Padlószőnyegek és lerakásuk

2014-02-21 08:47:14 | Módosítva: 2014-02-21 09:06:45

Kedveltségüket az egész helyiségben érvényesülő kellemes lágyságuk adja, ám emellett rendkívül változatos a felületük szín- és minta választéka. Bár egyesek szerint porallergiát okoznak, mégis sokan szívesen alkalmazzák a lakásuk padlóburkolataként. Előnyük, hogy még a nagy felületű szőnyegburkolat is lefektethető saját kezűleg.


Lágy, puha felületetek

A padlószőnyegek egyre testesebb teljes vastagsága, rusztikus vagy ezzel ellentétesen, nagyon finom szálú fajtái minden igényt kielégítenek, így könnyű az elképzelésnek megfelelő szőnyegburkolat kiválasztása. Aki tehát padlószőnyeget választ lakóhelyiségeibe, az a szoba hangulatához és a saját ízléséhez igazodó, faltól falig érő kényelmet, egyöntetű padlóképet és egyben csendesebb életteret is teremt magának.


A szőnyegpadlók általában polipropilén (PP), poliamid (PA), illetve ez utóbbinak természetes szálakkal való keverékéből, vagy teljes egészében természetes anyagokból készülnek. A különféle alapanyagú padlószőnyegek kopásállósága is ennek megfelelően eltérő, a PA alapanyagúak a tartósabbak. Újabban a gyártók a szőnyegpadlók porosodását különleges portaszító szálbevonatokkal csökkentik.

A padlószőnyeg tekercsek 3-4-5 m szélesek, a vastagságuk pedig általában 3-12 mm között változik, a szőnyegek szövésfajtától és a hátoldaluk fedésétől függően. A szőnyegtekercsek hátoldala lehet juta, PET (polietilén) szivacs, vagy ritka esetben gumi. A járófelületük pedig a gyártási technológiákból adódóan vágott szálfelületű velúr, hurkolt szálú buklé, továbbá a velúr és a buklé kombinációjával kialakított scroll szálas, vagy hagyományos tűfilces is lehet.

Szőtt mintázatuk és színválasztékuk nagyon változatos. A megfelelő szőnyegpadló kiválasztását mindig a helyiség funkciójához, pontosabban a padló igénybevételéhez igazodva célszerű megválasztani. A hosszúszálú változatok pl. nem ideálisak görgős szék alá, vagy egyéb erős igénybevételre, inkább hálószobába célszerű a lerakásuk. Mivel a várható igénybevétel erősen befolyásolja a szőnyegpadlók tartósságát, kiválasztáskor ajánlatos a szakavatott eladók tanácsait, és a gyártói ajánlásokat is figyelembe venni.


A szőnyegtekercs hátoldala eleve meghatározza a leerősítéséhez használt ragasztóanyagok fajtáját, és a rögzítés módját is. Általában azt lehet mondani, hogy minél vastagabb a szőnyeg anyaga, annál kevésbé szükséges azt az egész felületén leragasztani, ha csak ezt egyéb körülmények nem indokolják. A textil- és vékony hátbevonatú fajtákhoz - a PVC kivételével - oldószeres műgyantaragasztó, a sima-, gumi- és PVC hátbevonatúakhoz neoprénes ragasztő szükséges, mégpedig kétoldali bekenéssel, ami a szőnyegoldalon elég nehézkes. A PVC hátoldalas szőnyegekhez a poliakril bázisú ragasztó is megfelel. A kisebb felületű padlóknál elégséges a kétoldalas ragszalagos aljzatra rögzítést alkalmazni.

Az aljzat természetesen betonnál teljesen sík legyen, a kisebb felületi egyenetlenségeket aljzatkiegyenlítővel feltöltve kell megszüntetni. A felületet átlósan is ellenőrizni kell, 2 m2-en belül legfeljebb 2-3 mm-es egyenetlenségek engedhetők meg. Az előző, kopott padlószőnyeget minden esetben teljes egészében el kell távolítani. Fa padlókra csak ragszalagos rögzítést ajánlott alkalmazni. Az aljzat mindenkor száraz és szilárd felületű legyen.
A padlószőnyeg szélességét úgy célszerű megválasztani, hogy a széleken legalább 5-10 cm legyen a túlfedése. Ha toldani kell, akkor a toldás középre kerüljön, és a szélek együttes összevágásával kell összeilleszteni. A szőnyeg száliránya a bevilágítás irányába essen, bár ettől esetenként el is lehet térni.

A szőnyegtekercset egy napig kiterítve ajánlatos pihentetni, hogy a hullámossága kisimuljon. Ezt követően a helyiség egyenes falrésze mellé ráhagyással beilleszthető a szőnyeg széle, majd szorosan a fal mellett visszahajtva éles szőnyegvágó késsel levágható a felesleges szőnyegcsík. A belső sarkoknál erősen benyomva előbb 45 fokban bevágva, majd a falrészek mellé préselve késsel szabható be pontosan a szőnyeg anyaga. A pozitív sarkoknál ugyancsak a sarok éléig kell bevágni ferdén az anyagot, és ezt követően a falmellé préselve már leszabhatók a felesleges részek. Az esetleges csőáttöréseknél előbb a nyílás helyét kell pontosan kijelölni, majd a megfelelő méretű lyuk kivágása után egyenes vágással lehet a mögöttes rész széleit a beillesztve az aljzatra rögzíteni.


Következhet a padlószőnyeg leragasztása. A szőnyegdarab felét visszahajtva a ragasztót fogazott lappal, egyenletesen kell a felületre teríteni, majd a szikkadási idő elteltével a padlószőnyeget fokozatosan a fal felé haladva légbuborék-mentesen a ragasztóval bekent felületre kell préselni, mégpedig a szőnyeg megnyújtása nélkül. A ragasztószalagos rögzítésnél előbb a ragszalagot kell az aljzatra préselni. A burkolóanyag nyúlását átlós irányú, vagy sűrűbben egymás mellé helyezetten leragasztott kétoldalas ragszalag leerősítésével lehet megelőzni. Ezt azonban csak kisebb felületű helyiségekben célszerű alkalmazni. A ragszalagok védőfóliáját csak ezt követően kell eltávolítani, és a szőnyeg a ragasztószalagra simításával rögzíthető a helyére.

A padlószőnyeget tilos erőteljesen nyújtani, mert az a rögzítés felválását okozhatja. A felületi hullámosodás most is kerülendő, ami fokozatos préseléssel, és eközben enyhe nyújtással elkerülhető. A padlószőnyeg másik felét az előzőhöz hasonlóan kell lerögzíteni az aljzatra. Ha viszont a két darabot toldani kell, akkor az átfedő széleket - egymásra fektetésüket követően - éles késsel egyszerre kell átvágni, majd a felesleges részek eltávolítása után a burkolóanyag a ragasztóba préselve rögzíthető. A szálak enyhe összekalapálása után szinte észrevétlen lesz a toldás helye, feltéve, hogy a szőnyegdarabok száliránya azonos.

A padlószőnyeg burkolatoknál is fontos a megfelelő szegélyezés. Ez lehet megfelelő szélességűre vágott és gépi szegélyezésű csík is. A csíkokat kétoldalas ragszalaggal lehet a falra erősíteni. A falra erősíthető, felső peremes műanyag idom is alkalmas a padlószőnyeg burkolatok szegélyezésére, amelyek oldalsó öntapadó ragasztórétege 60 mm szélesre vágott szőnyegcsíkok rögzítésére alkalmas. Ezen kívül szegélyezésre a laminált padlókhoz ajánlott, falra csavarozott, rögzítő sarus, fóliázott felületű padlószegély idomok is jól használhatók, amelyek még néhány elektromos vezeték rejtett elvezetésére is alkalmasak.


A régi kopott padlószőnyeget teljesen el kell távolítani az alapfelületről


Az elhasználódott, leragasztott szőnyeg darabjai rezgőpengés géppel könnyen eltávolíthatók


Az új padlószőnyeg levágandó részeit a fal mellett visszahajtva lehet kijelölni


A szőnyegpadló széleit a küszöböknél is pontosan be kell szabni


A szintben azonos felületeknél a padlószőnyeg szélét acél vonalzó mellett éles késsel célszerű egyenesre vágni


Beszabásoknál egyes szőnyegek szélét visszahajtott hátoldaluk felől könnyebb méretre vágni


A fal melletti széleken a szövött sorok között vezetett késsel szabhatók pontosan méretre a szőnyegpadlók


Kisebb felületű padlószőnyegek kétoldalas ragasztószalaggal is lerögzíthetőkSzegélyként a gyárilag szegett keskeny szőnyegcsík is használható, amit kétoldalas ragszalaggal lehet a falra erősíteni


A falra csavarozható felsőperemes műanyag padlószegély idomra is keskeny szőnyegcsíkot kell ragasztani

Modul szőnyegpadló


Ez olyan padlószőnyegfajta, amely egyedi és változatos minták kialakítását teszik lehetővé, ráadásul a lerakása nagyon egyszerű.

Anyaga nagyon hasonló a padlószőnyegekéhez, többnyire gyártmánytól függően poliamid, propilén, vagy akril szálakból készül. A mérete azonban csak 50x50 cm-es méretű, és lapokban gyártják. A szőnyeglapok hátoldala nem a padlószőnyegeknél megszokott, hanem az alapja kb. 2 mm vastag bitumenes réteg, amely alul textilréteg borítású. Néhány gyártmánynál a bitumen helyett a PVC-hez hasonló rugalmasságú polietilén, vagy gumi adja az alapréteget, amely azonban a bitumenével szinte azonos tulajdonságú, már ami az aljzathoz tapadását illeti. A járófelület szálas anyaga hurkolt-, vagy vágott felületű, azaz buklé, vagy velúr hatású, de a hurkoltak esetenként hosszú, sodrott szálúak is lehetnek, a lágy süppedő felület érdekében.

A szőnyeglapok vastagsága, szín- és mintázatuk igen változatos, ami megkönnyíti a különféle mintázatok kialakítását. Leragasztása szükségtelen, mivel szobahőmérsékleten teljesen rásimul az alapfelületre és a gyárilag vágott élek pedig tökéletesen egymáshoz illeszthetők. Nagyobb felületek esetén 4-5 soronként kétoldalas ragszalaggal, vagy ún. fixáló ragasztóval célszerű rögzíteni. Előnye, hogy bármikor felszedhető és újra lerakható. A lapok méretéből adódóan bármekkora felületen dekoratív burkolat készítésére alkalmas és padlófűtésnél is alkalmazható. A szállítása is egyszerű, hiszen dobozban csomagoltak és ezekben általában 4-5 m2 felülethez szükséges szőnyeglap van, amelyek kopásállósága a szőnyeg típusától függően változik.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kiegészítő fűtések

A fürdőszobák,különösen a kis alapterületűek,légterében a fürdést, tusolást követően óhatatlanul megnő a levegő páratartalma, különösen a fűtési idény utáni hűvösebb időszakokban. Ezt a helyiség...


Szőnyegpadlók reneszánsza

A szőnyegek a lakástextíliák csoportjába sorolhatók, és padozatok, falak védelmére, díszítésére szolgáltak, szolgálnak. Ma már jelentős százalékban ipari termék, és felhasználási módja is óriási...