A csúszásmentesítés új generációja

2013-12-19 11:05:32 | Módosítva: 2015-01-14 13:16:23

Téli viszonyok közt az utak, járdák és járófelületek jegesedés okozta közlekedési problémák kezeléséhez útszóró anyagokat gyárt, illetve forgalmaz a Sipőcz Kft. A síkosság elleni küzdelemben jelentenek alternatív megoldást az általuk kínált termékek.

 

2010. szeptember 1-től hatályos a 346/2008. (XII. 30.) számú kormányrendelet azon része (a fás szárú növények védelméről), amely szabályozza, hogy a – közutak kivételével – belterületi közterületeken nem lehet olyan anyaggal csúszásmentesítést végezni, ami kárt okoz a fáknak és fás szárú növényeknek. A kínált termékeket három csoportba osztjuk. Megkülönböztetünk mechanikai csúszásmentesítőt, mechanikai csúszásmentesítő + jégoldó hatóanyag keverékét, és jégoldó hatóanyagot.

Csúszásmentesítés

Mechanikai csúszásmentesítő a zeolit kőzet. Ez a zeolit kőzet, bányászás, aprítás, és magas hőfokon történő szárítás után kiválóan alkalmas mechanikai csúszásmentesítésre. Különlegessége más kőzetekkel szemben, hogy a jégre szórást követően a jég felső rétegén lévő víz felszívásával egyidejűleg hőt ad le, ezáltal a zeolit szemcse körüli jeget megolvasztja, és a szemcsék a jégbe ékelődnek. Nem elhanyagolható előnye továbbá, hogy nyomelem tartalma kifejezetten előnyös, és jót tesz a növényzetnek, így a tavaszi olvadást követően összegyűjtve kertészeti célra kiválóan alkalmas. A terméket 10 kg-os és 25 kg-os műanyag zsákba csomagolva forgalmazzák.


A fent leírt zeolit kőzetet különböző típusú jégolvasztó hatóanyagokkal keverik, más-más arányban. Ezt a keveréket hívjuk a SikoSTOP termékcsaládnak.

A jégolvasztó hatóanyaggal nemesített mechanikai csúszásmentesítők közül a SikoSTOP ANTIKLORID+, egy klórmentes keverék, amely nitrogéntartalma a növények számára tápláló, állatbarát, mert nem irritálja a házi kedvencek talpát. A SikoSTOP ANTIKLORID+ 10 kg-os és 25 kg-os PE zsákokban kapható.

A SikoSTOP RAPID különlegessége, hogy akár -20 °C-ig is képes a jeget megolvasztani. Kalcium-klorid jégolvasztó hatóanyagtartalma kevésbé károsítja a növényzetet, szemben az útszóró só negatív hatásaival. A termék 5 kg-os műanyag vödörben, továbbá 10 kg-os és 25 kg-os PE zsákokban kapható.

A SikoSTOP EKO+ egy olyan jégmentesítő keverék, amely -14 °C hőmérsékleten is hatékony. Jó jégolvasztó hatása kedvező árral párosul. 10 kg-os és 25 kg-os PE zsákokban kapható.

A jégolvasztó hatóanyagok közül a kalcium-kloridot ajánljuk, pehely, és folyékony formában. Az útszóró sóhoz hasonlítva sokkal kevesebbet kell kijuttatni a felületre a kalcium-klorid pehelyből. Az útszóró sóban lévő nátrium negatív hatásával szemben kalciumtartalma előnyös, ugyanis mezoelemként szolgál. A kalcium-klorid pehely a jég megolvasztásával egyidejűleg hőt termel. Ez a hőtermelés (exoterm folyamat) a jég felolvadását elősegíti, majd a jégből képződött víz kalcium-klorid elegy visszafagyását megakadályozza.

A kalcium-klorid nem csak jégolvasztásra használható, hanem kiválóan alkalmazható preventív jelleggel. Az előre kijuttatott kalcium-klorid a ráhulló havat olvasztja, a hóval vizes oldatot alkot, továbbá hosszú ideig az oldat visszafagyását megakadályozza. A kalcium-klorid pehely 10 kg-os vagy 25 kg-os PE zsákos kiszerelésben kapható. Az oldat állapotú kalcium-klorid kijuttatása permetezetéssel történik. Felhasználása történhet közvetlenül a jégre, vagy preventív jelleggel a hóesést megelőzően. 30%-os töménységű, 10 literes kannás kiszerelésben kapható.

Sipőcz Kft.
1173 Budapest, Határhalom utca 2.
Telefon: (+36-1) 999-1988
www.sipocz.hu
info@sipocz.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Járdák téli takarítása

Az ingatlanok előtti járdaszakaszok tisztántartása atulajdonos kötelessége. Ez a családi házas övezetekben éppen úgy kötelező, mint a társasházak vagy lakótömbök és a szórakozóhelyek, vendéglátó...


Téli sózás hatása a betonra

Itt a tél, a hideg idő beköszöntével a csapadék már legtöbbször ónos eső, hó vagy havas eső formájában hullik a talajra. A téli csapadék aszabadban lévő, fedetlen betonszerkezetekre is lerakódik,...