Padlószőnyegek és lerakásuk

2014-02-21 08:47:14 | Módosítva: 2014-02-21 09:06:45

Kedveltségüket az egész helyiségben érvényesülő kellemes lágyságuk adja, ám emellett rendkívül változatos a felületük szín- és minta választéka. Bár egyesek szerint porallergiát okoznak, mégis sokan szívesen alkalmazzák a lakásuk padlóburkolataként. Előnyük, hogy még a nagy felületű szőnyegburkolat is lefektethető saját kezűleg.


Lágy, puha felületetek

A padlószőnyegek egyre testesebb teljes vastagsága, rusztikus vagy ezzel ellentétesen, nagyon finom szálú fajtái minden igényt kielégítenek, így könnyű az elképzelésnek megfelelő szőnyegburkolat kiválasztása. Aki tehát padlószőnyeget választ lakóhelyiségeibe, az a szoba hangulatához és a saját ízléséhez igazodó, faltól falig érő kényelmet, egyöntetű padlóképet és egyben csendesebb életteret is teremt magának.


A szőnyegpadlók általában polipropilén (PP), poliamid (PA), illetve ez utóbbinak természetes szálakkal való keverékéből, vagy teljes egészében természetes anyagokból készülnek. A különféle alapanyagú padlószőnyegek kopásállósága is ennek megfelelően eltérő, a PA alapanyagúak a tartósabbak. Újabban a gyártók a szőnyegpadlók porosodását különleges portaszító szálbevonatokkal csökkentik.

A padlószőnyeg tekercsek 3-4-5 m szélesek, a vastagságuk pedig általában 3-12 mm között változik, a szőnyegek szövésfajtától és a hátoldaluk fedésétől függően. A szőnyegtekercsek hátoldala lehet juta, PET (polietilén) szivacs, vagy ritka esetben gumi. A járófelületük pedig a gyártási technológiákból adódóan vágott szálfelületű velúr, hurkolt szálú buklé, továbbá a velúr és a buklé kombinációjával kialakított scroll szálas, vagy hagyományos tűfilces is lehet.

Szőtt mintázatuk és színválasztékuk nagyon változatos. A megfelelő szőnyegpadló kiválasztását mindig a helyiség funkciójához, pontosabban a padló igénybevételéhez igazodva célszerű megválasztani. A hosszúszálú változatok pl. nem ideálisak görgős szék alá, vagy egyéb erős igénybevételre, inkább hálószobába célszerű a lerakásuk. Mivel a várható igénybevétel erősen befolyásolja a szőnyegpadlók tartósságát, kiválasztáskor ajánlatos a szakavatott eladók tanácsait, és a gyártói ajánlásokat is figyelembe venni.


A szőnyegtekercs hátoldala eleve meghatározza a leerősítéséhez használt ragasztóanyagok fajtáját, és a rögzítés módját is. Általában azt lehet mondani, hogy minél vastagabb a szőnyeg anyaga, annál kevésbé szükséges azt az egész felületén leragasztani, ha csak ezt egyéb körülmények nem indokolják. A textil- és vékony hátbevonatú fajtákhoz - a PVC kivételével - oldószeres műgyantaragasztó, a sima-, gumi- és PVC hátbevonatúakhoz neoprénes ragasztő szükséges, mégpedig kétoldali bekenéssel, ami a szőnyegoldalon elég nehézkes. A PVC hátoldalas szőnyegekhez a poliakril bázisú ragasztó is megfelel. A kisebb felületű padlóknál elégséges a kétoldalas ragszalagos aljzatra rögzítést alkalmazni.

Az aljzat természetesen betonnál teljesen sík legyen, a kisebb felületi egyenetlenségeket aljzatkiegyenlítővel feltöltve kell megszüntetni. A felületet átlósan is ellenőrizni kell, 2 m2-en belül legfeljebb 2-3 mm-es egyenetlenségek engedhetők meg. Az előző, kopott padlószőnyeget minden esetben teljes egészében el kell távolítani. Fa padlókra csak ragszalagos rögzítést ajánlott alkalmazni. Az aljzat mindenkor száraz és szilárd felületű legyen.
A padlószőnyeg szélességét úgy célszerű megválasztani, hogy a széleken legalább 5-10 cm legyen a túlfedése. Ha toldani kell, akkor a toldás középre kerüljön, és a szélek együttes összevágásával kell összeilleszteni. A szőnyeg száliránya a bevilágítás irányába essen, bár ettől esetenként el is lehet térni.

A szőnyegtekercset egy napig kiterítve ajánlatos pihentetni, hogy a hullámossága kisimuljon. Ezt követően a helyiség egyenes falrésze mellé ráhagyással beilleszthető a szőnyeg széle, majd szorosan a fal mellett visszahajtva éles szőnyegvágó késsel levágható a felesleges szőnyegcsík. A belső sarkoknál erősen benyomva előbb 45 fokban bevágva, majd a falrészek mellé préselve késsel szabható be pontosan a szőnyeg anyaga. A pozitív sarkoknál ugyancsak a sarok éléig kell bevágni ferdén az anyagot, és ezt követően a falmellé préselve már leszabhatók a felesleges részek. Az esetleges csőáttöréseknél előbb a nyílás helyét kell pontosan kijelölni, majd a megfelelő méretű lyuk kivágása után egyenes vágással lehet a mögöttes rész széleit a beillesztve az aljzatra rögzíteni.


Következhet a padlószőnyeg leragasztása. A szőnyegdarab felét visszahajtva a ragasztót fogazott lappal, egyenletesen kell a felületre teríteni, majd a szikkadási idő elteltével a padlószőnyeget fokozatosan a fal felé haladva légbuborék-mentesen a ragasztóval bekent felületre kell préselni, mégpedig a szőnyeg megnyújtása nélkül. A ragasztószalagos rögzítésnél előbb a ragszalagot kell az aljzatra préselni. A burkolóanyag nyúlását átlós irányú, vagy sűrűbben egymás mellé helyezetten leragasztott kétoldalas ragszalag leerősítésével lehet megelőzni. Ezt azonban csak kisebb felületű helyiségekben célszerű alkalmazni. A ragszalagok védőfóliáját csak ezt követően kell eltávolítani, és a szőnyeg a ragasztószalagra simításával rögzíthető a helyére.

A padlószőnyeget tilos erőteljesen nyújtani, mert az a rögzítés felválását okozhatja. A felületi hullámosodás most is kerülendő, ami fokozatos préseléssel, és eközben enyhe nyújtással elkerülhető. A padlószőnyeg másik felét az előzőhöz hasonlóan kell lerögzíteni az aljzatra. Ha viszont a két darabot toldani kell, akkor az átfedő széleket - egymásra fektetésüket követően - éles késsel egyszerre kell átvágni, majd a felesleges részek eltávolítása után a burkolóanyag a ragasztóba préselve rögzíthető. A szálak enyhe összekalapálása után szinte észrevétlen lesz a toldás helye, feltéve, hogy a szőnyegdarabok száliránya azonos.

A padlószőnyeg burkolatoknál is fontos a megfelelő szegélyezés. Ez lehet megfelelő szélességűre vágott és gépi szegélyezésű csík is. A csíkokat kétoldalas ragszalaggal lehet a falra erősíteni. A falra erősíthető, felső peremes műanyag idom is alkalmas a padlószőnyeg burkolatok szegélyezésére, amelyek oldalsó öntapadó ragasztórétege 60 mm szélesre vágott szőnyegcsíkok rögzítésére alkalmas. Ezen kívül szegélyezésre a laminált padlókhoz ajánlott, falra csavarozott, rögzítő sarus, fóliázott felületű padlószegély idomok is jól használhatók, amelyek még néhány elektromos vezeték rejtett elvezetésére is alkalmasak.


A régi kopott padlószőnyeget teljesen el kell távolítani az alapfelületről


Az elhasználódott, leragasztott szőnyeg darabjai rezgőpengés géppel könnyen eltávolíthatók


Az új padlószőnyeg levágandó részeit a fal mellett visszahajtva lehet kijelölni


A szőnyegpadló széleit a küszöböknél is pontosan be kell szabni


A szintben azonos felületeknél a padlószőnyeg szélét acél vonalzó mellett éles késsel célszerű egyenesre vágni


Beszabásoknál egyes szőnyegek szélét visszahajtott hátoldaluk felől könnyebb méretre vágni


A fal melletti széleken a szövött sorok között vezetett késsel szabhatók pontosan méretre a szőnyegpadlók


Kisebb felületű padlószőnyegek kétoldalas ragasztószalaggal is lerögzíthetőkSzegélyként a gyárilag szegett keskeny szőnyegcsík is használható, amit kétoldalas ragszalaggal lehet a falra erősíteni


A falra csavarozható felsőperemes műanyag padlószegély idomra is keskeny szőnyegcsíkot kell ragasztani

Modul szőnyegpadló


Ez olyan padlószőnyegfajta, amely egyedi és változatos minták kialakítását teszik lehetővé, ráadásul a lerakása nagyon egyszerű.

Anyaga nagyon hasonló a padlószőnyegekéhez, többnyire gyártmánytól függően poliamid, propilén, vagy akril szálakból készül. A mérete azonban csak 50x50 cm-es méretű, és lapokban gyártják. A szőnyeglapok hátoldala nem a padlószőnyegeknél megszokott, hanem az alapja kb. 2 mm vastag bitumenes réteg, amely alul textilréteg borítású. Néhány gyártmánynál a bitumen helyett a PVC-hez hasonló rugalmasságú polietilén, vagy gumi adja az alapréteget, amely azonban a bitumenével szinte azonos tulajdonságú, már ami az aljzathoz tapadását illeti. A járófelület szálas anyaga hurkolt-, vagy vágott felületű, azaz buklé, vagy velúr hatású, de a hurkoltak esetenként hosszú, sodrott szálúak is lehetnek, a lágy süppedő felület érdekében.

A szőnyeglapok vastagsága, szín- és mintázatuk igen változatos, ami megkönnyíti a különféle mintázatok kialakítását. Leragasztása szükségtelen, mivel szobahőmérsékleten teljesen rásimul az alapfelületre és a gyárilag vágott élek pedig tökéletesen egymáshoz illeszthetők. Nagyobb felületek esetén 4-5 soronként kétoldalas ragszalaggal, vagy ún. fixáló ragasztóval célszerű rögzíteni. Előnye, hogy bármikor felszedhető és újra lerakható. A lapok méretéből adódóan bármekkora felületen dekoratív burkolat készítésére alkalmas és padlófűtésnél is alkalmazható. A szállítása is egyszerű, hiszen dobozban csomagoltak és ezekben általában 4-5 m2 felülethez szükséges szőnyeglap van, amelyek kopásállósága a szőnyeg típusától függően változik.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztartási takarítógépek

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a...


Hogyan tüntessük el a foltot a padlószőnyegből?

A világos padlószőnyeg szinte vonzza a koszt és a foltokat. Két környezetbarát szerre, szódabikarbónára és ecetre, valamintegy kis időre van csak szükségünk a tisztításához.