Televíziók konzolon

2014-02-07 10:47:36 | Módosítva: 2014-02-07 10:54:19

A televízió a saját gyári talpán, illetve falikonzolon van a legnagyobb biztonságban. A tv-láb igen, de a fali konzol sosem tartozéka a tv-nek. Minden tv hátoldalán van gyári furat, mellyel a fali konzolokhoz lehet biztonságosan rögzíteni. A készülékek furatai VESA-szabvány szerintiek, így a hatalmas választékból minden tv-hez találunk megfelelőt. A konzolok méret-, illetve súlytartomány szerint vannak csoportosítva, ezen paramétereket mindig tartsuk be, mind saját, mind a televízió biztonsága érdekében.

 

VESA-szabvány

A TV (képernyő) hátoldalán lévő furatok távolsága szabvány szerinti. Téglalap, illetve négyzet sarkain a furatok távolsága 50, 75, 100, 120, 180, 200 mm (variációk lásd a fenti rajzon).


A konzol lehet fix, vagy akár több irányba dönthető, forgatható. A nagyobb méretű tv-ket inkább fix konzollal rögzítsük, bár a korszerű tv-k 30 kg-nál nem nehezebbek, és a konzolok teherbírása ennek megfelelő.

A konzol falra rögzítésénél vegyük figyelembe a fal építőanyagát és teherbíró képességét is, a dübeleket és csavarokat annak megfelelően válasszuk ki. A konzol használati utasításának pontos betartásával szereljük rá a tv-t.

A dönthető konzoloknak sok előnyük van. A tv hátoldalán lévő csatlakozók könnyebben elérhetőkké válnak a készüléket kissé megdöntve, és akár megdöntve, akár a karos konzolokkal vízszintes irányban mozgatva a tv-t mindig pontosan szembe, és a megfelelő magasságba állíthatjuk magunkkal. Így nemcsak kényelmesebbé tehetjük használatát, de megelőzhetjük pl. nyakfájást is.


Nem csak közvetlenül a falra szerelhetjük konzollal a készülékeket, hanem kimondottan tv-tároló bútorokat is lehet kapni. Ilyenkor a bútor színével és anyagával azonos, konzol rögzítési pontokat tartalmazó hátlap része a bútornak. Ez a hátlap kissé előrébb van a faltól, így a rengeteg kábel mind elfér mögötte.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előtétfalak tv-hez

A tv készülékeknél mindig lényeges volt az elhelyezésük. Többnyire kiemelt helyet kaptak ezek a „házi oltárok”, amelyek elé esténként az egész család letelepedett. Azóta nagyot változott a világ és...