal javul a hőátadásuk. A csőradiátorok ma elsősorban a fürdőszobákban használhatók előnyösen, mert elősegítik a törülközők száríthatóságát, valamint a megjelenésük formatervezett. A mai padlófűtési rendszereket sokan szívesen alkalmazzák, elsősorban a helyiség optimális hőmérséklet-eloszlása miatt. A gondos tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően jól működnek. Hazánkban egyre több cég kínál melegvizes padlófűtést.

Egyéb szempontok

A földgáz alapú fűtést sok helyen egészíti ki alternatív fűtési mód, a legelterjedtebbek a napkollektorok, hőszivattyús, pelletkazános rendszerek. Ezeknél a legfontosabb kívánalom, hogy a hagyományos fűtőegységekkel képesek legyenek együtt dolgozni, ne rontsák egymás hatásfokát.Szinte csak a passzívházakkal kapcsolatban kerül elő, de más épületeknél is legalább ilyen fontos a tájolás kérdése. Az egyes lakóhelyiségek a napi használati idő alatt lehetőleg napsütésesek-benapozottak legyenek, szerencsés tehát, ha tájolásuk követi a Nap égbolton történő haladását. Egy déli tájolású fedett terasz fontos funkciója, hogy a nyári delelő nap erős sugárzása ellen védelmet ad, ugyanakkor a téli, jótékony, lakást melegítő sugarakat beengedi a lakásba, javítva ezzel közérzetünket, és az üvegházhatás-elvén csökkenti a fűtésszámlánkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beszéljen a kényelemért

Már az összes Ariston fűtőberendezését könnyen kezelheti hangvezérléssel, és teljes mértékben integrálhatja az Apple és az Amazon Smart Home rendszereibe. Az optimális kényelem soha nem volt még...


Kémények a kéményseprő szemszögéből

A fűtési szezonon kívül is gyakran riasztják a tűzoltókat a mérgező gázok miatt, ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott a rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély...