Télikertek kialakítása

2014-02-07 11:20:33 | Módosítva: 2014-02-09 09:44:28

Nyitott terasz télikerté alakítása komplex feladat, mivel sok tényezőt kell figyelembe venni. Előző lapszámunkban részletesen elemeztük azokat a szempontokat, amelyeket mérlegelnünk érdemes, amikor egy nyitott terasz funkcióváltásán gondolkozunk. Korábbi cikkünket néhány új gondolattal egészítjük ki az alábbiakban.


Szerencsére külön építési engedélyre nincs szükség az ilyen átalakításhoz, viszont, ha alapterület növeléssel jár az átépítés, akkor már igen, amihez komplett tervezési dokumentációt is mellékelni kell. Ezt a vállalkozónak kell elkészíteni. Az már a hatóság dolga, hogy a terület beépítettségi besorolása alapján megadja-e az építési engedélyt. Ezt a szempontot tehát eleve ajánlatos figyelembe venni a nyitott teraszok télikerté alakításakor.

A beruházás nem olcsó, hozzávetőlegesen m2-ként 100 000 Ft a bekerülési költsége, amit természetesen még számos körülmény befolyásolhat. Ilyen pl. a beépítendő anyagok milyensége, a különféle nyílászárók fajtája, az üvegezésük hőszigetelése, a napfény védelem módja és a jó szellőztetési megoldások kiválasztása. Ha pl. csak általános tárolásra – pl. a dísznövények átteleltetésére, egyéb berendezési tárgyak elhelyezésére – használják a beépített télikertet, akkor elégséges a kétrétegű üvegezés. Viszont, ha lakóterületként is alkalmas négy évszakos télikert a cél, akkor az üvegek jó hőszigetelése mellett a fűtést és a szellőztetést is meg kell oldani.
Beépítés

A beépítéshez használt vázidom anyagok erősen befolyásolják a költségeket. Az acélbetétes PVC-ből készültek ugyan viszonylag olcsók, utólagos felületkezelést nem igényelnek, viszont nem elég időtállóak. A faanyagok nagyon dekoratívak, ám drágák és rendszeres utókezelést igényelnek. Az acél tartószerkezeti vázelemek nagy teherbírásúak, de ha nem horganyzottak, akkor rozsdásodásra hajlamosak, és rendszeres utóbevonat kezelést igényelnek. A legelőnyösebbek az alumíniumból készültek, amelyek tartósak, színezhetők és szinte nincs hátrányuk, ha csak az nem, hogy elég drágák. Hogy ezek közül melyiket választjuk, az ízlés, másrészt anyagi kérdés, ám a választás vonzataival nem árt előre tisztába lenni.

Az üvegezés anyaga és milyensége is lényeges a télikert funkciója szempontjából. A télikertek oldalfalaiba szinte kizárólag üveget célszerű beépíteni, mivel ez tökéletesen átlátszó, és a télikerteknél ez alapvető szempont. A tetők héjalásába beépített polikarbonátnak számos előnye van. Ütésálló, rugalmas, csekély önsúlyú, jó UV szűrő, viszont az üvegnél rosszabb a hangszigetelő tulajdonsága, és az eső meglehetősen hangosan kopog a felületén. Évek múlva még a víztiszta kivitelű is mattul, ami azonban opál vagy bronzszínű tábláknál nem zavaró. Létezik energia visszaverő szürkés színű változatuk is, amely azonban nem éri el a hasonló napfényvédő üvegek hővisszaverő képességét. Előnye hogy a ragasztott, edzett üvegfedésnél sokkal kedvezőbb az árfekvése.
Sokkal jobb U= 1,1 W/m2K hőszigetelő hatásúak a réteges felépítésű üvegszerkezetek. Ez az érték a legegyszerűbb szerkezetű üvegre vonatkozik, amely argongáz töltésű és Low-e bevonatos. A hangszigetelése is jó, legalább 38 dB – esőben csendes – és hangszigetelő üveg alkalmazásával tovább fokozható. A felületük nem öregszik, a szennyeződések viszont az átlátszóságuk miatt jobban látszanak rajta, mint a polikarbonáton.

A tetőhéjalás típusánál ajánlatos figyelembe venni a beépítendő terasz tájolását, mivel ez határozza meg a leendő helyiség benapozását. Északi vagy keleti fekvésű teraszoknál az üvegházhatás kevésbé jelentkezik, ezért az ilyen helyekre nem szükséges napvédő funkcióval ellátott üveget használni, a déli fekvésűeknél viszont ezek alkalmazásával csökkenthető nyáron az üvegházhatás. Ez függ a tetőhajlásszögétől is. A laposszögű, legfeljebb 5 fokos lapos tetőknél ez kevésbé érvényesül, mint a 30 fokos dőlésű félnyereg tetőknél.
Az oldalüvegezés kiválasztásánál mindig nagy hőszigetelő képességű és erős hővisszaverésű üvegeket ajánlatos választani, amelyek könnyen tisztíthatók és lehetőleg edzett üvegtáblákból álljanak. A legalább 4-16-4 mm-es hőszigetelt üvegek a megfelelőek, ám ezen túl számos szempontra ügyelve kell a megfelelőt kiválasztani. Ugyanis az az üveg, amelyik kívül tartja nyáron a nap meleget, az télen sem engedi azt hasznosulni.

Nagyon lényegesek a télikert üvegfalába beépített ajtók helyes megválasztása. Számos változat között lehet választani, ám a legpraktikusabbak a tolóajtók, a nyíló-bukó ajtók, ablakok, vagy a harmonika ajtók, amelyeknek kiválasztásakor főként a helyigényükre kell nagy figyelmet fordítani. Ezek egyben a helyiség szellőzésében is jelentős szerepet kaphatnak. Jó választással megelőzhető a helyiségben a páralecsapódás, és elősegíthetjük az ideális levegőcserét minden évszakban. Ajánlatos referenciával rendelkező vállalkozóra bízni a terasz télikertté alakítását, aki a saját tapasztalataival segít a legideálisabb megoldás kialakításához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teraszok árnyékban

Megérkezett a nyár, igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Nagy teraszok és pici erkélyek hívogatnak a pihenésre. Minden esetben gondoskodnunk kell megfelelő árnyékolásról, és ezt sokféle...


Erkélyek, teraszok árnyékolása

Akinek van erélye, vagy terasza, az anélkül élvezheti a szabad levegőt, hogy kilépne megszokott komfort zónájából, ám az erős napsütés ellen szükségszerűen védekezni kell. Az árnyékoló...